Moje 216
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
Moje 216
Witam!
Postanowiłem pokazać dzieło mojej fantazji:)
na początek troche danych:
WODA
GH=10
KH= 8
pH= 7
NO2=0
NO3=0,4
SPRZĘT:
Filtr JBL CP 500- bio
FIltr wewnętrzny Unifilter 1000
Grzałka 300W Hagen
oświetlenie 4x 54W T5: 2xGro-lux, 1xPlant grow 1x Aquastar licząc od tyłu
Parametry wody w ciągłej zmianie docelowo pH obniże do 6 tym samym GH i KH też spadną
temperatuyra wody 30-31
Jak narazie nie wygląda to rewelacyjnie ale niedługo wpuszczę Dyski (za jakieś 2 tygodnie) i wtedy wstawie nowe fotki
Docelowo będzie w nim 5 Dysków 2 kosiarki jakieś kirysy no i krewetki które już pływają:)
Czekam na opinie
Postanowiłem pokazać dzieło mojej fantazji:)
na początek troche danych:
WODA
GH=10
KH= 8
pH= 7
NO2=0
NO3=0,4
SPRZĘT:
Filtr JBL CP 500- bio
FIltr wewnętrzny Unifilter 1000
Grzałka 300W Hagen
oświetlenie 4x 54W T5: 2xGro-lux, 1xPlant grow 1x Aquastar licząc od tyłu
Parametry wody w ciągłej zmianie docelowo pH obniże do 6 tym samym GH i KH też spadną
temperatuyra wody 30-31
Jak narazie nie wygląda to rewelacyjnie ale niedługo wpuszczę Dyski (za jakieś 2 tygodnie) i wtedy wstawie nowe fotki
Docelowo będzie w nim 5 Dysków 2 kosiarki jakieś kirysy no i krewetki które już pływają:)
Czekam na opinie
- Załączniki
-
- 1.JPG (47.15 KiB) Przejrzano 8071 razy
Urządzone też ciekawie. Ale z tego co pisałeś miałeś plage glonów i u mnie chyba to samo się zaczyna. Może uda mi się wygrać oświetlenie ograniczyłem wpuściłem kosiarki i krewetki. Roślinki co prawda szaleją i bąbelkują cały dzień (szczególnie wieczorem bardzo intensywnie) więc może nie będzie tragedii:)
A Tobie życzę powodzenia w walce z glonami
Co do zbiornika to też troche zaluję że kupiłem taki bo już jest dla mnie za mały i ciężko coś fajnego ułożyć
no ale niestety puki co taki musi zostać 
A Tobie życzę powodzenia w walce z glonami
Co do zbiornika to też troche zaluję że kupiłem taki bo już jest dla mnie za mały i ciężko coś fajnego ułożyć

-
- junior
- Kontaktowanie:
Spoko. Powinno być ok. tylko nie lej narazie żadnych nawozów do czasu aż zaczniesz dostrzegać ich braki. Potem powoli dawkuj iod najmiejszych ilości i obserwuj to glona nie oglądniesz. No może tylko jakieś okrzemki. Jeśli chodzi o szkło to i w owiele mieszjszych ludzie robią piękne holendry. Kwestja inspiracji.
-
- junior
- Kontaktowanie:
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Tło jakoś nie pasuje do całości. Z czasem będzie źródłem kłopotów z glonami, odradzam.
Kosiarki też odradzam, to bujda że 2 czy 4 coś zrobią z glonami ...
Oświetlenie jak dla holendra, a zieleni mało jak na start baniaka, zbyt mało, więc glony murowane.
Odłączyłbym 2 lampy na starcie i włączał je dopiero gdy roślinnoś ruszy lub gdy więcej jej dokupisz.
KH wysokie, więc PH nie tak łatwo osiągniesz na poziomie 6, a dyski wpuszczaj dopiero jak PH sie ustabilizuje, więc czy aby za 2 tygodnie nie za szybko będzie?
Temperatura na start baniaka za wysoka.
No ale ucz się ... na własnych błędach ... jakoś trzeba zacząć ...
Bedę kibicował, jeśli będziesz relacjonował sytuacje co miesiąc.
Kosiarki też odradzam, to bujda że 2 czy 4 coś zrobią z glonami ...
Oświetlenie jak dla holendra, a zieleni mało jak na start baniaka, zbyt mało, więc glony murowane.
Odłączyłbym 2 lampy na starcie i włączał je dopiero gdy roślinnoś ruszy lub gdy więcej jej dokupisz.
KH wysokie, więc PH nie tak łatwo osiągniesz na poziomie 6, a dyski wpuszczaj dopiero jak PH sie ustabilizuje, więc czy aby za 2 tygodnie nie za szybko będzie?
Temperatura na start baniaka za wysoka.
No ale ucz się ... na własnych błędach ... jakoś trzeba zacząć ...
Bedę kibicował, jeśli będziesz relacjonował sytuacje co miesiąc.
wedle wskazówek TOMa temperatura obniżona do 29 w nocy 27-28. światło włącza się o róznej porze: pierwsze dwie o 7.00 i świecą do 22 a pozostałe dwie od 12-18. Pojawiło się troche glonów niestety. na szybach zielono jak cholera. Kabomby zmieniły kolor na lekko brunatny ale tylko na starszych "liściach" młode pędy wciąż żywo zielone, polisprerma walczy i nawet jej to wychodzi. Tło porosło glonem ale mam nadzieje że same glony sobie pójdą (tak wiem optymistycznie
) Dosadziłem kilka wywłóczników i kryptokotyny żeby ułatwić start. Kwasem solnym obniżylem pH do 6. Co jest zastanawiające KH spadło do 0 -dodatek pierwszej kropli testu zooleka powoduje zółte zabarwienie. NO3 około 5 azotyny i amoniak - brak. Wiec myśleże jest dobrze 
A i tu pytanie- dlaczego niewielki dodatek kwasu solnego powoduje natychmiastowe bąbelkowanie roślin?? czyżby przez rozkład węglanów do CO2?? tyle że teoretycznie węglanów nie ma- wskazanie testu na KH.
Zdjęcia wstawie jak wpuszcze rybki:)

A i tu pytanie- dlaczego niewielki dodatek kwasu solnego powoduje natychmiastowe bąbelkowanie roślin?? czyżby przez rozkład węglanów do CO2?? tyle że teoretycznie węglanów nie ma- wskazanie testu na KH.
Zdjęcia wstawie jak wpuszcze rybki:)