chore tropheusy

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Tomas

chore tropheusy

Post autor: Tomas » 18 mar 2008, 08:50

potrzebna pomoc-mam chore tropheusy.Akwarium długo nie było czyszczone,bez podmian wody.Temperatura wynosiła przez dłuższy czas 23 stopnie,napowietrzanie tylko przez obieg filtrowanej wody(2,5 tyś l/h),brak jest wkładów w filtrze,a Ph i Kh spadły do 4! Objawy podobne do bloat:wybałuszone oczy,spuchnięte brzuchy,cienkie i nitkowate odchody pojawiające się u kolejnych osobników,które padają jeden po drugim.Kolejne sztuki pływają apatycznie pod powierzchnią wody,kiwając się na boki lub kryjąc się wśród kamieni,tuż przed śmiercią dosłownie obraca je do góry nogami.Akwarium należy do mego szefa-wcześniej dbał o nie jego wspólnik,ale teraz nikt się nim nie zajmował od 2-3 miesięcy.Duża ilość odchodów znajdowała się w filtrze i na dnie przez 2 miesiące,więc pewnie wzrosło stężenie nh3/nh4.Oprócz tego nie miały zróżnicowanej diety,tylko od miesięcy ten sam pokarm(spirulinę), a potem nakarmili je ok.30 sztukami jakiś gupików i mieczyków niewiadomego pochodzenia!!!. Jak dotąd wyczyściłem filtr, zwiększyłem Ph i Kh do ok. 7,5-8, podmieniłem część wody(ok 500 litrów,akwarium ma 2500),daje bakto tabsy z Sery,ale nie widać poprawy-padają kolejne sztuki. Nie jestem w stanie wyłowić zarażonych ryb w tym zbiorniku-mają 2,5 metra powierzchni do ucieczki!Jakie kroki podjąć i jakich leków użyć? Weterynarz podał im antybiotyk i kazał nalać nadmanganian+użyć lampy UV, ale antybiotyk podawałem z pokarmem, a chore sztuki go nie przyjmują. 2 pierwsze kroki wykonałem-na lampę nie dali mi kasy. Co mam robić? P.S nie mam żadnego doświadczenia w chododwli-po prostu zainteresowałem się nimi,gdy zaczęło się z nimi dziać coś dziwnego. Proszę o pomoc,gdyż żal mi tych ryb...wcześniej pływały zdrowe i rozmnażały się,a teraz wygląda to okropnie.

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 18 mar 2008, 09:12

Jeżeli nikt tam się na nich nie zna i nie interesuje, a także żałuje kasy to radzę zlikwidować akwarium i nie męczyć dalej zwierząt. Szanse na wyleczenie tych ryb są praktycznie żadne.

beret
junior
junior

Post autor: beret » 18 mar 2008, 11:07

ph 4!!! to wszystko jasne!! woda ma być podmieniana co tydzień z 20-30 % antybiotyk tu nic nie da, tylko baktopur direct +metronidazol rozpuścić ale może być za późno!!! tu masz wszystko bo nie pamiętam proporcji leków www.tropheus.com.pl

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotrek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: tuptus » 19 mar 2008, 07:09

Znajdźcie mi gatunek tropheusa który pociągnie w tak kwaśnej wodzie ;)
Niektóre palety już świrują przy ph-4 a tropheus jako ryba wody zasadowej potrafi wykitować przy ph-7.
Pewnie to nie trofcie tylko jakieś inne pielęgnice.

rafi201
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: rafi201 » 19 mar 2008, 09:53

Posluchaj rady beret'a i zajrzyj na najlepsze tanganickie forum : http://www.forum.tropheus.com.pl/
Beret ma niestety racje, że dla tych ryb (przynajmniej tych z wyraźnymi objawami) może byc juz za poźno. Jeżeli leczenie to potwierdzam, że tylko metronidazol (3-5g/100l) + nifurpirinol (antybiotyk zawarty w baktopur direct, 1g/50l). Ale przede wszystkim (co juz robisz) maxymalnie mozliwa poprawa warunków srodowiskowych. I ŻADNEGO POKARMU az do pelnego wyleczenia - to wazne.
Niestety okropne warunki srodowiskowe i na koniec podanie miesnego pokarmu wykończyły te piękne ryby... :(((
Mój tel.695 430 386 - w razie potrzeby dzwoń, hodowałem trofeusy i moge ci pomóc. To pieknie, że sie nimi zajałeś...

Awatar użytkownika
duch
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: duch » 19 mar 2008, 15:09

Witam.
Tomas , odezwij się na moje GG jest w profilu ale w razie co podaję raz jeszcze 7329528.Pozdrawiam.Andrzej.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”