co robić

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

pitero2309
nowicjusz
nowicjusz

co robić

Post autor: pitero2309 » 27 mar 2008, 13:34

Witam swoją przygodę z paletkami zacząłem nie dawno i mam problem, na początku było wszystko OK, od jakiegoś tygodnia ryby pociemniały i zaczęły dziwnie się zachowywać, ciągle chowają się w ciemne miejsca akwarium, wypływają jedynie jak nie ma nikogo w pokoju, są bardzo powolne, na ogół stoją w miejscu, sprawdzałem parametry wody wszystko jest OK, nie wiem jedynie czy pH 7,5 jest odpowiednie, na ścianach akwarium zaobserwowałem malutkie cieniutkie pełzające robaki, koloru białego znajomy hodowca powiedział że to nicienie, zastosowałem lewamisol 10% w ilości 4 ml. na 100l wody, czy te nicienie mogą być przyczyną zachowania moich palet, mam małe dzieci, które jak to dzieci biegają, hałasują, ale do tej pory rybą to nie przeszkadzało, czy jest może jakiś środek który dodaje się do wody aby ryby były spokojniejsze, czy jedyną przyczyną ich zachowania morze być ten robal Proszę o pomoc ryby są z polskiej hodowli znajomego myślę że jest to pewne źródło

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: darek-dorado » 27 mar 2008, 13:45

Te robaczki to nie są żadne nicienie, tylko zwyczajne wypławki. Pewnie dużo karmisz mięsem. Takie zachowanie może być spowodowane zarówno "złą" wodą, chodzi tu zwłaszcza o wysokie stężenie azotynów (NO2), jak też chorobami ale tego po samym opisie nikt nie stwierdzi. Dobrze było by obejrzeć pod mikroskopem odchody ryb, ich śluz oraz wycinek skrzel. Opisz przynajmniej jak wyglądają odchody (czy są np. białe, galaretowate, czy ryby się ocierają itp.)
Proponuję przenieś swój wątek do działu "Choroby" i odpowiedz na pytania zawarte pod tym linkiem:
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=2480

jkkk3
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: jkkk3 » 27 mar 2008, 16:25

Te wypławki to nie tak całkiem od mięsa.U mnie akwa stoi już bez ryb i pokarmu ok. 11 dni i pojawiły sie wypławki.Skąd?

Odpowiedz

Wróć do „Woda”