Witam ,
Dawno nic nie pisałem , a zdjęć jak dawno nie wstawiałem szok.
Co do ustawień aparatu , temat rzeka. Po pierwsze musisz sobie zadać pytanie jakie chcesz zrobić zdjęcie. Ogólne zbiornika , czy może szczegół ryby , czy może samą rybę , to wszystko ma ogromne znaczenie. Mogę tylko podpowiedzieć jak ustawić aparat , a i tak dużo będzie zależało od oświetlenia i mozliwości Twojego aparatu , jedno jest pewne ,że aparat sam dobrego zdjęcia nie zrobi.
Samo ustawienie aparatu jest proste , musisz tylko znać podstawy , przesłona i czas , bo tak naprawdę to od tych dwóch ustawień zależy jakie wyjdzie zdjęcie.
Przykładowo ryba na czarnym tle:
Zdjęcie robione jest z odległości około 1-1,5 metra oswietlenie dodatkowe pada na rybę z góry , ważne jest żeby kolo naszego obiektu który jest fotografowany nie bylo żadnych innych ryb , ani roslin. Aparat ustaw tak ,żeby przesłona była jak najmniejsza a czas jak najkrótszy, lampa w aparacie wyłączona.
Np czas 1/300 , przesłona zależy od aparatu tzn obiektywu w moim konkretnym przypadku mogę zjechać do F 64 , ale to jest dobrej jakości obiektyw więc skupmy się na kompaktach , zakladam ,że można w nim zjechać do F 22. Pstrykni zdjęcie , jesli jest czarne to znaczy ,że jest za słabe światło które pada na rybę , w takim przypadku zjedź z czasu do 1/200 , przesłony nie zmieniaj i tak do wartości 1/125 jesli zdjęcia nadal będą ciemne musisz zjechać z przesłony stopniowo w dół , aż otrzymasz zakładany efekt. Pamiętaj ,że z czasem nie schodź poniżej 1/125 bo zdjęcia będą wychodziły nie ostre a wręcz zamazane. Ważne lampa w aparacie musi być wyłączona , jeśli chcesz zrobić dobre zdjęcie możesz tą lampę zastąpić np dobrą latarką.
Oczywiście chętnie służe radą , jesli ktoś będzie miał pytania piszcie jak będę wiedział napewno pomogę.