Parametry wody
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- nowicjusz
witam, jestem nowicjuszem i proszę o podpowiedź, w różnych postach czytam o parametrach wody, miałem mały problem pisałem w dziale choroby i każdy każe sprawdzić NO2 i NO3, proszę o podanie jakie powinny być wszystkie parametry wody dla paletek, moje rybki są z polskiej hodowli, nie jest to hodowla na masową skale, bo gość postawił na skalary, paletki ma tylko z 5 dorosłych par, leje im kranówe bez domieszek, woda jest z głębinówki, u mnie jest taka sama ph 6,5 do 7 według testu kropelkowego sery, co do pozostałych parametrów nie wiem, jak wcześniej pisałem paletki mam od 2 miesięcy wcześniej inne i też lałem kranówe, przez 2 miesiące było ok, ostatnio mialem problem ryby bardzo ściemniały i były bardzo płochliwe wymieniłem 3/4 wody i prawie jest ok ph 6/5 jednak ta płochliwość nie ustąpiła do końca, podobno może to mieć związek z twardością wody, więc jeżeli to możliwe proszę o podanie parametrów. Pozdrawiam
- darek-dorado
- entuzjasta
- darek-dorado
- entuzjasta
Raczej miałem i było to z pewnością przerybienie, bo w 450 l pływało 12 sporych dysków i filtracja wyrażnie nie wydalała , obecnie po rozdzieleniu samic od samców zostało 7 (samcow) i NO2 już nie skacze. Dawniej podmieniałem 40 litrów dziennie, a obecnie wystarczy 60-80 l tygodniowo. Pięć samiczek pływa w 200 litrach i mają się dobrze, zamiast składać ikrę co kilka dni jak dawniej, zajęły się jedzeniem i wyrażnie przybierają na wadze. Na sex muszą poczekać jeszcze kilka miesięcy.