Co się dzieje 2?

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
daro1820
senior
senior
Imie i Nazwisko: Darek Lewko
Miejsce zamieszkania/miasto/: Braniewo
Kontaktowanie:

Post autor: daro1820 » 03 kwie 2008, 10:07

Teraz wiadomo czemu nie kupować ryb u pośredników. Ale według mnie ty też się nie przygotowałeś do paletek. Nie mowie że to jest twoja wina tylko mogłeś zajrzeć na forum poczytać sobie trochę jak wygląda zdrowa ryba, pełno jest zdjęć na forum. Ryby nie są aż takie piękne, ale też będą cieszyć oko i będziesz mógł nabrać doświadczenia.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo

Post autor: jzajonz » 03 kwie 2008, 11:25

Pączątek przygody z dyskami masz nieciekawy. Doprowadzenie takiej obsady do kondycji i to w zbiorniku roślinnym skazuje Cię na porażkę.
Te niebieskie są fatalne i miały raczej kilku właścicieli, bo jeden czy nawet pośrednik nie doprowadziłby to takich zaniedbań. Dobry pośrednik dba o swój interes i u niego też są zdrowe ryby ale musi mieć ruch w interesie i nie przetrzymuje on ryby do czasu aż znajdzie kompletnie zielonego nabywcy. Zeby tak zaniedbać dyska to musiałby on przez pół roku jeść tylko tyle aby przetrwać.
Znacznie lepiej zrobiłbyś kupując na próbę np rybki z drugiego sortu ale bezpośrednio u hodowcy który za takie wziąłby najwyżej 20 zł. W każdym tarle znajdą się jakieś z wadami które są idealne dla początkujących. Są to jednak ryby zdrowe bez przejść i na takie możesz się nastawić następnym razem.
Oszczędzisz kasę i wiele się nauczysz a z czasem zapragniesz tych z górnej pułki ale będziesz już przynajmniej przygotowany.

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: darek-dorado » 03 kwie 2008, 15:13

Moim zdaniem wielkim błędem jest twierdzenie, że nie można kupować ryb u pośredników.Na pewno większość z nas ma przynajmniej część swoich ryb z takich właśnie żródeł. Chyba nikt nie jedzie do Malezji czy Singapuru, by kupić kilka ryb? W takim przypadku korzystamy z pomocy pośredników właśnie. Oczywiście tych zaufanych, o ustalonej renomie, oni na pewno nie "wcisną" nikomu zeszczurzonych dysków. Świat jest mały a wieści się szybko rozchodzą... Oczywiście równie dobrym, może nawet lepszym rozwiązaniem jest zakup bezpośrednio od hodowcy, tym nie mniej nie sprowadzajmy pośredników, czy nawet właścicieli sklepów zoologicznych do roli zachłannych oszustów, którzy czekają tylko na naiwnych.
P.S. Żeby było jasne: NIE jestem posrednikiem, NIE mam sklepu, NIE mam hodowli....

Awatar użytkownika
dylus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dylewski Mariusz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grudziadz

Post autor: dylus » 03 kwie 2008, 18:17

Dziś doszły moje nowe testy kropelkowe zooleka i wynik
no 3 wyszło 10
ph -7
tww -17 stopni niemieckich
two-20
ph mam takie bo podaję co2 dla roślin .Mam tylko nadzieję że zrobiłem je dobrze

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotrek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: tuptus » 03 kwie 2008, 22:15

Sorki za zamieszanie ;)
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2008, 10:18 przez tuptus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: darek-dorado » 03 kwie 2008, 23:55

Cisiu, świetnie się kontaktujesz..........
tylko nie krzycz tak głośno.......

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 04 kwie 2008, 07:01

dylus pisze: ph -7
two-20
ph mam takie bo podaję co2 dla roślin .
Jeżeli dobrze wykonałeś pomiary, to nie dziwię się że ryby niedomagają. Przy tww =17 aby osiągnąć ph 7 musisz ostro gazować ryby. Do tego przy takich twardościach co2 zielsku niewiele pomoże.
Two = 20 to niemal ideał ale dla pyszczaków, dla paletek wskazane by było poniżej 10.

IMHO wywal to co2, popraw parametry wody(kup osmozę), a może się okazać że większość problemów zniknie. W takiej wodzie paletki długo nie pociągną.

Awatar użytkownika
dylus
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: dylus » 05 kwie 2008, 08:02

Jeki pisze:
dylus pisze: ph -7
two-20
ph mam takie bo podaję co2 dla roślin .
Jeżeli dobrze wykonałeś pomiary, to nie dziwię się że ryby niedomagają. Przy tww =17 aby osiągnąć ph 7 musisz ostro gazować ryby. Do tego przy takich twardościach co2 zielsku niewiele pomoże.
Two = 20 to niemal ideał ale dla pyszczaków, dla paletek wskazane by było poniżej 10.

IMHO wywal to co2, popraw parametry wody(kup osmozę), a może się okazać że większość problemów zniknie. W takiej wodzie paletki długo nie pociągną.
Osmoze mam ale w mieszkaniu 40 m niebardzo jest gdzie tę wodę przygotowć i tak sukces że 2 połowa zgodziła się na zbiornik

Awatar użytkownika
cobaltblue
junior
junior
Imie i Nazwisko: Karolina Kobermajer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Redditch/UK

Post autor: cobaltblue » 05 kwie 2008, 17:10

jednak sproboj ta swoja druga polowe przekonac,bo RO to podstawa,zwlaszcza jak sie ma takie parametry.Moze jakis fajny ciuszek tak bez okazji,bukiet kwiatkow i kilkia cieplych slowek zalatwi sprawe?No fakt ciasno w 40 m,ale na prawde musisz gdzies znalezc kawalek miejsca na wode RO.Wtedy nie tylko Twoje rybcie ale i ty bedziecie zadowoleni.A gdy ty bedziesz szczesliwy,to twoja druga polowa bedzie sie cieszyc twoim szczesciem.Moj maz byl na tyle skuteczny,ze przekonal mnie do posiadania 5 zbiornikow(100l,250l,2x76l i 30l szpital)na 50 m.Na wode RO tez znalazlo sie miejsce pozdro

Awatar użytkownika
dylus
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: dylus » 05 kwie 2008, 17:50

cobaltblue pisze:jednak sproboj ta swoja druga polowe przekonac,bo RO to podstawa,zwlaszcza jak sie ma takie parametry.Moze jakis fajny ciuszek tak bez okazji,bukiet kwiatkow i kilkia cieplych slowek zalatwi sprawe?No fakt ciasno w 40 m,ale na prawde musisz gdzies znalezc kawalek miejsca na wode RO.Wtedy nie tylko Twoje rybcie ale i ty bedziecie zadowoleni.A gdy ty bedziesz szczesliwy,to twoja druga polowa bedzie sie cieszyc twoim szczesciem.Moj maz byl na tyle skuteczny,ze przekonal mnie do posiadania 5 zbiornikow(100l,250l,2x76l i 30l szpital)na 50 m.Na wode RO tez znalazlo sie miejsce pozdro
No niestety moja pani nie jest taka wyrozumiała .

Awatar użytkownika
cobaltblue
junior
junior
Imie i Nazwisko: Karolina Kobermajer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Redditch/UK

Post autor: cobaltblue » 05 kwie 2008, 19:07

ups to nie masz za wesolo wiec moze w inny sposob poobnizaj parametry?na pewno znajdziesz metode oodpowiednia dla ciebie,pozdro dla twojej pani

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”