Azotany
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Azotany
witam kupiłem testy NO3 i zlamałem sie wskazuja powyżej 80 poza skala jak to zbiĆ
dodam jeszcze choduje paletki wiec mam 29 stopni ozonuje wode roslinki rosną i ph 6,5 ale jak pozbyc się azotańów poza podmianą wody?
czytałem tu dodaniu soli nie jodowanej ale może jeszcze cos skuteczniejsze?
dodam jeszcze choduje paletki wiec mam 29 stopni ozonuje wode roslinki rosną i ph 6,5 ale jak pozbyc się azotańów poza podmianą wody?
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Re: Azotany
Bez podmian wody nie dasz rady. Jako dodatkowa pomoc to może być: bujnie rosnąca roślinność, denitryfikator, plenum.Emtec pisze:witam kupiłem testy NO3 i zlamałem sie wskazuja powyżej 80 poza skala jak to zbiĆ
Nigdy nie słyszałem o takim sposobie i nie wydaje mi się to prawdą.czytałem tu dodaniu soli nie jodowanej ale może jeszcze cos skuteczniejsze?
Denitryfikator widziałem defincje
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%B9r%C3%B3de%C5%82ko
teraz pytanie gdzie go można nabyĆ:)
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%B9r%C3%B3de%C5%82ko
teraz pytanie gdzie go można nabyĆ:)
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Są różne denitryfikatory, różne sposoby wymuszenie tego procesu, od plenum, przez rurowe po te gotowe np. Aqua Medic 400.
Problem z nimi jest taki, że nie działają od zaraz, a dopiero po czasie, tygodnie, czasem miesiące.
Ty potrzebujesz czegoś szubko, odmulenie dna, wyczyszczenie filtrów, podmiany wody CODZIENNE.
Problem z nimi jest taki, że nie działają od zaraz, a dopiero po czasie, tygodnie, czasem miesiące.
Ty potrzebujesz czegoś szubko, odmulenie dna, wyczyszczenie filtrów, podmiany wody CODZIENNE.
- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Co do denitratora to miałem zrobiony z wężyka według strony www.triamond.prv.pl urządzenie działało powiedzmy aż za dobrze NO3 = 0. Azotanów nie było, ale wystąpiły problemy z glonami z powodu braku prawidłowego stosunku NPK. Wydaje mi się, najlepiej równowagę w akwarium utrzymywać jak najbardziej naturalnie. Rośliny, odpowiednia obsada, podmiany wody i prawidłowe nawożenie. Co do plenum to się nie wypowiem bo nie miałem w akwarium, są tutaj na forum ludzie co je posiadają i sobie je chwalą. Jest zresztą "potężny" wątek na forum PKMD PLENUM OD A DO Z, zachęcam do lektury
.

- tuptus
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotrek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki
Re: Azotany
Powiedz jakiej firmy są te testy i do kiedy mają datę ważnościEmtec pisze:witam kupiłem testy NO3 i zlamałem sie wskazuja powyżej 80 poza skala jak to zbiĆ

Akurat testy na NO3 są chyba najbardziej problemowe ze wszystkich

-
- nowicjusz
Filtr kubełkowy nie zbije Ci no3, a pełne odpowiedzi na swoje pytania masz w postach powyżej w tym temacie, przeczytaj jeszcze raz uważnieJupiter007 pisze:Mam problem z no3 nie wiem czy kubelek mi to zbije? no2 mam na poziomie 0 bo mi zbil ale cos nie moze poradzic sobie z no3. czy moze najpierw bakterie sie wziely za no2 a pozniej za no3? ...

-
- nowicjusz
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Tak - jak ustawisz na wyjściu przepływ w postaci: kropla wody na kilkanaście sekund.Jupiter007 pisze:Dlaczego nie czytałem ze w ceramice, keramzycie gnieżdza sie bakterie denitryfikacyjne i ze zbiją no3
Ty masz filtr biologiczny w którym są bakterie nitryfikacyjne (tlenowe), a nie denitryfikator w którym są bakterie denitryfikacyjne (beztlenowe).
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Filtr biologiczny działa u Ciebie bardzo dobrze, czyli likwiduje Ci No2 do zera zamieniając je na No3.
Jka chcesz sie pozbyć No3 to zacznij od podmian wody, dodaj jakiś denitryfikator w postaci filtra, rury lub plenum.
Rośliny to też dobry wybór, przynajmniej te co szybko rosną się powinne z tym uporać.
Nie masz czasem przerybionego baniaka?
Jka chcesz sie pozbyć No3 to zacznij od podmian wody, dodaj jakiś denitryfikator w postaci filtra, rury lub plenum.
Rośliny to też dobry wybór, przynajmniej te co szybko rosną się powinne z tym uporać.
Nie masz czasem przerybionego baniaka?
-
- nowicjusz