PH

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

misiek_sw
entuzjasta
entuzjasta

PH

Post autor: misiek_sw » 15 kwie 2008, 20:25

witam,zalozylem akwarium,ma juz tydzien i dojrzewa ale ma ph 8. zamierzam hodowac paletki, co robic? prosze o dobra rade.

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Post autor: arturo » 15 kwie 2008, 20:36

Podaj jakie masz wartości Tww a odpowiemy trochę dokładniej, na razie nic nam nie powiedziałeś............ poza tym poczytaj to forum było to już wałkowane setki razy, pozdrawiam

misiek_sw
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: misiek_sw » 15 kwie 2008, 20:42

nie dodalem ze jestem poczatkujancy ,,, zaczne tak moje akwa to 240l dwa filtry wew i zewnetrzny roslinki od 2 dni a calosc zalana od 1 tyg

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: darek-dorado » 15 kwie 2008, 20:45

Akwa bardzo młode, poza tym jak pisał arturo podaj pozostałe parametry wody (TwO, TwW, itd.) będzie wiadomo czy wystarczy odrobina kwasu, czy potrzeba obniżyć najpierw twardości.

misiek_sw
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: misiek_sw » 15 kwie 2008, 20:54

ok podam ale jak ma to zrobic,bo dzis kupilem test na ph zoolek, i nie wiem czy ma byc jakis inny test do zrobienia

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 15 kwie 2008, 20:56

Kwas solny cz.d.a. lub filtr RO to są Twoje opcje pewnikiem, ale faktycznie bez pełnych parametrów kranówki trudno doradzać.
Skoro jesteś nowicjuszem, to odradzam kwas, zalecam filtr RO.
Poczytaj wątki w pierwszych 3 działach, tam wszystko jest jak kawa na ławę w starych postach i tematach.

misiek_sw
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: misiek_sw » 15 kwie 2008, 20:59

to powiedzcie mi tylko co kupic do zmierzenia tych parametrow
jest moze jakis sposob typu dos dolac,cos dosypac, zeby bylo wszytski ok?

Połączyłem 2 posty w jeden. Jak chcesz coś dopisać używaj przycisku zmień.
Na forum piszemy w języku polskim więc proszę używać pl-znaczków. Moderator

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 15 kwie 2008, 21:08

A ja doradzam RO a kwas może okazać się niepotrzebny. Przy niższej twardość pH naturalnie będzie samo się obniżać. Poza tym jeżeli jesteś początkujący to pH na poziomie 6,8 powinno być ok dla ryb żeby mieć niższe musisz nabrać trochę wprawy. Powinieneś mieć test na twardość ogólną. Jeżeli nie masz możesz zawsze zadzwonić do wodociągów i o to zapytać. Oni zapytają gdzie mieszkasz i udzielą odpowiedzi. Nawet odnośnie innych parametrów.
Opanować wodę musisz przede wszystkim. Przy dyskach ważne są duże podmiany i zachowanie stałych parametrów. Więc najlepiej wskazane jest albo zrobienie stałej podmiany (marzy o tym prawie każdy a ma to niewielu) lub co częstsze drugie mniejsze akwarium o pojemności około 1/3 głównego w którym będziesz zbierać wodę do podmian. Jeżeli nie masz jak produkować wody do podmian w objętości min 20% na tydzień raczej poczekaj na taką możliwość a potem kupisz dyski. Sory taka prawda. Woda to podstawa a mało kto ma taką wodę jak Maniek na Śląsku że parametry w kranie jak w Amazonii i wystarczy przez jakiś bydle jaki filterek sznurkowy i wungiel ;-) przepuścić a potem do zbiornika.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 15 kwie 2008, 21:12

Z takim Twoim podejściem to niepotrzebnie wspomniałem o kwasie solnym.
Dyski nie tolerują drogi na skróty.

Wracając do Twojego 1 pytania, to kup zestaw testów akwarystycznych kropelkowych na PH, TWW i TWO.

Odnośnie 2 pytania to żeby wszystko było OK, możesz dolać wody z filtra RO.
Dolewać co tydzień najlepiej przez miesiąc po 25% wody z RO.

Pisz staranniej, bo trzeba się domyślać co piszesz i o co pytasz.

misiek_sw
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: misiek_sw » 15 kwie 2008, 21:17

dzieki Hypno, powiedz mi ten filtr musi chodzic zawsze na okraglo jak inne filtry? duzo z nim roboty, tzn czyszczenia, ile zajmuje miejsca w akwa?

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 15 kwie 2008, 21:26

Oj musisz sporo poczytać chłopie. Filtr RO nie jest elementem wyposażenia akwarium. Raczej laboratorium :-) Filtr RO montuje się do jakiejś rury przy kranie, ma 1 wejście i 2 wyjścia (zazwyczaj) dzięki specjalnemu wkładowi woda która przez niego przelatuje jest właściwie jak destylowana, "odcedzane" z niej jest 98% zanieczyszczeń. Ten filtr nie działa w zbiorniku! Wręcz jego użycie w akwarium skończy się tragicznie dla filtra. Poza tym tym drugim odpływem w kanał leci woda odpadowa. Skuteczność jest mniej więcej 20% czyli 100l kranówki wpada do filtra a 20l to woda przefiltrowana reszta to odpad w kanał. Koszt filtra nie jest wielki. To mniej więcej 150-200zł w zależności od jego wydajności. Dzięki temu filtrowi przygotowujesz wodę którą wlejesz dopiero do zbiornika. Wkłady filtracyjne co jakiś czas się w nim wymienia ale raczej rzadko jak na domowe potrzeby. Ja mam te same wkłady już 2 lata ponad i jest OK. W samym zbiorniku musisz mieć filtry dedykowane już do pracy w akwarium. Moim zdaniem (i nie tylko) minimum 2 szt. i to takie których wydajność zdecydowanie przewyższa opis na pudełku. Jeżeli masz zbiornik 200l to zaopatrz się w 2 szt. przeznaczone dla zbiorników 300-400l Teraz w dobie dalekowschodnich podróbek można dość tanio kupić. A jeżeli masz smykałkę do majsterkowania możesz sam wydłubać za marne grosze coś. Opisy znajdziesz i na tym forum i na innych.

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: darek-dorado » 15 kwie 2008, 21:30

Filtra sznurkowega nie montuje się w akwarium, tylko przepuszcza przez niego wode z kranu, można go tam zamocować nawet na stałe. Jednak to nic nie da, gdy masz w kranie twardą wodę. ...mało kto ma taką wodę jak Maniek na Śląsku że parametry w kranie jak w Amazonii..., w innym przypadku najlepszym rozwiązaniem jest zakup fitra RO, obecnie jest bardzo duży wybór tego typu filtrów w przystępnych cenach. Na stronach producentów lub dystrybutorów tych filtrów znajdziesz wszystkie informacje na ich temat (ja działają, sposób montażu itp.).
Jednak najpierw zbadaj swoją kranówkę, testy na twardość ogólną i węglanową kupisz w każdym sklepie zoologicznym.

misiek_sw
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: misiek_sw » 15 kwie 2008, 21:32

ok dzieki wszystkim, zabieram sie do czytania pozdrawiam

acquariofilo
nowicjusz
nowicjusz

PH

Post autor: acquariofilo » 28 maja 2008, 06:51

Witam! Podpinam się pod ten wątek, żeby nie mnożyć zbytnio, skoro temat ten sam. 10 dni temu wystartował mój zbiornik 240 l (opiszę go wkrótce i załączę zdjęcia w dziale akwaria). Póki co, akwarium dojrzewa a ja pracuję nad stabilizacją parametrów wody. Ponieważ, jak już kiedyś pisałem, moja kranówka ma wysokie twardości: TWO=16, TWW=13, zakupiłem filtr RO. Z proporcji, w których dolewam kranówkę do wody z osmozy, uzyskałem efekt: TWO=6, TWW=5. Mimo to PH=7,5. Czyli tak samo jak w mojej wodzie kranowej. Przyznam się, że liczyłem na to, iż będzie nieco niższe. Czyli co, pozostaje mi kwas? Chciałbym zejść do 6,5. Dodam, że akwa jest roślinne, na dnie żwirek 2-4 mm. Proszę o rady.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 28 maja 2008, 09:28

Ja bym stosował samą wodę z RO w pierwszych miesiącach, a PH z pewnością będzie poniżej zakładanego przez Ciebie 6.5.
Po kilku miesiącach będziesz mógł dodawać stopniowo do RO kranówkę.

Inne wyjście to stałe mieszanie kranówki z RO i kwas solny, ale nie wiem czy lepsze dla niedoświadczonego akwarysty (bez urazy, mówię o zabawie z kwasem i parametrach wody, nie ile lat ma ktoś akwarium).

Odpowiedz

Wróć do „Woda”