ph wody z filtra ro

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 22 kwie 2008, 19:27

arturo pisze:... najlepiej kupować z płynami kalibrującymi w zestawie (zawsze są dwa, jeden ma pH 7 drugi 4) ...
Mój miernik może o tym nie wiedzieć. Kalibrację ma jednopunktową i to w dowolnie wybranym punkcie :-) Może być to nawet słynny punkt G :-) Ważne żeby znać jego pH....
Nie każdy miernik ma kalibrację dwupunktową, nie każdy ma jednopunktową, znam i takie które można kalibrować kilkudziesięcioma płynami o różnym pH jeżeli chcemy charakterystykę przybliżyć krzywą a nie prostą...

Awatar użytkownika
kamio4
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kamio4 » 22 kwie 2008, 20:28

A ja myślalem,że tomek ma większą wiedzę!Kumpel kupił osmoze i w instrukcji mial napisane,że gdy zmienią się parametry np. KH to należy załączyć osmoze ,ale bez filtra ściekowego.

Awatar użytkownika
kamio4
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kamio4 » 22 kwie 2008, 20:36

Zpomniałem dopisać,że w taki sposób osmoza pracuje przez około 30min,potem należy podłączyć filtr ściekowy z powrotem.Nie sprawdzałem tej metody osobiście.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 22 kwie 2008, 22:38

fajny wątek - teraz brakuje kumpla kumpla który nam objaśni jaka aktorka jest największą gwiazdą bo kupił sobie teleskop.

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 22 kwie 2008, 22:40

kamio4 pisze:A ja myślalem,że tomek ma większą wiedzę
Z wiedza u niego cienko.... ma jej akurat na tyle żeby wiedzieć ze filtr RO nie jest wyposażony w żaden filtr ściekowy. Możemy najwyżej się domyślać że tak naprawdę chodzi o ogranicznik wypływu ścieków...
J-23

acquariofilo
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: acquariofilo » 23 kwie 2008, 06:29

...ja chciałem tylko dodać, że ku mojemu zadowoleniu, zrobiłem jeszcze raz test kropelkowy i twardości wyszły zerowe...dołączyłem się do wątku nie po to, żeby polemizować, ale skorzystać z wiedzy i doświadczenia osób, które od dawna używają filtrów RO...po to tylko aby nie stwierdzać od razu, że mam zrąbaną membranę, ale problem może być gdzie indziej. Tak czy inaczej odetchnąłem z ulgą. pozdrawiam!

Odpowiedz

Wróć do „Woda”