Ciekawe pytanie...hmmm._TOM_ pisze:Zastanawiam się czy ja tu mogę wpuścić parkę skalarów![]()
Kiedyś na forum twierdziłem, że tych gatunków nie można połączyć razem, ale muszę zweryfikować swoje poglądy.
Tak się złożyło, że trzymam w zbiorniku kwarantannowym 200l osiem dzikich Pterophyllum scalare sp. Peru Altum a że musiałem uwolnić jeden zbiornik dla Pterophyllum Altum przełożyłem moją parkę szczurków do skalarów i okazało się, że nie wchodzą sobie w drogę.
Wszystkie pobierają pokarm i nawet obecnie moje szczurki mają larwy.
Kiedyś próbowałem połączyć dyski i skalary razem i te pierwsze, mimo, że były mniejszych rozmiarów zagoniły te drugie do "narożnika".
Poglądy tego typu, że skalary niby są nosicielami robactwa i zarażają paletki uważam za typowy mit panujący na wielu forach.
Więc cytuję pytanie jeszcze raz, by odpowiedzieć na nie bardziej zwięźle, opierając się na moich najnowszych spostrzeżeniach/doświadczeniach._TOM_ pisze:Zastanawiam się czy ja tu mogę wpuścić parkę skalarów![]()
_TOM_ możesz tam wpuścić skalary, ale czy im dobrze będzie razem to wg. mnie zależy od cech "charakteru" danych osobników które masz w akwarium. Może Ci się uda połączyć te gatunki, ale....................wcale nie musi Ci się udać