Nematol i Flagellol
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Nematol i Flagellol
Kupiłem dzisiaj magazyn Nasze Akwarium są tam opisane dwa leki Sery Nematol i Flagellol. Interesuje mnie jaka jest substancja czynna w tych lekach.
Czy istnieje odpowiednik z tą samą substancją czynną, który można dostać u weterynarza lub lekarza?
Czy istnieje odpowiednik z tą samą substancją czynną, który można dostać u weterynarza lub lekarza?
- barrel
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Kamil
- Kontaktowanie:
Bardzo dobre pytanie, również to zauważyłem, jego reklama jest na 65 stronie.
Piszą że:
Nematol jest przeciwko nicieniom(Camallanus, Capillaria) oraz owsikom (Oxyuridae) zwalcza nie tylko pasożyty ale również małe widłonogi wykorzystywane prze nicienie jako żywiciela pośredniego.
Flagellol jest przeciwko wiciowcom (Spirocnucleus/Hexamita) i dziurawicy. Pisze również że wiciowce obumierają już po 24 godzinach.
Piszą że:
Nematol jest przeciwko nicieniom(Camallanus, Capillaria) oraz owsikom (Oxyuridae) zwalcza nie tylko pasożyty ale również małe widłonogi wykorzystywane prze nicienie jako żywiciela pośredniego.
Flagellol jest przeciwko wiciowcom (Spirocnucleus/Hexamita) i dziurawicy. Pisze również że wiciowce obumierają już po 24 godzinach.
Flagellol
Zastosowałem dwukrotnie Flagellol (raz wg przepisu, raz dawka130%) efekt zerowy. Dalej białe (mleczne) ciągnące się odchody. Dziurawica jest to na pewno, bo widać gołym okien dziurki nad nozdrzami paletki. Zmian na gorsze u roślin i innych ryb nie zauważyłem.wojtek00 pisze:Nematol
nie rusza nicieni
zabija krewetki (fire red, atya gabonesis, amano)
test:
akwarium ogolne
ph 6,6
stosowanie zgodnie z zaleceniem producenta w ulotce (szkoda tylko, ze nie wspomnial o krewetkach)
trzeci dzien kuracji - zywy nicien w odchodach
pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam:
Joachim
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
Kiedys juz pisalam o tych lekarstwach tu: http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... =2305#2305
bylo to nowe nie przetestowane lekarstwo. Na dzien dzisiejszy wprowadzam mala poprawke,( bledny tekst poprawiony na niebiesko)
Dotyczy w szczegolnosci Nematolu , substancja czynna jest Emamectinbenzoat.
Lekarstwo nie jest zalecane do leczenia w akwariach ogolnych, oraz do przeprowadzenia kwarantanny. Niszczy wiecej organizmow pozytecznych, a nizeli do tychczas przypuszczano. Nie daje gwarancji pelnego wyleczenia, dziala drazniaco na zbrojniki, mlode rybki, bocje. Zabija bezkregowce.
Emamectin jest substancja wysoce toxyczna.
Flagellol- substancja czynna Nitrothiazol.
Bezpieczne dla krewetek.
bylo to nowe nie przetestowane lekarstwo. Na dzien dzisiejszy wprowadzam mala poprawke,( bledny tekst poprawiony na niebiesko)
Dotyczy w szczegolnosci Nematolu , substancja czynna jest Emamectinbenzoat.
Lekarstwo nie jest zalecane do leczenia w akwariach ogolnych, oraz do przeprowadzenia kwarantanny. Niszczy wiecej organizmow pozytecznych, a nizeli do tychczas przypuszczano. Nie daje gwarancji pelnego wyleczenia, dziala drazniaco na zbrojniki, mlode rybki, bocje. Zabija bezkregowce.
Emamectin jest substancja wysoce toxyczna.
Flagellol- substancja czynna Nitrothiazol.
Bezpieczne dla krewetek.
- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Re: Flagellol
Jak te dziurki są bardzo małe, to przypuszczalnie mówisz o kanałach przez które ryba odczuwa ruch wody, ale jak są jak "kratery", to faktycznie może być dziurawica.Joachim pisze: Zastosowałem dwukrotnie Flagellol (raz wg przepisu, raz dawka130%) efekt zerowy. Dalej białe (mleczne) ciągnące się odchody. Dziurawica jest to na pewno, bo widać gołym okien dziurki nad nozdrzami paletki. Zmian na gorsze u roślin i innych ryb nie zauważyłem.
Na te dolegliwości dobre (sprawdzone na moich rybkach) jest krajowe lekarstwo Zooleka www.zoolek.pl Aquasan-S (wiciowce), Capitox-S (nicienie). Trzeba tylko podać większe dawki niż podaje producent leku. Przeprowadź kurację w temperaturze 28-30 stopni.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2008, 21:59 przez CraNcH^MS, łącznie zmieniany 1 raz.