Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
-
Seba
- nowicjusz

-
Kontaktowanie:
Witam, po 4-latach przerwy spowodowanej kupnem i remontem mieszkania, znowu mam akwarium
-Zbiornik, szafka i pokrywa Wromak niestety tylko 200l proste
-oświetlenie 2x30W flora-glo i aqua-glo
-filtr aqua-el 250 unimax plus uv 9W
-bimbrownia + dyfuzor kostka lipowa Aqua Medic
-woda 28 C pH 6,5
-piasek kwarcowy
-tło Penn Plax dwustronne (niebieski/czarny) przyklejone klejem JBL - FIXOL który bardzo polecam , nie ma porównania do klejenia na wodę albo wazelinę.
Obsada : 2 x marlboro 5 x diamond blue
-
Załączniki
-

- foto.jpg (148.66 KiB) Przejrzano 8488 razy
-
Hypno
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
-
Kontaktowanie:
Klimacik fajny ale glony już się czają za rogiem

Proponuję dno obsadzić japoniką lub czymś w tym guście dość gęsto i od razu zaopatrzyć się w bandę krewetek. Niech rybska przyzwyczajają się do braci mniejszych

Jak dla mnie filtr ciut za mały. Proponuję dołożyć coś wewnętrznego łatwego w obsłudze i wypełnionego wyłącznie watą perlonową. Tak aby 2-3x w tygodniu móc łatwo wymienić wkład, tylko tak utrzymasz klarowną wodę bez pyłków unoszących się w toni.
Mam nadzieję, że się mylę ale... wygląda, że popełniłeś ten sam błąd z obudową co i ja. Mianowicie przednia krawędź obudowy jest na stałe i nie podnosi się z pokrywą. Powoduje to że do prac w środku potrzebujemy.... 15cm dłuższej ręki. U Ciebie może nie będzie to aż tak bardzo wredne ale przy moim szkiełku 65cm wysokości doprowadza mnie do szewskiej pasji przy pracach zwłaszcza ogrodniczych z sadzeniem i przycinaniem czegoś przy tylnej szybie.
Poproszę o więcej zdjęć zwłaszcza od przodu. Użyj może
www.fotosik.pl tak żeby wstawić zdjęcia o zdecydowanie większej rozdzielczości i nie zapychać swojego limitu na naszym serwerze

-
Seba
- nowicjusz

-
Kontaktowanie:
filtr za mały ,planuje kupić jakiegoś małego kubła który będzie tylko wypełniony gąbka i wata,glony na pewno mnie dopadną bo baniak bardzo młody ,wsadziłem trochę wysokich roślin może pomogą w walce z glonami ,na liściach pojawiły sie pęcherzyki powietrza czyli coś sie dzieje , co do pokrywy to fakt ze dodaje jakieś 5 cm ,ale nie jest to takie kłopotliwe , fotek jest więcej na
moje wypociny nie potrafie robic stron www
-
Hypno
- entuzjasta

-
Kontaktowanie:
Te roślinki nie pomogą Ci w walce z glonami, wręcz będą idealnym podłożem do ich wzrostu. Tym z prawej strony niestety wróżę śmierć w pierwszych tygodniach. Moim zdaniem potrzebujesz innych gatunków szybko rosnących. Kabomba, limnofilia, paprotnice czy pistia. O filtrze pomyśl i to dość szybko. Ja u siebie mam Tetrę 1200 duży i na prawdę tani filtr, a dość porządny (kupiłem go za 280zł).
I jeszcze jedna sprawa. Nie widzę napowietrzania, a masz zainstalowaną bimbrownię. Pamiętaj, że rośliny bez światłą pobierają tlen z wody a wydalają dwutlenek. Nie chcę być prorokiem ale przewiduję sytuację w której któregoś ranka zastaniesz ryby z pyszczkami łapiącymi powietrze przy lustrze wody. Oby tylko tak to się skończyło.... tym bardziej, że dyski to duże ryby i tlenu potrzebują sporo. Skieruj wylot filtra tak żeby marszczył dość mocno powierzchnię wody i radzę przemyśleć włączanie na noc napowietrzania a wyłączanie dopływu dwutlenku z bimbrowni, zwłaszcza jak zbiornik zdąży się już "zabrudzić" a filtr przytkać tym co wciągnie.
-
konowalczyk
- junior

na liściach pojawiły sie pęcherzyki powietrza czyli coś sie dzieje
I prawidłowo-odpowiednia ilość światła powoduje intensywny proces fotosyntezy,której to efektem między innymi jest wydzielanie tlenu.
Skieruj wylot filtra tak żeby marszczył dość mocno powierzchnię wody i radzę przemyśleć włączanie na noc napowietrzania a wyłączanie dopływu dwutlenku z bimbrowni, zwłaszcza jak zbiornik zdąży się już "zabrudzić" a filtr przytkać tym co wciągnie.
W ciągu dnia czyli w czasie kiedy oswietlasz intensywnie zbiornik,rośliny pobierają CO2 ,jednak w nocy występuję proces odwrotny i tu potwierdzę cytowane słowa Kolegi-może być problem z ilością CO2 w nocy,a co za tym idzie wachania PH.Jest rada-zastosuj elektrozawór z cewką na 240v podłączoną do oświetlenia.W momencie kiedy zapala się światło napięcie podawane jest na cewkę ,która otwiera przepływ CO2.Ja kupiłem w sklepie Fachowiec(ok.45 zł) na allegro jak wpiszesz (elektrozawór Co2) wyskoczy kilka już za ok.30zł.W sprawie tlenu w nocy -u mnie zdaje doskonale egzamin głowica z gąbką na końcu,działa jako filtr mechaniczny w dzień bez napowietrzania,czyli nie ma dopływu powietrza do dyszy venturiego(wężyk zakładany na wylot wody z końcówką do regulacji) w nocy inny znowu elektrozawór tym razem z cewką ,która otwarta jest jak nie ma napięcia podpiętą pod oświetlenie.Działa to tak-dzień -włączone światło podawany jest CO2,brak napowietrzania.W nocy światło wyłaczone -zawór odcina CO2 a inny otwiera się i podawane jest powietrze na dysze ven....go
-
Hypno
- entuzjasta

-
Kontaktowanie:
.... i przy takiej radzie naszykuj sobie ścierki i coś na uspokojenie jak Ci w nocy pierdykną bimbrownie

W powyższej radzie zabrakło jedego. Bimbrownia to nie butla ciśnieniowa na CO2 więc zamknięcie ujścia to wzrost ciśnienia w środku i to dość szybko co pociągnie za sobą mniej lub bardziej spektakularne rozszczelnienie. Przy bimbrowniach nie ma własciwie innego pomysłu jak otwieranie ich na czas kiedy nie ma oświetlenia, ale tutaj trzeba uważać żeby woda z akwarium nie cofnęła się na podłogę jak otworzysz butelkę z zacierem

-
konowalczyk
- junior

i przy takiej radzie naszykuj sobie ścierki i coś na uspokojenie jak Ci w nocy pierdykną bimbrownie
I znowu przyznaję rację HYPNO!fakt posiadania C02 z butli potraktowałem jako pewnik.Przyznaję nie doczytałem na początku opisu o bimbrowni.
Receptą na właściwe podawanie CO2 z zacieru jest umieszczenie butli(zbiornika z zacierem) na statecznikach zasilających świetlówki.Pozostaje koniecznośc przeróbki pokrywy,czyli umieszczenie stateczników w szafce.Zabieg ten pozwoli na podgrzanie butli z zacierem w okresie pświetlania akwy (gorące staseczniki-wiecej gazu) i zmniejszenie wydzielania gazu po zgaszeniu światła (zimne stateczniki).
-
CraNcH^MS
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Fakt posiadania CO2 przy zbiorniku z paletkami jest dyskusyjny. Ja uważam jak i wielu innych, że to zbędne urządzenie w zbiorniku z dyskami. Paweł Twój pomysł jest trochę na wyrost i gwarantuję, że nie będzie działał tak jak myślisz. Dobrą, macną fermentację uzyskasz w temperaturze pokojowej i nie zatrzymasz jej na noc. Sądzę, że stateczniki podgrzały by zaczyn w szafce do temperatury powyżej 30 stopni a to już śmierć dla drożdży. Ja jak wierzyłem w magiczną siłę CO2, zaczynałem także od bimbrowni. Butle 5 litrową po wodzie mineralnej umieściłem w szafie na płaszcze, która to stała obok akwarium (płaszcze oczywiście przeniosłem) na wężyku było kilka trójników a na nich baloniki by gaz mógł się zbierać w nocy. Pomysł śmieszny, ale działał doskonale przez kilka miesięcy.
-
Seba
- nowicjusz

-
Kontaktowanie:
rozgorzała dyskusja na temat co2 z bimbrowni , powiem to tak stosuje bimbrownie właściwie od zawsze i nigdy nic sie z woda nie działo niedobrego,zamówiłem testy sprawdzę parametry,aktualnie sprawdziłem tylko ph ,kranówka ma 7 z co2 spada do 6,5 ,dostarczanie co2 za pomocą kostki lipowej daje bardzo marny efekt, może gdyby to był duży dzwon to bym sie martwił , kolejny zakup to jeszcze jeden filtr ale na razie kasy brak

koniecznie potrzebny kubeł w watą i gąbka chciałem kupić jakiś wewnętrzny ale zrezygnowałem bo akwarium małe i szkoda miejsca zagracać a kubły nie kosztują już majątku ,podmieniam wodę ok 30-40% co 4 dni prosto z kranu , ryby wyglądają na zdrowe ,jedzą serce wołowe i suchy D-50 ,rośliny puszczają nowe listki noże nie będzie tak źle z glonami

ale to dopiero za 2 miesiące sie okaże
-
Młody1919
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Dawid K.
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
-
Kontaktowanie:
Wiec i ja sie wypowiem. Roślinki zamawiaj już sobie nowe lub poucinaj te liście co są i oczekiwanie na nowe

BO na tych to sobie glony hotel zrobią. A jak zaczniesz robić się "zielony" zastosuj korę dębu, a mianowicie herbatkę z tej kory, serio pomaga. Jak akwa świeże to nie miej za długo światła włączonego. Co2 przy takim akwa z taką ilością roślin to strata czasu. Filtr mam ten sam i na moje 216 jest wystarczający; woda czysta , ryby zdrowe a parametry w normie. Napowietrzaj i karm swoje ryby . A ja tak nie oficjalnie powiem ze szykuje sie 375 , ale to na razie plany i chodzenie po sklepach i telefony po hurtowniach. Wracając do glonów, widziałem jak w walce z glonami wsadzano wgłębkę ( chyba najszybciej rośnie) do kotnika i tam sobie "działała" . Możesz dolewać SERA Nitrivec aby wspomóc bakterie

A najlepiej włożyć buteleczkę całą do wody i wstrzyknąć specyfiku do WYCIĄGU filtra , czyli tam którędy wodę zasysa.
Akwarium jak każde świeże; czyste i schludne. Dbaj o temat i aktualizuj fotki. Gorąca pozdrawiam i do boju

-
Seba
- nowicjusz

-
Kontaktowanie:
witam , zdecydowałem się na małą przebudowę bo niestety piasek kwarcowy sprawia dużo problemów z utrzymaniem go w czystości oraz niektóre rośliny nie chcą rosnąc ,do akwarium wstawiłem tło strukturalne oraz podłoże tym razem jest ze żwiru .

-
m_16
- nowicjusz

-
Kontaktowanie:
Tło prezentuje się świetnie ale sprawia problemy. oby u Ciebie się sprawdziło.
Bardzo ładne ryby. Dobrze by było jeszcze zakryć sprzęt ale z czasem jak zarośnie to będzie dobrze.
-
birdas
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Seba pisze:
niestety piasek kwarcowy sprawia dużo problemów z utrzymaniem go w czystości oraz niektóre rośliny nie chcą rosnąc,
A tyle się naczytałem na tym forum, że to właśnie piasek kwarcowy łatwo utrzymać w czystości, a rośliny w nim rosną tak samo dobrze jak w żwirku.
Czyżby mnie okłamano ... ?

-
sebaolo
- nowicjusz

Czyli jaka jest prawda? Bo mam dylemat. Własnie jestem na etapie planowania.Pozdrawiam
-
m_16
- nowicjusz

-
Kontaktowanie:
Miałem drobny żwir i rosły świetnie, niedawno zmieniłem na piasek i również rosną ale ryby są na pewno bardziej zadowolone. Ja osobiście polecam piach. A co do utrzymania czystości to imo jest łatwiejszy ponieważ zbieram wszystko z piachu i jest czysto a przy żwirku wszystko leciało pod niego i problem był większy.