PLENUM TOMa OD A DO Z

Pomysły na modernizację akwarium

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 08 kwie 2008, 11:30

Michcio pisze:Mam 2x mniej piachu i jakieś bąble pod jego warstwą też. Czy to azot trudno powiedzieć... Azotany okiełznane miałem nawet przy ekstremalnym przerybieniu, ale to zasługa raczej roślin niż stref beztlenowych.
Apropo korzeni moim skromnym zdaniem takie korzenie są i lepsze i ładniejsze od tych ogromnych brył stosowanych masowo. Co do sztuczności w lasach mangrowych podobne korzenie nie są czymś sztucznym, kształt ten sam tylko kolor nie taki. Ale to wszystko kwestia gustu.
Ściemnieją te nowalijki korzenne bardzo szybko i się zaglonią, nawet nie poznacie, że to gałęzie a nie korzenie :wink: ale póki nie wywalę z tamtąd kilku dysków tak zostanie, dla bezpieczeństwa i spokoju :twisted:

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 20 kwie 2008, 19:56

Słyszałem opinię, że jak plenum to musi byś baniak bez roślin, więc kilka przykładów jak roślinki rosną u mnie nad plenum w drobniutkim piaseczku:
Załączniki
lotos a plenum.JPG
lotos a plenum.JPG (45.51 KiB) Przejrzano 6263 razy
lotos nad plenum.JPG
lotos nad plenum.JPG (48.25 KiB) Przejrzano 6263 razy

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 20 kwie 2008, 20:00

Lotosy mają ogromne systemy korzeniowe, więc chyba rosną wszędzie, ale takie roślinki z mniejszym systemem korzeniowym, z maleńkimi korzonkami też rosną nad plenum w piaseczku całkiem nieźle.
Załączniki
henio na plenum.JPG
henio na plenum.JPG (57 KiB) Przejrzano 6261 razy

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 20 kwie 2008, 20:06

Mimo korzeni roślin sięgających czasem całkiem głęboko w piach, plenum działa dobrze.
Te widoczne bąbelkowania z powierzchni właściwie całego dna to jest mam nadzieję czysty i nieszkodliwy azot przerobiony ze szkodliwego NO3 przez bakterie beztlenowe w plenum :?
Załączniki
bąbelki.JPG
bąbelki.JPG (49.65 KiB) Przejrzano 6258 razy

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 15 maja 2008, 18:18

Od dawna nie używałem testów kropelkowych do spardzenia parametrów wody w akwarium z plenum. Nie miałem powodów by kontrolować coś więcej niż PH, bo dyski zdrowe i spokojne, jedzą, trą się i biją. Gęby pozamykane mimo braku napowietrzania, jak by nie oddychały.

No ale skoro mam testy i ważność ich przydatności może minąć lada dzień spawdziłem sobie wodę w przerybionym akwarium.

Wyniki:
NO2 zero, NO3 jest w przedziale 0 do 5, PO4 wynosi 2, TWW w przedziale 0-1, TWO 5 do 6, a PH 5.9 - 6.0.
Załączniki
DSC01856.JPG
DSC01856.JPG (41.85 KiB) Przejrzano 6219 razy

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Post autor: TURYSTA » 15 maja 2008, 18:55

hmmm na moją głowę to trochę za wysokie po4 może filtr hydroniczny tam i Po4 też będzie opanowane do niższych wartości jaki i no3 a inwestycja nie wielka

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 19 maja 2008, 10:11

Jak dla mnie PO4 jest dobre, dla mnie nie jest za wysokie, bo glonów nie ma nadmiaru, trzeba dobrze patrzeć i z bliska by je dostrzec, a dotychczas PO4 bywało nawet i 4.
Przy podmianach 10% tygodniowo, uważam, że woda jest super i bez obaw zostawię ryby na 2 tygodnie bez opieki, karmienia i podmian (jedynie dorzucę z 50 małych krewetek i kilka dżdżownic w całości).
Moje obecne plenum ma dopiero 9 miesięcy, poprzednie miało rok, a efektu spadku PO4 nie było wcale, teraz jest zauważalny spadek PO4 i to mnie bardzo cieszy.

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotrek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: tuptus » 27 maja 2008, 11:26

Na fotce piasku widać że masz zielone glony, masz je tylko przy szybie czy na całej powierzchni w piasku masz jakieś zielone cudo??

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 09 lip 2008, 11:02

tuptus pisze:Na fotce piasku widać że masz zielone glony, masz je tylko przy szybie czy na całej powierzchni w piasku masz jakieś zielone cudo??
Pojawiają się te gloniki tylko przy przedniej i bocznej szybie, we wszystkich akwariach to występuje zazwyczaj tam gdzie dociera światło słoneczne, albo intensywne dzienne świetło. Łatwo je usunąć, wystraczy wzruszyć piach przy szybie, ale komu by się chciało ...
Nie ma ich na całej powierzchni piachu, widać to na innych fotkach dna baniaka we wcześniejszych postach, piaseczek jest jasny, a tam gdzie jest brudny na fotach to raczej z powodu odchodów ryb, niż glonów.
Na szczęście odchody dysków znikają bez śladu po czasie, zjedzone przez krewetki i inne stworki, nie widoczne gołym okiem, a żyjące sobie w tym piachu.

wiolaolsztyn
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: wiolaolsztyn » 10 lis 2008, 17:10

super lekcja pokazowa na początku gratuluję pomysłu i chęci pokazania tego,do mojego zbiornika 700l także spróbuję to zrobić jeśli wytrwam w tym bo lekko się przestraszyłam czy dam radę utrzymać rybki żeby nie "odleciały",idę mierzyć akwarium bo właśnie je rozpakowali w garażu czy jest wysokie wystarczająco ale wydajemi się że tak i czytam dalej choć przyznam że czym więcej czytam te pomiary wyniki to wątpię w moje możliwości,żeby mogło być tak że akwarium bezobsługowe albo bardzo mało ten sump z tego co zrozumiałam by był dla mnie ok ale nie mam tego komina i po temacie szkło mam nie przystosowane jeśli dobrze zrozumiałam to bo dobiero zaczęłam Was czytać.pozdrawiam.

wiolaolsztyn
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: wiolaolsztyn » 10 lis 2008, 19:05

jeśli wysokość mojego zbiornika to 48cm to nie jest za niskie na plenum,dodam że długie jest 190cm a szerokie 70cm tyle że dość niskie.

Darekrod
junior
junior
Imie i Nazwisko: Dariusz Słota

Post autor: Darekrod » 10 lis 2008, 19:44

Tom, mam pytanie, które jednocześnie będzie podpowiedzią dla Wioli. Czy plenum zrobione tylko na połowie akwa wzdłuż tylnej ściany a z przodu normalna cienka warstwa piachu. Ma to sens, przyniesie oczekiwany skutek. Ja nie wiem jednak sądzę, że tak, ale to moje odczucie.

wiolaolsztyn
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: wiolaolsztyn » 10 lis 2008, 19:58

to faktycznie wtedy ja bym mogla tak zrobic mam szeokie akwarium 70cm czyli to byłby pomysł no ale poczekam na fachowa odpowiedz zreszta wyjezdzam na kilka dni to moje rozpoczecie prac musi poczekac ale zakupy juz porobie tylko te filtry caly czas nie wiem jakie kupic jakiej firmy bo cenowo dam rade jakos moga byc drozsze aby ułatwiły mi prace.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Post autor: TURYSTA » 10 lis 2008, 21:45

Nie ma sensu .Wysokość plenum to minimum 12 cm i bardzo długi okres dojrzewania.Więc jak nie masz miejsce na pelnum to denitryfikator najlepszym rozwiązaniem.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 10 lis 2008, 22:25

48cm wysokości akwarium na plenum się nie nadaje, za niskie.
Ale na pocieszenie powiem Ci, że podobnie działa jak plenum, tylko mniej skutecznie poprosyu kupa usypanego piaseczku na wysokośc 8 lub więcej cm.

Plenum może być śmiało zrobione tylko w części dna, na jednej połowie, albo tylko w tylnej cześci. U mnie też nie jest na całej powierzchni dna.
Ja zrobiłem aż 4 segmenty plenum, dlatego że mam zielsko i grzebię w akwarium, wyrywam zeilsko, często coś zmieniam, a takie zabiegi mogą zniszczyć plenum przez wpuszczenie tam wody z tlenem, wtedy trzeba czekać miesiąc czy 2, aż wystartuje znowu ... więc 4 segmenty zwiększają wydajność ale i niezawodność :) nigdy 4 nie rozwalę swoimi zabiegami i kombinacjami czy wyrywaniem lotosów :)

Odpowiedz

Wróć do „Zrób to sam”