Czy TO się nadaje do zakwaszania wody?
Jeśli nie, to jakie są przeciwwskazania?
Kwas borowy
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
- Kontaktowanie:
Kwas borowy
- Załączniki
-
- kwas borowy.jpg (37.22 KiB) Przejrzano 3936 razy
-
- kwas.jpg (28.15 KiB) Przejrzano 3936 razy
ja bym nie ryzykował. z farmaceutycznego punktu widzenia jest to środek antybakteryjny. teoretycznie nie szkodzi zwierzętom ale rybcie by w nim pływały... poza tym jest to słaby kwas i ciężko nim obniżać pH . odradzam
więcej informacji możesz poczytać w karcie charakterystyki substancji niebezpiecznej. to powinno Cię przekonać żeby go nie używać
pozdrawiam
więcej informacji możesz poczytać w karcie charakterystyki substancji niebezpiecznej. to powinno Cię przekonać żeby go nie używać
pozdrawiam
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
- Kontaktowanie:
aha dodam jeszcze że dawka letalna dla szczurów wynosi około 3 gram/kilogram, a żeby przygotować litr 3% roztworu musisz rozpuścić 3 g kwasu. kwas o takim stężeniu będzie miał ph około 5. żeby osiągnął pH około 4 musisz rozpuścić 33g w litrze wody.
no i dodatkowo kwas borowy w wodzie ulega biodegradacji niestety nie wiem do jakich produktów.
no i dodatkowo kwas borowy w wodzie ulega biodegradacji niestety nie wiem do jakich produktów.
- Bogdan
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
- Kontaktowanie:
Bor jest składnikiem niektórych nawozów przy czy ilości stosowane przez producentów są śladowe.
Np. w TMG podróbka jest to około 0 25 g kwasu borowego na litr nawozu.
Tu można też troszkę poczytać o borze
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bor
Np. w TMG podróbka jest to około 0 25 g kwasu borowego na litr nawozu.
Tu można też troszkę poczytać o borze
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bor