No więc już pstryknąłem fotkę sumpa
W pierwszej komorze od góry chcę dać :
Gąbkę gruboziarnistą o grubości 3 cm , pod nią biobale czyli filtracja zraszana , a na samym dnie przed ceramiką , gąbkę drobnoziarnistą o grubości 5cm.
W pozostałe przegrody chcę dać ceramiką , w tej chwili jest jej 20 kg , a widzicie sami w jakim stopniu wypełniła komory , muszę dokupić jeszcze 20 kg. Czyli filtracja biologiczna 40 kg ceramiki. Co wy na to ?
Co do wpływu wody , zastosowalem 4 rurki 1/2 cala na wyjściu będą one o różnych długościach , co spowoduje ,że woda po złożu zraszanym będzie spływała równomiernie
Co do wypływu wody zastosowałem również rórki 1/2 cala , które są podłączone do pompy wężem , zależało mi w tym rozwiązaniu na jak największej cyrkulacji wody , to rozwiązanie pozwala na skierowaniu strumienia wody w dowolnym kierunku , a dodatkowo istnieje możliwość dołączenia deszczowni i innych wynalazków np rozpraszaczy co2. Co o tym myslicie ? każda wskazówka , będzie pomocna , i obiecuję ,ze każdą poważnie rozważę. Ten zbiornik nie musi powstać w 5 minut , on ma być praktyczny i bezobslugowy