weterynarz/patolog z Czechowic-Dziedzic
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Marcin Krajewski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: ok. Tarnowskich Gór
weterynarz/patolog z Czechowic-Dziedzic
witam wszystkich. ma ktoś może namiary na patologa z Czechowic-Dziedzic? coś paskudnego zaczyna się dziać z jednym z moich blue diamondów, a że to moja dobra ryba, zależy mi na jej uratowaniu. przez forum będzie trudno jej pomóc. chyba że ktos już miał taki przypadek. mianowicie. ryba ta ma wzdęty brzuch, długo nie wydala kału, a jeśli wydali, to jest to spora kula. je jeszcze normalnie, aczkolwiek mniej niż zwykle. to wzdęcie utrzymuje się już dośc długo, bo ponad tydzień, ale dopiero wczoraj wieczorem zwróciłem na nie uwagę i pomyślałem, że to może być objaw chorobowy. innymi objawami są zblednięcie lub pociemnienie(naprzemiennie) i pociemnienie oka, zniknęły jej płetwy brzuszne, a były naprawdę imponujące, apatia, ale czasami "spiduje" po akwarium. myślę że to nie jest wina wody i parametry nie grają tu większej roli. czy jest ktoś w stanie na podstawie takich objawów coś powiedzieć na ten temat?
Chciałbym w jakiś sposób przyłączyć sie do tematu nie zakładając nowego. Moje pytanie to czy ktoś zna jakieś miejsce w Łodzi w którym napewno przeprowadzą mi badanie stwierdzające występowanie nicieni i wiciowców.Obdzwoniłem dziś dużo weterynarii a nawet Instytut higieny weterynaryjnej i nikt nie przeprowadza takich badań.Prosze o jakieś namiary na pewne miejsca.