Zapalenie pęcherza pławnego
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Zapalenie pęcherza pławnego
Jedna z moich ryb (dorosła) ma wyraźne objawy zapalenia pęcherza pławnego, pływa pionowo głową w dół.
Andrzej w "Zdrowych Dyskowcach" t.2 str. 124 podaje, że dobre rezultaty daje błękit metylenowy.
Nie znam jednak sposobu leczenia, dawkowania, czasu itp.
Proszę o porady Kolegów którzy to stosowali, a może inne sposoby?
Z góry dziękuję.
Andrzej w "Zdrowych Dyskowcach" t.2 str. 124 podaje, że dobre rezultaty daje błękit metylenowy.
Nie znam jednak sposobu leczenia, dawkowania, czasu itp.
Proszę o porady Kolegów którzy to stosowali, a może inne sposoby?
Z góry dziękuję.
- Michcio
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Możesz pożegnać się z rybą.
Kto Ci powiedział że to jet zapalenie? A może to porażenie...
Nie znam przyczyny, nie znam leczenia.
Ważne jest ustawienie i aktywność ruchowa płetw. Miałem przypadek podobny do Twojego z tym że stwierdziłem porażenie płetwy brzusznej po lewej stronie. W takim przypadku nie wchodząc w większe przemyślenia leczenie nie ma sensu, tym bardziej jeżeli objawy się utrzymują i mają jednakowe nasilenie. Ogólnie to na ichtiologii się nie znam ale chorób mogących wywołać objawy niemożności utrzymania równowagi jest wiele, i nie koniecznie musi być to wynikiem infekcji którą chcesz leczyć...
Kto Ci powiedział że to jet zapalenie? A może to porażenie...
Nie znam przyczyny, nie znam leczenia.
Ważne jest ustawienie i aktywność ruchowa płetw. Miałem przypadek podobny do Twojego z tym że stwierdziłem porażenie płetwy brzusznej po lewej stronie. W takim przypadku nie wchodząc w większe przemyślenia leczenie nie ma sensu, tym bardziej jeżeli objawy się utrzymują i mają jednakowe nasilenie. Ogólnie to na ichtiologii się nie znam ale chorób mogących wywołać objawy niemożności utrzymania równowagi jest wiele, i nie koniecznie musi być to wynikiem infekcji którą chcesz leczyć...
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2008, 17:16 przez Michcio, łącznie zmieniany 1 raz.
- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Czy to jest rzeczywiście pływanie pionowo w dół czy pod kątem np. 45 stopni? Miałem dwa razy taką przypadłość u jednej z paletek, pływała pod kątem 45 stopni. Gdy stała w miejscu to cały czas falowała całym ciałem. Tak myślę, że przyczyną tego był granulat Sery dla dysków. Wróciłem wtedy do poprzedniej karmy obecnie jest wszystko Ok.
Możesz jakieś zdjęcie podesłać?
Co do błękitu to podaj tak jak zaleca producent na ulotce. Błękit działa przeciwbakteryjnie i jak pisze w książce Pan Andrzej Sieniawski podłożem tej choroby może być kilka przyczyn (odżywianie, wysoka temperatura, bakteria itd.). Jak rybkę masz w kwarantannowym to podaj jej błękitu i pozostaw. Myślę, że przeżyje. Jak pisałem w moim przypadku przyczyną mógł być granulat i gdy rybka wróciła do pionu nie karmiłem jej jeszcze przez dwa dni. U mojej podopiecznej objawy zniknęły przez jedną noc.
Możesz jakieś zdjęcie podesłać?
Co do błękitu to podaj tak jak zaleca producent na ulotce. Błękit działa przeciwbakteryjnie i jak pisze w książce Pan Andrzej Sieniawski podłożem tej choroby może być kilka przyczyn (odżywianie, wysoka temperatura, bakteria itd.). Jak rybkę masz w kwarantannowym to podaj jej błękitu i pozostaw. Myślę, że przeżyje. Jak pisałem w moim przypadku przyczyną mógł być granulat i gdy rybka wróciła do pionu nie karmiłem jej jeszcze przez dwa dni. U mojej podopiecznej objawy zniknęły przez jedną noc.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2008, 17:56 przez CraNcH^MS, łącznie zmieniany 3 razy.
- CraNcH^MS
- entuzjasta
Ja też, nie posądzam a i odpowiadam z pełnym zaangażowaniem.Michcio pisze:Heh raczej Iwka nie posądzam o brak umiejetność odróżnienia zaburzeń równowagi związanych z przekarmieniem kiepskim żarciem...
Michcio, na sieci jest wiele opisów objawów zapalenia pęcherza pławnego. Zobacz ile może być sposobów poruszania się ryby podczas ataku tej choroby.
Iwek zapytał czy ktoś z czymś takim się spotkał.
Może i moja rybka miała zapalenie, nie mogę tego na 100% stwierdzić. Moje zdarzenie powiązałem z granulatem. Jak podają opisy znalezione na sieci i książka przyczyną może także być złe karmienie. Widzisz, według książki "Zdrowe dyskowce "rybka także może pływać z pod kątem z głową skierowaną ku dołowi.
Chciałem jedynie podzielić się moimi doświadczeniami.
Nie, nie to chyba nie jedzenie, przyznam się, że pływa tak już dosyć długo, chyba z tydzień, albo i trochę więcej. Granulatu podaję bardzo mało, tylko troszkę rano.
Pływa prawie dokładnie 90 stopni w dół, poza tym jest jak najbardziej aktywna, przyjmuje pokarm, ba nawet złożyła ikrę w ogólnym i były larwy. Walczy dzielnie z innymi samiczkami o partnerów
Zdjęcie zrobię za pół godzinki, bo padła mi bateria...
Dzięki Koledzy
p.s.
CraNcH^MS - czy możesz mi podać zalecane dawkowanie błękitu z ulotki, wiedziałbym po prostu ile zakupić
Pływa prawie dokładnie 90 stopni w dół, poza tym jest jak najbardziej aktywna, przyjmuje pokarm, ba nawet złożyła ikrę w ogólnym i były larwy. Walczy dzielnie z innymi samiczkami o partnerów

Zdjęcie zrobię za pół godzinki, bo padła mi bateria...
Dzięki Koledzy
p.s.
CraNcH^MS - czy możesz mi podać zalecane dawkowanie błękitu z ulotki, wiedziałbym po prostu ile zakupić

- CraNcH^MS
- entuzjasta
Ulotka Zooleka w .pdf.Iwek_22 pisze: p.s.
http://www.zoolek.pl/pdfs/blekit_100ml_pl.pdf
Witaj
Myślę,że dla twojej rybki nie ma szans.Wzoruję się na własnym doświadczeniu.Miałem taki przypadek i chociaż na początku kiedy podmieniłem 50% wody w zbiorniku rybka zaczeła pływać normalnie.Trwało to jakiś tydzień i znowu wróciła do pionu.Najgorsze jest to,że ryba z taką chorobą normalnie żeruje i pobiera pokarm może to trwać długo ale kiedy zobaczysz,że ryba się męczy proponuję ją uśpić humanitarny sposób.W dziale choroby pisałem post na ten temat i są tam zdjęcia.
Myślę,że dla twojej rybki nie ma szans.Wzoruję się na własnym doświadczeniu.Miałem taki przypadek i chociaż na początku kiedy podmieniłem 50% wody w zbiorniku rybka zaczeła pływać normalnie.Trwało to jakiś tydzień i znowu wróciła do pionu.Najgorsze jest to,że ryba z taką chorobą normalnie żeruje i pobiera pokarm może to trwać długo ale kiedy zobaczysz,że ryba się męczy proponuję ją uśpić humanitarny sposób.W dziale choroby pisałem post na ten temat i są tam zdjęcia.
No, niestety chyba większość kolegów którzy się wypowiadali w tym temacie mieli rację
Ryba co prawda jeszcze żyje, ale jej stan jest makabryczny, czasami już leży na dnie sterylniaka. Nie podejmuję się nawet pokazania jej na zdjęciu - naprawdę nie ciekawy widok.
Cały czas tylko biję się z myślą, czy dobrze robię że próbuję ją jakoś ratować, czy nie powinienem już dawno skrócić jej cierpienie..., ale jakoś nie mogę się na to zdobyć. Przyzwyczaja się człowiek do tych stworzonek jak cholera...

Ryba co prawda jeszcze żyje, ale jej stan jest makabryczny, czasami już leży na dnie sterylniaka. Nie podejmuję się nawet pokazania jej na zdjęciu - naprawdę nie ciekawy widok.
Cały czas tylko biję się z myślą, czy dobrze robię że próbuję ją jakoś ratować, czy nie powinienem już dawno skrócić jej cierpienie..., ale jakoś nie mogę się na to zdobyć. Przyzwyczaja się człowiek do tych stworzonek jak cholera...

Ja jej przed wystąpieniem tych objawów nigdy nie leczyłem.krisaczek pisze:Mam jedno pytanie w tym temacie - mianowicie - czy przed wystapieniem objawów, ryba była leczona, czy podawano jej jakieś leki, a w szczególności flubenol?
Do końca jednak nie wiem co jej podawano, bo zakupiłem ją jako dorosłą rybę z trzema innymi SFR (Stendkery) i tylko ona jedna ma tą przypadłość, zresztą od początku była jakaś "inna" - jej skóra nie była jednolita, tylko miała ciemniejsze przebarwienia, porowata, zdecydowanie jest większa od pozostałych, ale tak jak pisałem składała ikrę i nawet widziałem larwy w ogólnym. Myślę, że ma po prostu już swój wiek i jest "wyeksploatowana"

- krisaczek
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Krzysztof Kluczka
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Katowice
Jeżeli skóra była porowata, to raczej na pewno jest to ryba wiekowa. Z doświadczenia mogę powiedzieć że ryby z opisanymi przypadłościami już nigdy nie wracaja do poziomu. W ramach ciekawostki mogę Ci napisać, że u mnie taka ryba - AZJA - green, składała ikrę na stożku i pilnowała młodych, pływając głową do dołu. Niestety był to widok koszmarny.