nicienie i wiciowce czy nie przesadziłam z lekami? Doradźcie
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Akwarium z czego pamiętam ma 140l jest ogólne. wlałaś 10ml preparatu na 100l, czyli za mało, dlatego poprzednie leczenie się nie powiodło. Gdybyś wlała całą buteleczkę do ogólnego to skalara byś nie otruła a dawka była by ok. 500mg/100 litrów levamisolu ja zastosowałem w akwarium "szpitalu", do ogólnego daję się ciut więcej.BeStol pisze:Michale, podaje dane dotyczące capitoxu:
Capitox zoolek 30ml
skład:
levamizolu chlorowodorek - 900mg
fiolet metylowy - 6mg
Ja teraz w przerwie przed drugą dawką metronidazolu podaję pokarm nasączony levamisolem 10%.
- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Ok. Ja wiem, że w tej chwili podajesz Metronidazol a do pokarmu dodajesz Levamisol dla ptaków. Z tym Levamisolem dla ptactwa do pokarmu to dobre rozwiązanie ponieważ gdy zastosowałem Capitox do nasączania ryby tego nie chciały jeść (przypuszczam ,że powodował zawarty to w nim fiolet metylowy).BeStol pisze:Ja teraz podaje levamisol 10% dla ptaków.
A, jak rybki lepiej?
Ostatnio zmieniony 08 lip 2008, 23:33 przez CraNcH^MS, łącznie zmieniany 1 raz.
Rybki jakby lepiej. Teraz dla odmiany kilka z nich ma ciemne, prawie czarne odchody? Nie mam pojęcia co sie dzieje.
Skalarowi rana zasklepiła sie sama (tez nie wiem jakim cudem). Nie pływa już przy powierzchni. Nie zauważyłam jednak by jadł. Nie widziałam tez dawno by cokolwiek wydalał. Ma nieco postrzępione płetwy. Teraz np. stoi w miejscu przy dnie akwarium na samym środku.
Jutro przychodzi do mnie akwarium 375 litrów. Przyznam szczerze, że już teraz sama sie boję, jak wszystkiemu podołam...
Skalarowi rana zasklepiła sie sama (tez nie wiem jakim cudem). Nie pływa już przy powierzchni. Nie zauważyłam jednak by jadł. Nie widziałam tez dawno by cokolwiek wydalał. Ma nieco postrzępione płetwy. Teraz np. stoi w miejscu przy dnie akwarium na samym środku.
Jutro przychodzi do mnie akwarium 375 litrów. Przyznam szczerze, że już teraz sama sie boję, jak wszystkiemu podołam...
-
- nowicjusz
-
- nowicjusz
Niestety, rybki poczuły się gorzej po podaniu wczoraj drugiej dawki metronidazolu. Padł jeden kirysek.
Jestem w trakcie przygotowywania większego akwarium. Powiedziano mi, że przy 140 litrach dla mojej obsady to zbyt mało:
- teraz już dwa kiryski,
- 2 skalary (przy czym jeden znowu w marnym stanie)
- 2 prętniki
- 3 bocje wspaniałe (choć od paru dni żadnej nie mogę znaleźć)
- 2 zbrojniki
- 3 żałobniczki
- - 5 danio
- 2 rozbory klinowe
- ok 10 neonków
Teraz przygotowuje akwarium 375 litrów. Mam pytanie. Czy, jeśli dojrzeje, a już zbliża się czas, to czy mimo złego stanu rybek przełożyć je po zakończeniu leczenia metronidazolem do większego, nowego akwarium? Jeśli możecie mi doradzić, to powiedzcie, jakie rybki mogę jeszcze (jeśli w ogóle powinnam) dokupić do akwarium 375 litrów? (mając nadzieję, że obsada, którą posiadam aktualnie w mniejszym zachowa mi się)?
Jestem w trakcie przygotowywania większego akwarium. Powiedziano mi, że przy 140 litrach dla mojej obsady to zbyt mało:
- teraz już dwa kiryski,
- 2 skalary (przy czym jeden znowu w marnym stanie)
- 2 prętniki
- 3 bocje wspaniałe (choć od paru dni żadnej nie mogę znaleźć)
- 2 zbrojniki
- 3 żałobniczki
- - 5 danio
- 2 rozbory klinowe
- ok 10 neonków
Teraz przygotowuje akwarium 375 litrów. Mam pytanie. Czy, jeśli dojrzeje, a już zbliża się czas, to czy mimo złego stanu rybek przełożyć je po zakończeniu leczenia metronidazolem do większego, nowego akwarium? Jeśli możecie mi doradzić, to powiedzcie, jakie rybki mogę jeszcze (jeśli w ogóle powinnam) dokupić do akwarium 375 litrów? (mając nadzieję, że obsada, którą posiadam aktualnie w mniejszym zachowa mi się)?
Trochę boje sie paletek, jestem chyba zbyt mało doświadczonym akwarysta na tak wymagające rybki.
Na razie ciągle przygotowuje nowe akwa. Marzy mi sie czarna woda, kupiłam szyszki, liście katepangu, mam też kilka korzeni, łupin kokosu.
Po zakończeniu całej drugiej dawki metronidazolu skalarowi znacznie lepiej! Przyjmuje pokarm, pływa środkiem akwarium (mam nadzieję, że w większym będzie się czuł jeszcze lepiej);). Innym rybkom też lepiej;) Bardzo ale to bardzo dziękuje Wam za rady;)
Pewnie nie dokupię nowej rybki do większego akwa, aż sama nie otrząsnę się po leczeniu tych w 140litrów.
Na 100% kupię jednak 50l do kwarantanny.
Na razie przede wszystkim czytam i słucham rad, jak urządzić nowe akwaium.
Bardzo, ale to bardzo podobają mi się paletki i mam nadzieję, że kiedyś dorosnę do opieki nad nimi, ale pewnie będzie musiał minąć jakiś czas;)))
Na razie ciągle przygotowuje nowe akwa. Marzy mi sie czarna woda, kupiłam szyszki, liście katepangu, mam też kilka korzeni, łupin kokosu.
Po zakończeniu całej drugiej dawki metronidazolu skalarowi znacznie lepiej! Przyjmuje pokarm, pływa środkiem akwarium (mam nadzieję, że w większym będzie się czuł jeszcze lepiej);). Innym rybkom też lepiej;) Bardzo ale to bardzo dziękuje Wam za rady;)
Pewnie nie dokupię nowej rybki do większego akwa, aż sama nie otrząsnę się po leczeniu tych w 140litrów.

Na 100% kupię jednak 50l do kwarantanny.
Na razie przede wszystkim czytam i słucham rad, jak urządzić nowe akwaium.
Bardzo, ale to bardzo podobają mi się paletki i mam nadzieję, że kiedyś dorosnę do opieki nad nimi, ale pewnie będzie musiał minąć jakiś czas;)))