Pękniecie zbiornika.
Moderator: seba*1*
Pękniecie zbiornika.
Mieliśćie racje co do tego, że miejsce zawsze sie znajdzie.
Miało stać akwarium proste 140l (80x35x50), a wygospodarowałem miejsce na 450l (150x50x60).
I teraz mam pytanie.
Mieszkam w domku jednorodzinnym i czy to akwarium może stać na piętrze???
Czy strop się nie zarwie???
Mój tata boi się także że akwarium pęknie a 450l to już coś i zastanawia się czy nie przenieść zbiornika na dół (ale tam nie ma miejsca zeby go postawić)
Jakie jest pradwopodobeństwo pęknięcia akwarium.
Miało stać akwarium proste 140l (80x35x50), a wygospodarowałem miejsce na 450l (150x50x60).
I teraz mam pytanie.
Mieszkam w domku jednorodzinnym i czy to akwarium może stać na piętrze???
Mój tata boi się także że akwarium pęknie a 450l to już coś i zastanawia się czy nie przenieść zbiornika na dół (ale tam nie ma miejsca zeby go postawić)
Jakie jest pradwopodobeństwo pęknięcia akwarium.
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Re: Pękniecie zbiornika.
Jeśli strop nie jest z papieru to nie. Moje akwa (450 l) stoi w starym bloku na drugim piętrze i nawet jak 5-ciu kumpli koło niego stanie to nic nie zanosi się aby za moment mieli spać niżej.Wlamo pisze: Mieszkam w domku jednorodzinnym i czy to akwarium może stać na piętrze???
Takie jak trafienie szóstki w totka. No chyba, że w nie czymś przywalisz.Jakie jest pradwopodobeństwo pęknięcia akwarium.
- marcinxcom
- senior
- Imie i Nazwisko: Marcin Janowicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Internet Stargard
- Kontaktowanie:
obciążalność stropu średnio na 4x4m jest wyliczana na 5ton i nic się nie zmieniło od ponad 30 lat w projektach jeśli chodzi o domki jedno rodzinne ( o chyba że to samowolka ) jedynie jeśli są to belki drewniane na nie wylicza się troszkę inaczej siły na ścinanie w miejscu podparcia- ale to nie zmienia że ich wytrzymałość przeniesienia ciężaru jest podobna to stropów żel-betonowych.
( jeśli strop drewniany aby na akwarium nie działały siły skręcania to proszę sobie zakupić z najtańszego granitu płytę nie obrobioną i pierwszego lepszego kamieniarza ( biały granit polski strzegom ) będzie najtańszy )
- i niema boskiej możliwości żeby wystąpiły skutki uboczne – ostatnio przeliczałem koledze do starego budownictwa do baniaka 1,3tony brutto wystarczyła płyta 30mm grubości granit aby nie pękła . Pod ciężarem całości ( do pana wystarczy z 2cm – bardziej chudszych praktycznie nie ma lub będą droższe poniżej 2-2,5cm.
pozdrawiam Marcin .
Usunąłem z wypowiedzi a dokładniej pisząc z podpisu autora, adres www. Uprzejmie proszę o niezamieszczanie w podpisie stron www. reklamujących firmy. Wszelkie decyzje w tej sprawie podejmuje zarząd klubu. Pozdrawiam Tomasz Dzierwa. fangornn.
Podstawa prawna; paragraf 18 regulaminu Internetowej Strony PKMD.
( jeśli strop drewniany aby na akwarium nie działały siły skręcania to proszę sobie zakupić z najtańszego granitu płytę nie obrobioną i pierwszego lepszego kamieniarza ( biały granit polski strzegom ) będzie najtańszy )
- i niema boskiej możliwości żeby wystąpiły skutki uboczne – ostatnio przeliczałem koledze do starego budownictwa do baniaka 1,3tony brutto wystarczyła płyta 30mm grubości granit aby nie pękła . Pod ciężarem całości ( do pana wystarczy z 2cm – bardziej chudszych praktycznie nie ma lub będą droższe poniżej 2-2,5cm.
pozdrawiam Marcin .
Usunąłem z wypowiedzi a dokładniej pisząc z podpisu autora, adres www. Uprzejmie proszę o niezamieszczanie w podpisie stron www. reklamujących firmy. Wszelkie decyzje w tej sprawie podejmuje zarząd klubu. Pozdrawiam Tomasz Dzierwa. fangornn.
Podstawa prawna; paragraf 18 regulaminu Internetowej Strony PKMD.