Białe odchody a w nich ni nie ma
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- laso
- junior
- Imie i Nazwisko: Piotr Lasota
U mnie znowu nawrót choroby. Rybki nadal żyją po kuracji aqua sanem ale jest nawrót. Zastanawiam się nad kuracja temp w ogólnym tzn bez roślin i chyba bez podłoża no chyba że nie trzeba go wywalać bo temp wszystko wytłucze. Muszę tak zrobić ponieważ nie mam kwarantanny a to jest jedyny duży zbiornik aby to zrobić. Podczas badań kału w zakładzie weterynarii też odkryto tylko tetrahymene a odchody białe. Kuba chciałbym abyś wypowiedział się coś na ten temat(tej metody).
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Nie dostałem powiadomienia z tego wątku..
Masz nawrót, bo miał być nawrót - leczyłeś w ogólnym itp.
Jaka temperatura miałaby wytłuc wszystko - 35-7*C? To, co robisz nie ma sensu - albo porządnie się przyłożysz, albo nic to nie da.
Przysłowie mówi, że łatwiej zapobiegać niż leczyć. Ty próbujesz leczyć, ale to jest leczenie na niby, bo jednoczesnie nie zapobiegasz nawrotowi.
Stosując się tylko do części zasad, leczysz ..częściowo
.
pozdr
Masz nawrót, bo miał być nawrót - leczyłeś w ogólnym itp.
Jaka temperatura miałaby wytłuc wszystko - 35-7*C? To, co robisz nie ma sensu - albo porządnie się przyłożysz, albo nic to nie da.
Przysłowie mówi, że łatwiej zapobiegać niż leczyć. Ty próbujesz leczyć, ale to jest leczenie na niby, bo jednoczesnie nie zapobiegasz nawrotowi.
Stosując się tylko do części zasad, leczysz ..częściowo

pozdr
Witam, to mój pierwszy post, szkoda że akurat w dziale chorób, ale podpinam się do tematu. Chodzi mi o szybką poradę. Mam akwarium ze zwykłymi rybami ozdobnymi typu modrook, drewniak, żyworódki itd. Od jakiegoś czasu obserwuję u ryb wszystkie objawy wskazujące na pasożyty układu pokarmowego i pewnie też skrzel. M. in właśnie nitkowate odchody. Weterynarz nie był do końca pewien czy to nicienie czy wiciowce, zasugerował że najprawdopodobniej tasiemiec. Wybłagałam dzisiaj Tremazol z sery, jak pisało na wielu stronach internetowych- kupiłam również do wzmocnienia efektu protazol, bo zaobserwowałam również zaczątki pleśniawki u kilku sztuk. Czy mógłbyktos powiedzieć w jaki sposób zmieszać ze sobą te leki? Czy po prostu w normalnych dawkach wlać jeden i drugi? Prosze o w miarę szybką odpowiedź 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Nie mieszaj leków, tych też nie.
Napisz jak duże masz akwarium, jaką w nim wodę i jak często podmieniasz. Uważaj na te leki, bo w akwarium z podłożem mogą spowodować problem z błyskawicznym zakwitem bakteryjnym - akwarium powinno być oczyszczone jak najdokładniej i woda podmieniona w znacznej ilości.
W trakcie ew. leczenia silne napowietrzanie.
Jeśli ryby, które posiadasz wykazują takie objawy, to może to być spowodowane niedostateczną dbałością o zbiornik - proponuję zacząć od wykluczenia najpierw tego typu przyczyn
.
Składnik aktywny tremazolu dość ostro się obchodzi z rybami, więc nie powinien być ten lek stosowany kiedy popadnie. Niektóre gatunki "zwykłych" rybek nie znoszą go dobrze, co się odbija na ich późniejszym zdrowiu.
pozdr
Napisz jak duże masz akwarium, jaką w nim wodę i jak często podmieniasz. Uważaj na te leki, bo w akwarium z podłożem mogą spowodować problem z błyskawicznym zakwitem bakteryjnym - akwarium powinno być oczyszczone jak najdokładniej i woda podmieniona w znacznej ilości.
W trakcie ew. leczenia silne napowietrzanie.
Jeśli ryby, które posiadasz wykazują takie objawy, to może to być spowodowane niedostateczną dbałością o zbiornik - proponuję zacząć od wykluczenia najpierw tego typu przyczyn

Składnik aktywny tremazolu dość ostro się obchodzi z rybami, więc nie powinien być ten lek stosowany kiedy popadnie. Niektóre gatunki "zwykłych" rybek nie znoszą go dobrze, co się odbija na ich późniejszym zdrowiu.
pozdr
dziękuję za szybką odpowiedź
Pytałam się o mieszanie tego leku z protazolem po wyczytaniu takiej kombinacji:
Oddziaływanie z innymi środkami: Przy niejasnej diagnozie możliwe jest użycie w kombinacji z preparatem Protazol przeciw jednokomórkowym pasożytom w słodkiej wodzie.
Diagnoza w moim przypadku na pewno nie była jasna, ale jeżeli nie wolno mieszać to dam spokój.
Akwarium ma 120 L, jest intensywnie napowietrzane jak pisało na ulotce, ponieważ dodałam już 5 ml Tremazolu. Filtracja to filtr FZN-3. Najbardziej uciążliwe i wyraźne objawy to właśnie niesamowicie długie, śluzowate bądź nitkowate, białe odchody oraz szybkie oddychanie. Ocieranie się już rzadziej obserwowałam
Czy zbiornik jest zaniedbany? Pewnie tak, skoro dorobiłam się czegoś takiego
. Wymieniam codziennie od 2 litry a raz w tygodniu20 %. Nie mam glonów- to chyba jedyny plus, ale nie ma żadnego związku z tematem.
Niestety nie mam możliwości, byłam w mieście we wszystkich lecznicach, w 3 wogóle nie wiedzieli że ryby mogą załapać pasożyty układu pokarmowego. Próbka odchodów była badana przez 2 mikroskopy, ale nie wpuszczono mnie do pomieszczenia. Weterynarz powiedział, że wizualnie podejrzewał nicienie bądź wiciowce, (bardziej nicienie), ale ze względu że w próbce nic się nie rusza obstawia tasiemczycę. Na dokładniejsze badania zostałam skierowana do Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Koszalinie. Jednak z sekcji ryb i badań bakteriologicznych zrezygnowałam, bo koszty były kolosalne (nie wiem czy warto pisać o cenie) . Jednak po konsultacji z praktykantką dowiedziałam się że warto zainwestować w meneol. Ten z tego co wiem nie jest już produkowany, a jedynym odpowiednikiem jest Tremazol. Także ten lek kupiłam.przynenta pisze:Czy masz możliwość badania u innego lekarza ?
Pytałam się o mieszanie tego leku z protazolem po wyczytaniu takiej kombinacji:
Oddziaływanie z innymi środkami: Przy niejasnej diagnozie możliwe jest użycie w kombinacji z preparatem Protazol przeciw jednokomórkowym pasożytom w słodkiej wodzie.
Diagnoza w moim przypadku na pewno nie była jasna, ale jeżeli nie wolno mieszać to dam spokój.
Akwarium ma 120 L, jest intensywnie napowietrzane jak pisało na ulotce, ponieważ dodałam już 5 ml Tremazolu. Filtracja to filtr FZN-3. Najbardziej uciążliwe i wyraźne objawy to właśnie niesamowicie długie, śluzowate bądź nitkowate, białe odchody oraz szybkie oddychanie. Ocieranie się już rzadziej obserwowałam
Czy zbiornik jest zaniedbany? Pewnie tak, skoro dorobiłam się czegoś takiego

Jak pisało w ulotce, wymieniłam nieco więcej niż 80% wody (o 2 w nocy), przez ten czas obserwowałam ryby. 2 godziny po podaniu widziałam jak z ryb wychodziły dosłownie przeróżniste gródki, czegoś takiego jeszcze nigdy nie widziałam. Dzisiaj większość ryb zaczęła chętniej pobierać pokarm i część jest wyraźnie żywsza. Kurację chyba powtórzę za tydzień o ile nic po drodze się nie wydarzy. Jedna z platek nie ma siły by podnieść się na dłuższą metę. Podpłynie do jedzenia i po chwili opada na dno, ciężko jej złapać pion ale dzisiaj już oddycha normanie, nie ma odstających i zaczerwienionych skrzel. Inna ma jakby otarcie na pysku, które w najgorszym przypadku wygląda jak Columnaris. Ogólnie ryby odżyły.
Mam pytanie do osób, które już stosowały tremazol. Pierwsza kuracja przypadła we wtorek, kolejną zrobiłam po tygodniu, w ten wtorek, 19 sierpnia. Dawki podawałam jak w zaleceniu by zlikwidować tasiemczyce: 1ml/20l. Chciałabym się dowiedzieć, jak długo mogę jeszcze widzieć nitkowate odchody? Ta sytuacja trwa do dzisiaj. Wygląda na to że lek jedynie pomógł na ocieranie się ryb, ciężkie i szybkie oddychanie.