pierwsze paletkarium
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
pierwsze paletkarium
Witam
To mój pierwszy post na tym forum.
Akwarium mam w domu od zawsze, a moje pierwsze od początku podstawówki. Już wtedy moim marzeniem było posiadanie paletek ale były bardzo odległym marzeniem. w szóstej klasie zapuściłem włosy co się bardzo mojej mamie nie podobało i kiedyś mi nawet obiecała, że jak je zetnę to dostane od niej dwie paletki... przed wakacjami stało się i mama sobie przypomniała o swojej obietnicy. Zaczęło się owocne szukanie zakończone powrotem od domu z dwoma 7 cm rybami.
Niestety mój nabytek musi pociągnąć za sobą konsekwencje bo mam jedynie 120 litrów (45/45/60 dł/szr/wys). Przez wakacje pracowałem na nowy zbiornik i teraz się powoli szykuję do jego zrobienia. Dysponuję maksymalnie powierzchnią 80/50cm. i zastanawiam się na jego wysokością czy zrobić 60 czy 70 cm.
Następnym dylematem jest filtracja sump czy zwykły filtr zewnętrzny?
i nie wiem czy opłaca się zakładać plenum w tak małym zbiorniku??
Z góry dziękuję za pomoc
To mój pierwszy post na tym forum.
Akwarium mam w domu od zawsze, a moje pierwsze od początku podstawówki. Już wtedy moim marzeniem było posiadanie paletek ale były bardzo odległym marzeniem. w szóstej klasie zapuściłem włosy co się bardzo mojej mamie nie podobało i kiedyś mi nawet obiecała, że jak je zetnę to dostane od niej dwie paletki... przed wakacjami stało się i mama sobie przypomniała o swojej obietnicy. Zaczęło się owocne szukanie zakończone powrotem od domu z dwoma 7 cm rybami.
Niestety mój nabytek musi pociągnąć za sobą konsekwencje bo mam jedynie 120 litrów (45/45/60 dł/szr/wys). Przez wakacje pracowałem na nowy zbiornik i teraz się powoli szykuję do jego zrobienia. Dysponuję maksymalnie powierzchnią 80/50cm. i zastanawiam się na jego wysokością czy zrobić 60 czy 70 cm.
Następnym dylematem jest filtracja sump czy zwykły filtr zewnętrzny?
i nie wiem czy opłaca się zakładać plenum w tak małym zbiorniku??
Z góry dziękuję za pomoc
1) 70cm bo wtedy bedziesz mial 280L a nie 240
2)filtr zewnetrzny spokojnie wystarczy i zabierze mniej mijsca niz sump
3)przy 70cm wysokosci zbiornika spokojnie mozesz zrobic plenum, mniejsze problemy z no3
2)filtr zewnetrzny spokojnie wystarczy i zabierze mniej mijsca niz sump
3)przy 70cm wysokosci zbiornika spokojnie mozesz zrobic plenum, mniejsze problemy z no3
Ostatnio zmieniony 24 sie 2008, 17:14 przez jasku, łącznie zmieniany 1 raz.
sorki za literowke masz racie no3, nie przesadzajmy ze strojem nurka bo jak bedzie plenum i troche zwiru to do dna spokojnie mozna sie dostac osobiscie posiadam baniak o wysokosci 60 cm ale tylko dlatego ze baniaczek 10 cm wyzszy kosztowal ponad 200 euro wiecej inaczej stal by umnie wlasnie taki o wysokosci 70cm.
co do filtra to 204 jest za maly poniewaz wedlug producenta jest przeznaczony do akwa 200L a twoje przy wysokosci 60cm ma juz 240L
propozycje
1)fluval 305 - do akwa max 300L
2)ehaim 2026-do akwa max 350L
3)lub unimax 500, jest przeznaczony do akwa do 500L wiec masz duuuzy zapas, a cena trzyma sie miedzy opcia 1 i 2
co do filtra to 204 jest za maly poniewaz wedlug producenta jest przeznaczony do akwa 200L a twoje przy wysokosci 60cm ma juz 240L
propozycje
1)fluval 305 - do akwa max 300L
2)ehaim 2026-do akwa max 350L
3)lub unimax 500, jest przeznaczony do akwa do 500L wiec masz duuuzy zapas, a cena trzyma sie miedzy opcia 1 i 2
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Też mam 60 cm, ale przy 70 cm jednak byłby problem z dostaniem do dna. Dodatkowo przy większej wysokości i planach akwarium roślinnego będzie kolejny problem w postaci oświetlenia. Albo dużo świetlówek (ale wymiary akwa niespecjalne) albo HQI.jasku pisze: jak bedzie plenum i troche zwiru to do dna spokojnie mozna sie dostac osobiscie posiadam baniak o wysokosci 60 cm
albo swietlowki T5birdas pisze:Też mam 60 cm, ale przy 70 cm jednak byłby problem z dostaniem do dna. Dodatkowo przy większej wysokości i planach akwarium roślinnego będzie kolejny problem w postaci oświetlenia. Albo dużo świetlówek (ale wymiary akwa niespecjalne) albo HQI.jasku pisze: jak bedzie plenum i troche zwiru to do dna spokojnie mozna sie dostac osobiscie posiadam baniak o wysokosci 60 cm
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
- Kontaktowanie:
Wiem ze akwa będzie trochę krótkie, ale na razie nie jestem w stanie wstawić nic większego.
Co do wysokości to skoro jako dziesięciolatek radziłem sobie z 60cm to myślę że teraz dam rade z 70 i plenum
Światło mam co prawda trochę słabe ale na początek wystarczy HQI 70W. (przynajmniej tak mi się wydaję) bo takie na obecną chwilę posiadam.
Natomiastprzy filtracji myślałem o kominie ponieważ jak go nie zrobię to z 3 cmz szerokości mi odpadają bo nie mam którędy poprowadzić węży za bardzo:( wiec jak wstawię komin to na objętości zbiornika zbytnio nie stracę...
Co do wysokości to skoro jako dziesięciolatek radziłem sobie z 60cm to myślę że teraz dam rade z 70 i plenum

Światło mam co prawda trochę słabe ale na początek wystarczy HQI 70W. (przynajmniej tak mi się wydaję) bo takie na obecną chwilę posiadam.
Natomiastprzy filtracji myślałem o kominie ponieważ jak go nie zrobię to z 3 cmz szerokości mi odpadają bo nie mam którędy poprowadzić węży za bardzo:( wiec jak wstawię komin to na objętości zbiornika zbytnio nie stracę...
Zrobiłem kilka zdjęć mojego obecnego zbiornika. Niestety nie wyszły z byt fajnie męczyłem się z pół godziny, ale bez większych efektów (nie wiem jak wy takie ładne zdjęcia robicie???)
W naturze wygląda znacznie lepiej.
Widok na całość

Dno:

To są wszystkie jakie się do czegoś nadawały po pół godzinnych męczraniach z aparatem.
W naturze wygląda znacznie lepiej.
Widok na całość

Dno:

To są wszystkie jakie się do czegoś nadawały po pół godzinnych męczraniach z aparatem.
O to moje akwa w widoku z góry, po głębszych przemyśleniach myślę, że to może być powód przez który jest tam tak ciemno, ale on tak pięknie kwitnie że nie mam serce go skrócić:

PS.
A tak myślałem, czy do przeprowadzki mógł bym użyć na czas powiedzmy tygodnia obecnego krewetkarium (30l.) Długie i płaskie jest więc nawet będą miały gdzie pływać???

PS.
A tak myślałem, czy do przeprowadzki mógł bym użyć na czas powiedzmy tygodnia obecnego krewetkarium (30l.) Długie i płaskie jest więc nawet będą miały gdzie pływać???