jakie dwie świetlowki do akwa. 240
Moderator: Sylwek
jakie dwie świetlowki do akwa. 240
witam właśnie rozwaliła mi się przykrywa, i muszę kupic nową i nowe świetlówki. miejsca mam na dwie jakie ??? wiem że jedna ma byc wybarwiajaca na niebiesko, jakiej firmy kupic i ile wat. dzieki za rady, pozdrawiam
- Michcio
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kup sobie normalne świetlówki PHILIPS master TLD od odpowiedniej barwie np. 840 865. "Akwarystyczne" to to samo tylko kosztują a 2,3 razy tyle co powinny. Wszystkie świetlówki 8xx i 9xx się nadają.
Najlepiej nie kupuj już świetlówek, tylko 2x 70w HQI tak poza tym, lub więcej jak lubisz- w zależności jakie rośliny chcesz hodować. Żarnik 5200K lub 5600K lub 6400K.
Najlepiej nie kupuj już świetlówek, tylko 2x 70w HQI tak poza tym, lub więcej jak lubisz- w zależności jakie rośliny chcesz hodować. Żarnik 5200K lub 5600K lub 6400K.
- tuptus
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotrek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki
Philips 865, limnophilia i lotos szaleje 
Jak te się wypalą to następne też będą takie same.
HQI przy akwa z paletami to trochę ryzykowna sprawa. Wiem że ryby na tle bujnego ziela pięknie wyglądają ale po co psuć wodę rybom jakimiś nawozami?? Nie mam super światła w akwa, nawożę tylko kulkami gliniano torfowymi a lotos puszcza po 2-3 liście jednocześnie

Jak te się wypalą to następne też będą takie same.
HQI przy akwa z paletami to trochę ryzykowna sprawa. Wiem że ryby na tle bujnego ziela pięknie wyglądają ale po co psuć wodę rybom jakimiś nawozami?? Nie mam super światła w akwa, nawożę tylko kulkami gliniano torfowymi a lotos puszcza po 2-3 liście jednocześnie

- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
Ty to Paweł normalnie jasnowidz jesteś
.
Jeśli to ozdobne to zrób tak jak Ci radzili Tomek i Michał - koniecznie dwie świetlówki T5 i masz wtedy 78 Wat światła chociaż uważam, że jest to za mało. Ale jeśli już to dałbym 2 x Master TL 5 HO/865 lub 1 Master TL 5 HO/865 i 1 Sylvania Gro-Lux T 5 39 Wat. Pomyślałbym też o odbłyśnikach do tego akwarium. Każde akwarium ma indywidualne zapotrzebowanie na światło i nie da się zbyt łatwo ustalić ile go do niego potrzeba.

Jeśli to ozdobne to zrób tak jak Ci radzili Tomek i Michał - koniecznie dwie świetlówki T5 i masz wtedy 78 Wat światła chociaż uważam, że jest to za mało. Ale jeśli już to dałbym 2 x Master TL 5 HO/865 lub 1 Master TL 5 HO/865 i 1 Sylvania Gro-Lux T 5 39 Wat. Pomyślałbym też o odbłyśnikach do tego akwarium. Każde akwarium ma indywidualne zapotrzebowanie na światło i nie da się zbyt łatwo ustalić ile go do niego potrzeba.