prosze o pomoc:)

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Sean
junior
junior

prosze o pomoc:)

Post autor: Sean » 14 wrz 2008, 23:31

Zalozylem sobie akwarium, posiadam juz 6 sztuk paletek:)

osttanio zakupilem 2 paletki w legionowie i wposcilem je do akwarium, jedna z nich byla taka fajna, ze gdy podchodizlem do akwarium wypywala i dawala sie podrapac...teraz mam z nimi problem taki ze chowaja sie, strasznie szybko oddychaja, i zalezy kiedy raz maja ladne ubarwienie rraz sa ciemne, a tez zdaza sie tak ze gdy podchodze do akwa z szybkoscia swiatala przeplywaja cale i sie chowaja??? nakrecilem filmik, moze mi pomozecie czy tak ma byc??

w poscie gdzie umiescilem zdiecia rybek i akwarium jedna kolezanka:) napisala ze jedna z moich rybek jest po przejsciach i ze ma matowe oko???

http://pl.youtube.com/watch?v=AIdHQ_lgI_4

Sean
junior
junior

Post autor: Sean » 14 wrz 2008, 23:50

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 15 wrz 2008, 00:21

Witaj
Obawiam sie, że niewiele z tych ryb wyciągniesz. Te ryby faktycznie są po przejsciach i do tego nie są młode.
Nic nie piszesz o parametrach wody, temperaturze itp.
Masz z dyskami molinezje, a to nie są najlepsi kompani choćby ze wzgledu na to, że molinezje preferują inne parametry wody.
Nie zrobiłeś dyskom kwarantanny w to duży błąd. Ryby mają zapewne wiciowce, płazińce skrzelowe i skórne.
Sprzedawca wcisnął Ci kit. Byłeś po ryby osobiście, czy kupiłes przez internet?

Sean
junior
junior

Post autor: Sean » 15 wrz 2008, 00:38

osobicie kupilem, ale ze nie znam sie na paletkach, a polecialem na to tylko ze mi sie psodobaly to kupilem:(

praktycznie kazda z par jest od innego sprzedawcy:( jak mozna je wyleczyc???

Sean
junior
junior

Post autor: Sean » 15 wrz 2008, 00:49

W ostatnich dniach podawalem paletka pokarm mrozony SERCA WOŁOWE, nie chetnie go jadly,a wczoraj prawie w cale sie go nie chycily i zjadly go inne ryby... na poczatku jadly kilka razy dziennie, mialem pokarm w platkach Ichtio vit dla wszystkich ryb akwariowych i pokarm granulowany discus color Blue, lecz ten sie skonczyl i kupilem RED PARROT Z TROPICALA, ktorego nie chetnie tez jedza,w ogole nie maja ochoty jesc:(

woda ma 29 stopni, co dwa dni podmieniam wode pol na pol, kranowka i z osmozy.

dzisiaj wiecej dalem wody z osmozy i jeszcze temp wody nie doszla do 29C.

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 15 wrz 2008, 06:39

osobicie kupilem, ale ze nie znam sie na paletkach, a polecialem na to tylko ze mi sie psodobaly to kupilem
Niestety kolego zrobiłeś błąd .Zakupując dyskowce ,minimum wiedzy trzeba o nich .Żenujące jest też to ,że hodujesz je np z molinezjami.To zupełne nieporozumienie.Zgadzam się też z Basią która mówi ,że te ryby są po przejsciach ,i ładne nigdy nie będą.Przedewszystkim najpierw przełóż je do zbiornika sterylnego do wody o parametrach takich samych jak w akwa ogólnym .Podnieś tem do 32 st . Myślę ,że bez leczenia się nie obejdzie .Jak to zrobisz zastanowimy się co dalej

niki 28

Sean
junior
junior

Post autor: Sean » 15 wrz 2008, 09:15

skad ja wam wezme osobne akwarium??? w chwili obecnej nie stac mnie na zakup drugiego zbiornika, a jak jua to zrobilbym gdzie ja go pomieszcze w tym malym mieszkaniu???

molinezje sa od malutkich osobnikow, swiezo wyklutych, tylko one mi pozostaly reszte sie pozbylem z starego zbiornika:(

Ale dzisiaj wezme i je odddam do sklepu akwarystycznego, temp podniose do 32 stopni...

a dalej co????

Sean
junior
junior

Post autor: Sean » 15 wrz 2008, 09:22

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 15 wrz 2008, 09:30

Sean pisze:skad ja wam wezme osobne akwarium???
To nie dla nas tylko dla ryb. Podajesz rybom pokarmy nieprzystosowane dla danego gatunku. Nie piszę już o tym, co napisali przedmówcy. W ten sposób Twoje Dyskowce długo nie pociągną. Musisz zrozumieć, że to ryba wymagająca i oszczędzanie na niej kończy się tragicznie.
Pytasz co dalej? W Twoim przypadku radzę byś oddał komuś Dyskowce i zajął się innymi rybami. To najlepsze wyjście dla Ciebie, a przede wszystkim dla ryb. Leczenie ryb to nie jest zajęcie dla początkujących, a widzę, że o Dyskowcach nie masz zielonego pojęcia. Przykro mi, ale takie są realia.

Sean
junior
junior

Post autor: Sean » 15 wrz 2008, 10:40

Nie mam zielonegop ojecia, ale chyba kazdy uczy sie od zera??? po to sa takei fora, zeby kazdy kto sie juz zna czyms, pomogl drugiemu???

A u was wychodzi najlepsze, czyli pozbycie sie, pojsc na latwizne???

czytam inne tematy, i innym ktorzy opisuja, a nie pokazuja swoje akwaria czy tez rybki, pomagacie, doradzacie...

Musicie tez zrozumiec zenie kazdy ma warunki do tego czy tamtego, mialbym dom to w nuim zrobilbym nastepny paniak dla tych ryb, ale niestety mieszkam w kamienicy, gdzi emieszkanie nie jest duze, wiec nie wiem gdzie wstawie wam ten baniak???

Rybki sa jakie sa, takie sprzedaja w sklepach...nie kazdy zaczyna pierw od czytania i uczenia sie pierw podstaw o danym gatunku..

Sa rybami wymagajacymi, juz sie o tym dowiedzialem... wiem tez ze sa chore i teraz chce je wyleczyc...

jakbym oddal je do sklepu, dalej trafiły by do jakiegos nowicjusza...

a jak narazie, z tego co sami zauwazyliscie na moich rybkach kazda jest jakas wam nie odpowiadajaca.... 4 rybki z nich pochodza z lubelskich sklepow, 2 pochodza z legionowa, ktore ponoc zostaly przywiezione z szczecina....

Awatar użytkownika
daro1820
senior
senior
Imie i Nazwisko: Darek Lewko
Miejsce zamieszkania/miasto/: Braniewo
Kontaktowanie:

Post autor: daro1820 » 15 wrz 2008, 10:55

Jeżeli nie masz warunków to najlepszym rozwiązaniem jest oddać rybki. I tu nie chodzi o łatwiznę tylko bez drugiego baniaka ich nie wyleczysz.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 15 wrz 2008, 11:35

Sean pisze:Nie mam zielonegop ojecia, ale chyba kazdy uczy sie od zera??? po to sa takei fora, zeby kazdy kto sie juz zna czyms, pomogl drugiemu???
Tak każdy kiedyś zaczyna. Jednak lepiej nie zaczynać przygody z akwarystyką od tych ryb.

Sean pisze:Musicie tez zrozumiec zenie kazdy ma warunki do tego czy tamtego, mialbym dom to w nuim zrobilbym nastepny paniak dla tych ryb, ale niestety mieszkam w kamienicy, gdzi emieszkanie nie jest duze, wiec nie wiem gdzie wstawie wam ten baniak???
Powtarzam, to nie dla nas ten baniak masz wstawić, tylko dla ryb. Jeżeli nie możesz im stworzyć warunków odpowiednich to kup takie ryby, którym możesz je stworzyć.
Sean pisze:Rybki sa jakie sa, takie sprzedaja w sklepach...nie kazdy zaczyna pierw od czytania i uczenia sie pierw podstaw o danym gatunku..
I o to właśnie chodzi by tak nie było. Najpierw wiadomości, później ryby. To żywe stworzenia.
Sean pisze:Sa rybami wymagajacymi, juz sie o tym dowiedzialem... wiem tez ze sa chore i teraz chce je wyleczyc...
Zrozum, że z Twoim podejściem to niemożliwe.
Sean pisze:jakbym oddal je do sklepu, dalej trafiły by do jakiegos nowicjusza...

a jak narazie, z tego co sami zauwazyliscie na moich rybkach kazda jest jakas wam nie odpowiadajaca.... 4 rybki z nich pochodza z lubelskich sklepow, 2 pochodza z legionowa, ktore ponoc zostaly przywiezione z szczecina....
A gdybyś miał wiadomości przed zakupem to byś ich nie kupił. Gdyby każdy miał odpowiednią wiedzę przed zakupem ryb, to ze sklepów zniknęły by chore ryby, lub zniknęli by sklepikarze, którzy takie sprzedają.

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 15 wrz 2008, 12:24

Dalej nie napisałes jakie są parametry wody; ph, NO2; NO3; Tww i Two.
Kilka ryb ma zamglone oczy, co może być spowodowane niewłaściwym ph.
Tak jak radzi Niki, na początek podnieś temperaturę do 32-34 st.
Bez mikroskopowego badania odchodów zakładam, że ryby mają wiciowce i nicienie.

Ja postąpiłabym tak; temp j/w czyli 32-34 st
Nastepnie podałabym rybkom leki na wiciowce, czyli metronidazol na który potrzebna jest recepta od lekarza lub do zakupienia u weterynarza. Jeśli metro jest w proszku, to upewnij się ze to 100% czysta substancja, gdyż weterynarze często mają metro 20%, lub zakup w sklepie zoo leku o nazwie Aquasan-S i użycie wg ulotki. Podczas trwania kuracji światło musi być zgaszone. Metro 2 gr/100 l rozpuszczone w kwasnej wodzie (ph poniżej 5) podawane do wody co 12 godz przez 10-12 dni. Akwa nie jest sterylne, więc dawka musi być zwiekszona o 15%.
Tu masz inna mieszaną, metodę leczenia
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=1072

Po kuracjii na wiciowce zrobiłabym kurację na przywry. Użyłabym leku o nazwie Pratel (do kupienia w weterynarza) w il 6 tab/100 l wody. Kuracja trwa 12 dni. Przy podmianie wody, uzupełnić lek. tabletkę zmiażdżyc na pył i rozpuszczać w ciepłej wodzie. Lek ten działa również na tasiemce.

Między kuracjami przerwa z dużymi podmianami wody o odpowiednim ph i temperaturze.

Dobrze by było, gdybyś mógł zanieść do weterynarza do zbadania świeżą (prosto spod ogona) kupkę wówczas wiedziałbyś co rybki mają w sobie.

Przy pielęgnacji dyskowców konieczne jest drugie akwarium np 60 l, które powinieneś używać jako szpital/kwarantanna.

Sprawdz też ten link
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=3892

Dawidrnr1

Post autor: Dawidrnr1 » 15 wrz 2008, 13:04

dodam swoje 3 grosze... bardzo mozliwe ze wiekszość obiawów jest spowodowana nieodpowiednimi parametrami wody, najpierw sprawdz parametry i ewentualnie zkoryguj a dopiero wtedy zabierz sie za leczenie, np według sposobu podanego powyzej

Sean
junior
junior

Post autor: Sean » 15 wrz 2008, 13:19

Mam kolege przyszlego weterynarza, ktory zalatwi mi te leki i kazal misie psytac czy jezeli sprzeda mi metr 20% to mam go dac 5 razy wiecej???
czy musi byc 100%??

P.S Bardzo dziekuje za odpowiedz pani Gajowa:)

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”