Coś białego tkwi w głowie. Co to jest?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- nowicjusz
Coś białego tkwi w głowie. Co to jest?
Po leczeniu przywr skrzelowych Gyrodolem firmy JBL zobaczyłem u jednej paletki coś dziwnego co obecnie tkwi w jej głowie. Co to jest?
- Załączniki
-
- DSCN3247.JPG (87.82 KiB) Przejrzano 8517 razy
-
- nowicjusz
Ta skała jest sztucznie zrobiona przez człowieka. W środku jest gąbka i raczej nie jest to wapień. Mam ją od kilku lat i dotąd nie miałem żadnych problemów z parametrami wody.
Wartości wody się trochę pozmieniały bo były leczone Gyrodolem zawierającym Praziquantel na przywry skrzelowe.
Czyli 70% podmiana wody przed kuracją i 70% podmiana wody po kuracji i filtracja przez węgiel aktywowany.
Ryba wydaje się być ciemniejsza bo robiłem zdjęcia tylko przy oświetleniu z akwarium. A ubarwienie w paski zawdzięcza innej paletce z którą się ciągle bije. Je normalnie.
NO2=0
NH3=0
NO3= 40-50 mg/l
Ph=7,5 (Test Tetry)
KH=7-9 (testowane testami Nutrafina i Tetry)
GH=12,32 (Test Nutrafina)
Wartości wody się trochę pozmieniały bo były leczone Gyrodolem zawierającym Praziquantel na przywry skrzelowe.
Czyli 70% podmiana wody przed kuracją i 70% podmiana wody po kuracji i filtracja przez węgiel aktywowany.
Ryba wydaje się być ciemniejsza bo robiłem zdjęcia tylko przy oświetleniu z akwarium. A ubarwienie w paski zawdzięcza innej paletce z którą się ciągle bije. Je normalnie.
NO2=0
NH3=0
NO3= 40-50 mg/l
Ph=7,5 (Test Tetry)
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
- Kontaktowanie:
- rady3
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
- Kontaktowanie:
Rageofhonor pisze:
NO2=0
NH3=0
NO3= 40-50 mg/l
Ph=7,5 (Test Tetry)
Ryba ma za duże oczy, za dużą głowę i jest wychudzona. pH =7,5 to prawie Tanganika. NO3 za wysokie. Jak wyregulujesz parametry na odpowiednie dla Dyskowców to wtedy zobaczymy co będzie z rybą.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Skąd wiesz, że ta paletka miała przywry?
Mi to wygląda chyba na chybioną diagnozę i złą kurację, raczej u tej ryby wiciowców bym się spodziewał, ale to tylko takie moje gdybanie zaledwie po jednej fotce i to bez ryby w całości to tylko jasnowidz stwierdzi co to jest, choć przypomina wykwit wiciowców ta biała narośl nad okiem.
Mi to wygląda chyba na chybioną diagnozę i złą kurację, raczej u tej ryby wiciowców bym się spodziewał, ale to tylko takie moje gdybanie zaledwie po jednej fotce i to bez ryby w całości to tylko jasnowidz stwierdzi co to jest, choć przypomina wykwit wiciowców ta biała narośl nad okiem.
-
- nowicjusz
Na moje oko ryba ma właściwe rozmiary. Mam takie pH od zawsze. Paletki zawsze miały takie pH. Mam je już kilka lat. Oddychanie na jedno skrzelo i apatyczność wskazywały na przywry. Badałem inną rybę pod mikroskopem i potwierdziła się moja diagnoza. Paski dostaje przed bijatyką po niej ma je chwilę a potem giną.
- Załączniki
-
- DSCN3271.JPG (28.73 KiB) Przejrzano 8453 razy
-
- nowicjusz
-
- nowicjusz
Mam te paletki od mojego znajomego który jest też hodowcą. Niestety obecnie nie mogę się z nim skontaktować. Mamy takie samo pH i jakoś ryby u niego nie chorują. Mi się przytrafił Gyrodactylus czy Datctylogyrus i długo musiałem czekać na lekarstwo z Niemiec. Kupione zostały gdzieś tak ponad 2 lata temu. Jest to już któraś generacja paletek wychowana na kranówie i jest już przystosowana do parametrów wody w naszym wodociągu.
Pokaże zdjęcie innej paletki która lubi się bić. Czy ta też jest za mała?
Pokaże zdjęcie innej paletki która lubi się bić. Czy ta też jest za mała?
- Załączniki
-
- dysk.jpg (81.21 KiB) Przejrzano 8431 razy
- gajowy
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Krzysztof Gajoszek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Powiem tak; paletka w wieku 3,5 - 4 miesięcy ma ok 9 cm.
Ryba z 2-go zdjecia też nie jest zbyt duża. Ryby w tym wieku powinny mieć co najmniej 18 cm.
Czy kiedykolwiek je odrobaczałes? Wyrażnie widać, ze mają zapadnięte brzuchy i wychudzone grzbiety. Piszesz, ze masz mikroskop. Złap zatem świeże gówienko i zobacz co w nim jest.
Zerknij na ten wątek. Pokazuje nasze młode w wieku 4,5 m-ca
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=3893
te młode mają obecnie 8 m-cy i mierzą od 13-15 cm
Ryba z 2-go zdjecia też nie jest zbyt duża. Ryby w tym wieku powinny mieć co najmniej 18 cm.
Czy kiedykolwiek je odrobaczałes? Wyrażnie widać, ze mają zapadnięte brzuchy i wychudzone grzbiety. Piszesz, ze masz mikroskop. Złap zatem świeże gówienko i zobacz co w nim jest.
Zerknij na ten wątek. Pokazuje nasze młode w wieku 4,5 m-ca
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=3893
te młode mają obecnie 8 m-cy i mierzą od 13-15 cm
-
- nowicjusz