[600l] Akwarium z paletkami:)

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 22 wrz 2008, 20:36

Sean pisze: zrobcie galeria w ktorej kazdy uzytkownik wstawi fotke sojego akwarium, bo chcialbym zobaczyc jak inni maja... przewaznie nic procz piasku i roslinek nie ma, zadko kiedy jest korzen itd...
Sugerujesz, że nie ma galerii w której są pokazane akwaria ? - otóż jest :shock: - są tam dziesiątki akwariów - tych którzy chcieli je pokazać. Są akwaria sterylne, biotopowe, roślinne itp.
Ale akwarium z zamkiem to chyba nowość.

P.S.
Proszę o używanie pl-znaczków.

Sean
junior
junior

Post autor: Sean » 22 wrz 2008, 20:42

Galeria w ktorej nie ma wiadomosci, tylko autro i fotka akwarium.

Widocznie sa akwaria gdzie sa zamki, zamki sa produkowane i sprzedawane w sklepach...

Zyje marzeniami, chce miec zamek i mieszkac w nim, a rybki to moje ksiezniczki:D

Prosze Księcia o pisanie polskich znaków , poprawienie literówek i bledów w postach. Moderator Lara

Sean
junior
junior

Post autor: Sean » 22 wrz 2008, 20:54

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: darek-dorado » 22 wrz 2008, 21:18

Bez sensu jest się spierać kto ma ładniejsze akwarium i czy zamek pasuje do paletek (moim zdaniem jak pięść do nosa) podobnie jak te głazy ze szwedzkich szkierów. Wszystko to sprawa gustu, jednak gdy wstawiasz fotki, to postaraj się by były przynajmniej ostre, bo prawie straciłem wzrok, patrząc na nie.

T_W
senior
senior
Imie i Nazwisko: Tomasz Werner

Post autor: T_W » 23 wrz 2008, 21:20

Sean pisze:Zyje marzeniami, chce miec zamek i mieszkac w nim, a rybki to moje ksiezniczki:D
Jak dla mnie rewelacja ! RESPECT ! :D

T.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 24 wrz 2008, 06:51

Fakt o zamek ciężko się spierać. Jedyna i podstawową sprawą jaką powinno się krytykować to dostosowanie zbiornika do jej mieszkańców. Czyli czy pingwin może mieszkać na pustynnym wybiegu i czy wielbłąd będzie się ok czuł na krze lodowej.
Więc oceniam. Podłoże NIE dla palet, kamienie NIE dla palet. Wynik: 2 x NIE
To o czym piszę to nie jest tylko sprawa zbliżenia się do ich środowiska pod względem estetycznym. Ryby potrzebują drobnego piaseczku do trawienia, ich naturalny sposób odżywiania WYMAGA piasku. No i nie życzę właścicielowi żeby zobaczył kiedyś jak poderwana do lotu paleta (czytaj przestraszona) potrafi w ciągu sekundy przebyć takie akwarium wzdłuż ze 3 razy obijając się o wszystko po kolei. To już nie jest kwestia wyglądu tylko raczej porównywalna do tego czy kota nie będziemy karmić żarciem dla kanarków bo takie zostało.

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 24 wrz 2008, 07:22

Aż mnie troszkę wykręca, ale muszę Piotrowi przyznać rację :wink:
Takie akwaria były w latach 80 i nie zmieniły się dlatego, że zmieniła się moda, ale przede wszystkim dlatego że zmieniły się ryby które w nich trzymamy. Zmieniło się też podejście do akwarystyki, wiele mitów zostało obalonych, wiele rzeczy zostało zmienionych i wiele odkryto. Powinniśmy iść z postępem i w miarę naszej wiedzy zapewniać gatunkowi którym się opiekujemy jak najlepsze i zbliżone do natury warunki. Czy to akwarium jest ładne??? Kwestia gustu, ale na pewno to nie jest zbiornik dla dyskowców.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 24 wrz 2008, 07:28

Jestem w ciężkim szoku..... dobrze że miałem okulary bo inaczej oczy by mi ze zdumienia wypadły :-)

art
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Artur Byrcz

Post autor: art » 24 wrz 2008, 14:53

KOSMOS!!!! :shock:

Sean pisze:Galeria w ktorej nie ma wiadomosci, tylko autro i fotka akwarium.

Widocznie sa akwaria gdzie sa zamki, zamki sa produkowane i sprzedawane w sklepach...

Zyje marzeniami, chce miec zamek i mieszkac w nim, a rybki to moje ksiezniczki:D

Prosze Księcia o pisanie polskich znaków , poprawienie literówek i bledów w postach. Moderator Lara

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Post autor: arturo » 24 wrz 2008, 20:38

Chciałeś ocenę to ją masz, w gronie tak zacnych paletkarzy weź się do roboty i zrób coś dla ryb a nie dla "własnego gustu" o którym nie będę dyskutował, bo jak napisałeś o gustach........ Podaj nam wszelkie parametry wody a zrozumiesz o czym piszemy, i nie próbuj dopytywać się za chwilę dlaczego masz wysokie pH a lejesz 1L kwasu co miesiąc i nic..... Popraw błędy, poczytaj o biotopie tych pięknych ryb i przestań je męczyć, bo to trochę jakby Ciebie zamknąć na lata w kawalerce urządzonej nie pod Twój gust i do tego zagracone tak, że o sprzątaniu nie ma mowy, otwarcie okna graniczy z cudem a smród i kurz jaki się wytworzy z czasem spowoduje u Ciebie reakcje alergiczne, choroby i powolną śmierć..... pozdrawiam

bio1
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: bio1 » 24 wrz 2008, 21:41

Masz rację, iż o gustach się nie dyskutuje, jednakże są granice kiczu i tandety.
Przedstawiając swój zbiornik na tym forum powinieneś liczyć się z możliwościa krytyki, która być musi jeżeli do akwarium wkłada się zameczki.

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”