1) będzie piasek kwarcowy + plenum - ile kg będę potrzebował piasku do akwa 450 l ? Plenum wstępnie planuję wykonać tak jak Ireneusz Kaczor z wykorzystaniem podstawek do tortów obszytych materiałem.
Jeśli ktoś dysponuje wiarygodnym linkiem do zakupu odpowiedniego piasku z opcją wysyłki to będzie miło

Jaka granulacja piasku będzie najlepsza ?
2) Akwa będzie miało kilka korzeni. Wykorzystam ten co mam + coś kupię. Czy korzenie muszą być z mangrowca czy może być np. dąb, mopani ?
Czy korzeń wyłowiony z dna jeziora też się nadaje ? Nie mam czasu na samodzielne szukanie korzenia i preparowanie więc zapewne zakupię takowe na allegro.
3) Roślin w akwa wstępnie nie przewiduję (z wyjątkiem mchów) - czy dodanie krewetek to dobry pomysł ? Dzięki wygraniu "aukcji" na forum mam krewetkarium w którym pływa mnóstwo krewetek. Chciałbym je docelowo przenieść do akwa z paletkami - czy lekko herbaciana woda, brak roślin to dobre środowisko na krewetek ?
4) Oświetlenie w akwa to 4 x 54 [W] T5 - czy powinienen zejść z ilością światła do 2 x 54 [W] T5 ?
5) Nie wykluczam zmiany całej obsady. Na jaką ? Osobiście podobają mi się rybki odmiany alanquer lub brown - czyli odmiany brązowej. Jakie inne odmiany wchodzą w "grę" aby prezentowały się ładnie w lekko herbacianej wodzie ?
6) Czy restart akwa wykonać z wykorzystaniem części wody z bieżącego zbiornika + dojrzały filtr biologiczny i od razu spuszczenie rybek (np. jakbym został przy tych co mam) czy wszystko od zera + dojrzewanie akwa miesiąc ?
7) Czy zastosować jakiś PH-komputer ? Kojarzę sprzęt regulujący PH za pomocą CO2, ale skoro nie będzie CO2 to za pomocą czego regulować to PH ? Woda do podmian to kranówka o KH=GH=0.
8 ) Czy mając plenum można zastosować dodatkowo denitryfikator oparty na butli z keramzytem czy dać sobie z tym spokój ?
Dzięki za odpowiedzi.