Filtr RO
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Filtr RO
Tak się zastanawiam w jaki sposób właściwie działa ten filtr. Wiem tyle, że polega to na odwróconej osmozie czyli rozdzieleniu wody na tą z bardziej stężonymi solami i mniej,ale nie rozumie jak to jest możliwe??
Domyślam się, że wynika to z budowy membrany tylko jak??
Domyślam się, że wynika to z budowy membrany tylko jak??
- myslu
- junior
- Imie i Nazwisko: Bartosz Mysłowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin
Odwrócona osmoza
Z Wikipedii
Skocz do: nawigacji, szukaj
Odwrócona osmoza - zjawisko odwrotne do spontanicznie zachodzącej osmozy. Polega na wymuszonej dyfuzji dowolnego indywiduum chemicznego (jonów lub cząsteczek) z roztworu o niższym stężeniu do roztworu o wyższym stężeniu przez membranę półprzepuszczalną.
Odwrócona osmoza w odróżnieniu od spontanicznej musi zostać wywołana przyłożeniem do membrany ciśnienia o większej wartości i skierowanego przeciwnie niż ciśnienie osmotyczne naturalnie występujące w układzie.
Odwrócona osmoza jest podstawą jednej z metod odsalania wody morskiej. Stosuje się też ją do oczyszczana i zatężania ścieków przemysłowych, szczególnie pochodzących z przemysłu spożywczego, papierniczego i galwanicznego. Metoda ta pozwala na odzyskanie wody oraz cennych substancji zawartych w ściekach. Główną zaletą tej metody jest stosunkowo małe zużycie energii gdyż proces zachodzi bez przemiany fazowej.
Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Odwr%C3%B3cona_osmoza"
Z Wikipedii
Skocz do: nawigacji, szukaj
Odwrócona osmoza - zjawisko odwrotne do spontanicznie zachodzącej osmozy. Polega na wymuszonej dyfuzji dowolnego indywiduum chemicznego (jonów lub cząsteczek) z roztworu o niższym stężeniu do roztworu o wyższym stężeniu przez membranę półprzepuszczalną.
Odwrócona osmoza w odróżnieniu od spontanicznej musi zostać wywołana przyłożeniem do membrany ciśnienia o większej wartości i skierowanego przeciwnie niż ciśnienie osmotyczne naturalnie występujące w układzie.
Odwrócona osmoza jest podstawą jednej z metod odsalania wody morskiej. Stosuje się też ją do oczyszczana i zatężania ścieków przemysłowych, szczególnie pochodzących z przemysłu spożywczego, papierniczego i galwanicznego. Metoda ta pozwala na odzyskanie wody oraz cennych substancji zawartych w ściekach. Główną zaletą tej metody jest stosunkowo małe zużycie energii gdyż proces zachodzi bez przemiany fazowej.
Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Odwr%C3%B3cona_osmoza"
mam pytanie otóż posiadam RO i membrana liczy juz sobie lekko roczek. Woda którą uzyskuje z RO jest już o ph 6,5 Tww 3 two 3 co świadczy o zużyciu membrany. Natomiast do akwa nadaje sie można powiedzieć idealnie jednak problem jest tego typu że jeżeli woda zaraz po nalaniu ma takie parametry jak w/w jednak gdy odstoi 12 h automatycznie ph sie zmienia na 7,2 przy czym tww 4 i two 6 woda jest nalewana do beczek 30L i bidonó po 5 a nawet do słoika i wszędzie tem sam efekt. Sprawia mi to problem ponieważ chcę to wodą napełnić akwa tarliskowe gdzie nie ma CO2 ale z wiadomych przyczyn nie mogę. Co może być powodem