ZAKWASZANIE WODY-K.SOLNY,K.ORTOFOSFOROWY--KTORY LEPSZY?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- enzo
- junior
- Imie i Nazwisko: Artur Kawecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
ZAKWASZANIE WODY-K.SOLNY,K.ORTOFOSFOROWY--KTORY LEPSZY?
WITAM
chce przygotowac wode do sterylnego akwa dla tarlakow zakupilem oba rdzaje kwasu czyli solny i fosforowy ale zastanawiam sie ktory bedzie "bardziej przyjazny"
chce przygotowac wode do sterylnego akwa dla tarlakow zakupilem oba rdzaje kwasu czyli solny i fosforowy ale zastanawiam sie ktory bedzie "bardziej przyjazny"
- darek-dorado
- entuzjasta
- enzo
- junior
- Kontaktowanie:
wczoraj zakwasilem wode w jednym kanisterku 30l
uzylem kwasu solnego w ilsoci 5 ml no i przedobrzylem bo z wody
ph 7,4
kh 3
gh 5
otrzymalem ph 3,5 ,kh i gh juz nawet nie sprawdzalem dzisiaj kolejna proba ale zastosuje solny w ilosci 1,5 ml chce docelowo otrzymac ph 6,0 a moze najpierw rozcienczyc ten kwas aby latwiej bylo dozowac ,czuje ze czeka mnie kilka dni prob i bledow zanim dotre do tych ph 6,0
dzieki za wszyskie podpowiedzi chociaz tu pytanie do MAREK81 dlaczego z ortofosforowym mniejsza zabawa niz z solnym
uzylem kwasu solnego w ilsoci 5 ml no i przedobrzylem bo z wody
ph 7,4
kh 3
gh 5
otrzymalem ph 3,5 ,kh i gh juz nawet nie sprawdzalem dzisiaj kolejna proba ale zastosuje solny w ilosci 1,5 ml chce docelowo otrzymac ph 6,0 a moze najpierw rozcienczyc ten kwas aby latwiej bylo dozowac ,czuje ze czeka mnie kilka dni prob i bledow zanim dotre do tych ph 6,0
dzieki za wszyskie podpowiedzi chociaz tu pytanie do MAREK81 dlaczego z ortofosforowym mniejsza zabawa niz z solnym
- enzo
- junior
- Kontaktowanie:
jeszcze czekam na RO az sie zrobi na nastepny kanisterek i tak po przemysleniach zastosuje ortofosforowy bo to i tak do tarliskowego wiec glony mi tam nie wyskocza (slabe oswietlnie) tylko moze ktos mi podpowie ile go dodac aby z wody
ph 7,4
kh 3
gh 5
otrzymac ph 6,0 pytam bo nie chce znowu przedobrzyc i tracic kilka dni az dojde do celu
a przy jakich zakresach ortofosorowy daje stabilniejsze ph?
ph 7,4
kh 3
gh 5
otrzymac ph 6,0 pytam bo nie chce znowu przedobrzyc i tracic kilka dni az dojde do celu

a przy jakich zakresach ortofosorowy daje stabilniejsze ph?
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Przede wszystkim w zakresie 6~6.5pH.krisaczek pisze: Czy możesz uściślić - o jakie zakresy chodzi? I napisać coś więcej na ten temat.
pozdrawiam
Nie jestem chemikiem, więc odpowiedzi na poziomie profesorskim ode mnie nie oczekuj

Generalnie przy używaniu kwasu ortofosforowego sprawa dotyczy bufora fosforanowego, który ma wpływ na stabilność pH w warunkach kiedy pozbawiliśmy już wodę bufora węglanowego, co zawsze ma miejsce przy zakwaszaniu bez CO2.
Jeśli chcesz podrążyć temat, to proponuję przeszukaj posty niejakiego J-23, który tutaj, oraz na grupie dyskusyjnej pl.rec.akwarium(czy jakoś tak) kilka lat temu całkiem przystępnie sprawę opisywał. W tym momencie nie udało mi się na szybko tego znaleźć linku, ale podążyłem kiedyś tym tropem i tak już zostało - to się sprawdza.
Z drugiej strony, jako człowiek rozmnażający masowo paletki zapewne wiesz że rodzaj użytego kwasu to akurat nie jest kluczowa kwestia i czynników stanowiących o skutecznym ustalaniu parametrów wody jest więcej, natomiast skoro akurat wspominany kwas orto. ma właściwości wspomagające w interesującej nas sprawie, to osobiście nie widzę najmniejszego powodu aby z tego nie skorzystać.
Nie znaczy to, że "sposoby" inne są gorsze czy lepsze - liczy się efekt końcowy.
Itd.
Temat z resztą jest szeroki jak rzeka z której pochodzą paletki, i autor wątku zapewne jeszcze nieraz się zdziwi jak kręte mogą być ścieżki prowadzące do pH 6, czy ile tam sobie wymyśli.

pozdrawiam
- enzo
- junior
- Kontaktowanie:
tak czytalem posty i odpowiedzi J-23 te ktore wylapalem, no ale dopytac zawsze mozna-kto pyta nie bladzi 
ide lac kwasidlo do RO bo juz sie naprodukowalo
a co do "masowego rozmnazania" to po raz pierwszy na powaznie chce sprobowac, zobaczymy co wyjdzie narazie byla lipa bo ikra plesniala przez zle parametry wody
dzieki za odpowiedzi i zainteresowanie tematem

ide lac kwasidlo do RO bo juz sie naprodukowalo
a co do "masowego rozmnazania" to po raz pierwszy na powaznie chce sprobowac, zobaczymy co wyjdzie narazie byla lipa bo ikra plesniala przez zle parametry wody
dzieki za odpowiedzi i zainteresowanie tematem