Długo się zastanawiałem, czy warto, ale jednak postanowiłem się wypowiedzieć w tej sprawie. Nie mam wielu postów na tym forum, ale jestem już na nim jakiś czas, jeszcze dłużej je obserwuję, więc pozwoliłem sobie sklecić kilka słów.
Z ciekawości jeszcze raz przejrzałem regulamin konkursu, bo myślałem, że coś przeoczyłem. Po dyskusji jaka rozgorzała, myślałem, że nagrodą w konkursie jest przynajmniej 100tyś PLN, ale jakoś nie znalazłem takiej informacji.
Ja osobiście nie znam Fala, natomiast na podstawie jego postów nie mogę wyciągnąć wniosków, że brak mu kultury i szacunku dla kolegów, wręcz przeciwnie. Padł zarzut, że konkurs miał na celu dostarczenie PKMD puli zdjęć dyskowców, a Fal „nikczemnie” przesłał zdjęcie akwarium morskiego. Chciałbym w tym miejscu podkreślić fakt, że to m.in. właśnie Fal opublikował na forum kilkadziesiąt, może kilkaset pięknych zdjęć dyskowców. Myślę, że nie odmawiałby PKMD praw do wybranych fotografii, gdyby tylko ktoś o to do niego się zwrócił.
Mnie osobiście nie przeszkadza, że na forum raz na jakiś czas pojawią się „morskie krzaki”, ale ja tu nie mam nic do gadania.
Przykre jest to, że postanowił nie pokazywać więcej zdjęć na forum. Jednak całkowicie to rozumiem i szanuję jego decyzję, gdyż jedynym „zarzutem” jaki można mu postawić to fakt, że umie robić zdjęcia, a na pewno nie brak kultury.
Wydawałoby się, że przy braku pokaźnej nagrody konkurs powinien mieć głównie charakter zabawy i pretekstu do własnego „fotograficznego samorozwoju”. Dlatego wydaje mi się, że wprowadzanie podziałów i kategorii mija się z celem. Tym bardziej, że zdjęcia oceniają sami użytkownicy forum, a jak wiadomo dla jednego ważniejsza jest jakość, a dla innego obiekt. Dla przykładu: ja mam chyba lepszy aparat niż Rafał, lecz moje zdjęcia jeszcze długo nawet częściowo nie będą przypominać jego prac. Mam świadomość, że spowodowane jest to moją niewiedzą i niewielką ilością czasu jaki poświęcam temu hobby i nie mam o to do nikogo pretensji.
Idąc dalej tropem podziałów na kategorie, to chyba by trzeba dzielić także ze względu na ilość i jakość świetlówek w pokrywie, czy akwarium stoi w południowym, czy północnym pokoju, jakie kto ma podłoże. A wreszcie skąd pochodzą ryby, czy od Niemca, Polaka, czy Azjaty, a może prosto z Amazonki. Bo przecież ktoś może mieć lepszy sprzęt, a słabsze ryby i do jakiej kategorii go zaliczyć. Jak wiadomo kilka „dobrych” dyskowców, to całkiem niezły aparat fotograficzny.
Wiem, że pewnie wielu osobom nie spodoba się co napisałem, ale tak to już jest.
Na tym kończę i pozdrawiam wszystkich
Wojtek