PROBLEM
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
PROBLEM
Witam.
Mam problem z moją młodzieżą. Skończyły 4 miesiące mierzą po 6 - 8 cm jest ich 45 sztuk w 200 litrowym akwa. Podmiany po 110l dziennie ph niestety niestabilne ok 5,8 temp 29st, no3 20 -30,GH 8.
2 tyg temu cześć rybek pociemniała i pojawiły się na nich połyskujące łaty. Nie wygląda to na jakieś narośla czy śluz, nie można tego zetrzeć, nie widać tego parząc z boku ani na wprost tylko pod kątem od odbijającego się światła. Ryby sporadycznie się ocierają, są ciągle bardzo ruchliwe i mają olbrzymi apetyt.
10 dni temu podałem błękit 10ml/100l wody ryby wtedy trochę wydobrzały, ale po 8 dniach kuracji objawy nastąpiły ponownie. Wczoraj podałem capitox lecz przez dobę nie ma żadnej reakcji. Ryby hoduję od 4 lat i jak dotąd nie miałem takiego problemu i nie potrafię zdiagnozować tej choroby.
To jest mój pierwszy własny wychów i nie chciałbym go stracić.
Z góry dziękuję za pomoc.[/url]
Mam problem z moją młodzieżą. Skończyły 4 miesiące mierzą po 6 - 8 cm jest ich 45 sztuk w 200 litrowym akwa. Podmiany po 110l dziennie ph niestety niestabilne ok 5,8 temp 29st, no3 20 -30,GH 8.
2 tyg temu cześć rybek pociemniała i pojawiły się na nich połyskujące łaty. Nie wygląda to na jakieś narośla czy śluz, nie można tego zetrzeć, nie widać tego parząc z boku ani na wprost tylko pod kątem od odbijającego się światła. Ryby sporadycznie się ocierają, są ciągle bardzo ruchliwe i mają olbrzymi apetyt.
10 dni temu podałem błękit 10ml/100l wody ryby wtedy trochę wydobrzały, ale po 8 dniach kuracji objawy nastąpiły ponownie. Wczoraj podałem capitox lecz przez dobę nie ma żadnej reakcji. Ryby hoduję od 4 lat i jak dotąd nie miałem takiego problemu i nie potrafię zdiagnozować tej choroby.
To jest mój pierwszy własny wychów i nie chciałbym go stracić.
Z góry dziękuję za pomoc.[/url]
- darek-dorado
- entuzjasta
Robiąc fotki moim "sprzęciorem" niestety tego nie widać, muszę gdzieś pożyczyć jakiś porządny aparat.
A co do mikroskopu niestety nie jestem specem w tej dziedzinie. Spróbowałem delikatnie zeskrobać śluz, ale nic niepokojącego nie zauważyłem, i nie wiem nawet czego szukać.
A co do mikroskopu niestety nie jestem specem w tej dziedzinie. Spróbowałem delikatnie zeskrobać śluz, ale nic niepokojącego nie zauważyłem, i nie wiem nawet czego szukać.
- Załączniki
-
- IMG_2213.jpg (30.57 KiB) Przejrzano 7674 razy
Ostatnio zmieniony 04 gru 2008, 16:40 przez styban, łącznie zmieniany 1 raz.
- krawiecm
- junior
- Imie i Nazwisko: Martinez K
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Opole
Kiedyś coś takiego także przytrafiło się moim pupilką. Niestety ze zdieć nie widać dokładnie tych plam ale u moich dysków podobie sie to objawiło.
Wtedy stwierdziłem że musiało być coś w wodzie ponieważ dzień wcześniej podmieniłem dużą ilość wody prosto z kranu. FMC i błękit nie pomagały jedyną kuracją jaka pomogła była długotrwała kąpiel w Akrytrypoflawinie z Tropical-a. U moich ryb wygloądało to jak jakieś poparzenia.
Pozdrowiam KiM
Wtedy stwierdziłem że musiało być coś w wodzie ponieważ dzień wcześniej podmieniłem dużą ilość wody prosto z kranu. FMC i błękit nie pomagały jedyną kuracją jaka pomogła była długotrwała kąpiel w Akrytrypoflawinie z Tropical-a. U moich ryb wygloądało to jak jakieś poparzenia.
Pozdrowiam KiM
Kupiłem tabletki 100mg i tu kolejny "problem"- w "ZDROWE DYSKOWCE"2 na str.86 jest napisane - 1g na 100 litrów wody. Mam dać 10 tabletek na 100l ?arturo pisze:możesz podać na noc rozpuszczone tabletki nadmanganianu potasu w ilości 1 tabletka na 100L wody, najlepiej na noc, po 2-3 dniach powtórka....
- pajacyk
- senior
- Imie i Nazwisko: Marcin Karpiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Tychy
- Kontaktowanie:
kolego jeżeli wymieniłeś soprą cześć wody, a przy tym może wyczyśćiłeś filtr to pewnie skoczyły ci azotany, ryby sie pokurczyły stały w rogu przy filtrze, ja na takie coś stosowałem sól niejedowoaną i podmieniałem codziennie wode, mysle że manganian na niewiele sie tu zda, a co do twoich podmian to jest dużo 110 l codziennie jeżeli bedziesz robić dalej takie podmiany, a pewnie wode co podmieniasz ma inne parametry wody niż ta co w akwa to problem może sie ponowic.