Mój skromny baniaczek
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
- bohen21
- senior

- Imie i Nazwisko: Norbert Bochański
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
Mój skromny baniaczek
Chciałem zaprezentować swoje skromne 240L
zbiornik standardowy 120x50x40
filtracja aquaela
oświetlenie 1x40W Aquaglo, 1x30W Powerglo i 2x Philips Tornado energooszczędna o barwie świecenia 6500K i mocy 2x23W
Ogrzewanie aquaela 250W z termostatem, temp 29stopni
CO2 razem z oświetleniem podawane z butli
ph 6,5,Two 6,Tww 2
Akwarium początkowo miało być typowo roślinne a potem dopiero mnie tknęło na paleteczki:)
Obsada to jak bnarazie 6 paletek, 4 bocje, 5 kosiarek, 5 otosów i około 30 krewetek amano
Akwarium po wielu przeróbkach teraz wygląda następująco. Komentarze mile widziane
Narazie dodaje 3 załączniki bo na tyle mi pozwala forum potem dołoże więcej fotek
zbiornik standardowy 120x50x40
filtracja aquaela
oświetlenie 1x40W Aquaglo, 1x30W Powerglo i 2x Philips Tornado energooszczędna o barwie świecenia 6500K i mocy 2x23W
Ogrzewanie aquaela 250W z termostatem, temp 29stopni
CO2 razem z oświetleniem podawane z butli
ph 6,5,Two 6,Tww 2
Akwarium początkowo miało być typowo roślinne a potem dopiero mnie tknęło na paleteczki:)
Obsada to jak bnarazie 6 paletek, 4 bocje, 5 kosiarek, 5 otosów i około 30 krewetek amano
Akwarium po wielu przeróbkach teraz wygląda następująco. Komentarze mile widziane
Narazie dodaje 3 załączniki bo na tyle mi pozwala forum potem dołoże więcej fotek
- Załączniki
-
- HPIM0393_resize_resize.JPG (86.2 KiB) Przejrzano 8191 razy
-
- Obraz 005_resize_resize.jpg (93.83 KiB) Przejrzano 8191 razy
-
- dcim004_resize_resize.JPG (61.44 KiB) Przejrzano 8191 razy
- MartynaCeluch
- junior

- Imie i Nazwisko: Martyna Celuch
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Wrocław
- Kontaktowanie:
Moim zdaniem wygląda interesująco
A czy ze wgledu na rodzaj podłoża nie masz problemów z utrzymaniem czystości? Teoretycznie łatwiej jest chyba przy podłożach piaskowych z małą średnicą ziaren... Przymierzam się do założenia swojego akwa, więc proszę podzilić się doświadczeniami z młodszą (pod wględem praktyki) koleżanką 
Widzę że klimat akwarium japońskiego i nawet ładnie zaaranżowane, ale jakieś jednolite tło by się przydało - jakieś czarne lub szare. No a osobną kwestią jest obsada ryb w takim akwarium. Nie każdemu się spodobają paletki w takim klimacie, ale to oczywiście rzecz gustu. Ja osobiście uważam że do takiego zbiornika ładne byłoby jakieś stadko nie za dużych kąsaczowatych albo razbor, to by wizualnie powiększyło zbiornik. Ale to tylko moje widzimisię 
- stanpiter
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Martynko, dzielę się więc z Tobą moim doświadczeniem - miałem żwir, później inny miałem żwir (o drobnym granulacie), teraz mam piasek (zwykły szary piach) i jedyna moją obawą było to, że ph mi podnosić będzie, jednak nie podnosi a rośliny rosną jak szalone, choć ktoś kiedyś napisał że w piasku gniją - bzdura.MartynaWIGOR pisze: proszę podzilić się doświadczeniami z młodszą (pod wględem praktyki) koleżanką
Wadą jest jednak to , że podczas odmulania pociąga czasem piach, trzeba więc mieć go trochę w zapasie.
- bohen21
- senior

jeśli chodzi o czystośc to nie ma jakiegoś większego problemu, robie co 3 dni podmiane wody około 50 do 60 litrów i ściągam cały syf jaki się da z dna, a co miesiąc wyciągam blyxe i rozdzielam sadzonki więc doszczętnie całe dno wyczyszcze, i jak narazie większych problemów nie ma a baniaczek na sporo ponad pół roku, Paletki jeszcze nigdy mi nie chorowały i trzymają się wg mnie w całkiem dobrej kondycji. mi osobiście nie podobają się akwaria sterylne a akwaria z piaskiem i kilkoma roślinami czynią mi pewien niedosyt że zawsze można więcej posadzić, a typowo roślinne mam 60 litrów z kąsaczowatymi podrzuce foteczkę i jeszcze dwie fotki moich małych okrągłych ulubieńców:)
- Załączniki
-
- HPIM0317_resize_resize.JPG (78.22 KiB) Przejrzano 8088 razy
-
- HPIM0320_resize_resize.JPG (98.55 KiB) Przejrzano 8088 razy
-
- HPIM0168_resize.JPG (127.1 KiB) Przejrzano 8088 razy
- bohen21
- senior

Ładne ale ostatnio atakuje mnie tam plaga glonów, takich zielonych nitek co się śmiesznie ciągną z mchu i oczywiście na szybach. ni i jakieś bardzo dziwne coś mi wyskoczyło na szybach korzeniach, filtrze. białe kropki ale są twarde i nieruchome i bardzo ciężko je usunąć nawet mechanicznie z szyby. nie mam pojęcia co to może być. Ale mniejsza o to załącze fotkę mojego baniaczka z paletkami, bez grama glonów:) a przeszedł on ostatnio sporą metamorfozę
- Załączniki
-
- HPIM0488_resize.JPG (116.03 KiB) Przejrzano 7772 razy
-
- dcim006_resize.jpg (59.43 KiB) Przejrzano 7772 razy
- buldozer1978
- senior

- Imie i Nazwisko: Mariusz Nawara
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Strawczyn