Pociemnienie i brak apetytu
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Pociemnienie i brak apetytu
Tak wiem źle zrobiłem wpuszczając 4 kosiarki bez przeprowadzenia kwarantanny. Objawy moich ryb: nie jedzą od dwóch dni, chowają się, często pływają w strumieniu wody z filtra, strasznie pociemniały i pojawiły się czarne paski - tak jak u zdenerwowanych ryb. Przy okazji znalazłem u 3 neonek czerwonych po parę białych jakby" pryszczy, wrzodów". Nie cieszą się już na mój widok, wręcz przeciwnie uciekają w głąb akwarium. Odchody od pomarańczowych do szaro zielonych, dzisiaj jedna pomarańczowo-przeźroczysta galaretka.
Temperatura podniesiona z 27 na 29 stopni. Zauważyłem również nadmiar śluzu. Paletki trzymają się w kupie, pływając jedna za drugą gęsiego. Czy dobrym rozwiązaniem będzie użycie kapifosu??
Parametry: 220 l, ph 7, no3 - 0, 7 paletek, stadko neonów, 7 kirysów, 20 krewetek amano, 2 ślimaki, 4 kosiarki. Akwarium dekoracyjne. Podmiana wody 50 l tygodniowo, 2 części RO, 1na część kran. Filtr wewnętrzny i zewnętrzny UNIMAX, CO2, parę korzeni, dno-piasek rzeczny, napowietrzenie-brzęczek, grzałka Jager 200W, jedzenie- spirulina, mix serca i szpinaku, pod czasu do czasu żywy doniczkowiec, oraz tropicala diskusgram, astracolor,de-wital+, de-alio+.
Temperatura podniesiona z 27 na 29 stopni. Zauważyłem również nadmiar śluzu. Paletki trzymają się w kupie, pływając jedna za drugą gęsiego. Czy dobrym rozwiązaniem będzie użycie kapifosu??
Parametry: 220 l, ph 7, no3 - 0, 7 paletek, stadko neonów, 7 kirysów, 20 krewetek amano, 2 ślimaki, 4 kosiarki. Akwarium dekoracyjne. Podmiana wody 50 l tygodniowo, 2 części RO, 1na część kran. Filtr wewnętrzny i zewnętrzny UNIMAX, CO2, parę korzeni, dno-piasek rzeczny, napowietrzenie-brzęczek, grzałka Jager 200W, jedzenie- spirulina, mix serca i szpinaku, pod czasu do czasu żywy doniczkowiec, oraz tropicala diskusgram, astracolor,de-wital+, de-alio+.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
- Kontaktowanie:
Dobrze by było podnieść temperaturę do 33C ,napisałeś że pokazały się białe śluzowate odchody ,przyczyna mogą być wiciowce , jeśli po kilku dniach zobaczysz poprawę to radził bym dłużej przytrzymać tą temper. na twoim miejscu podniósł bym do 34C ale stopniowo nie od razu ,każdego dnia o 1 C w górę ,myślę że temperatura nie zaszkodzi nawet jeśli by to nie były wiciowce to załatwi przy okazji inne robactwo np. ospę .
Właśnie wruciłem od weterynarz powiedział ze w nich nic niema i powiedział ze jak by i tak cos było to szybko ucieka w podłoze, neony z białymi kropkami wczoraj wyzuciłem , powiedział też żeby przynieśc mu tz neonke z białymi kropkami lub gówienko ale takie swierze , złapane prosto po oddaniu.a i nie pisałem że odchody są białe śluzowate tylko od szro zielonego do pomarańczowego, a jedno było galaretowato pomarańczowe i przeżroczyste
Tragedia do tego 4ry sztuki oddychają tylko jednym skrzelem, a u jednej z pod skrzela tego nie pracująncego też wydobywa sie ten sluz
Tragedia do tego 4ry sztuki oddychają tylko jednym skrzelem, a u jednej z pod skrzela tego nie pracująncego też wydobywa sie ten sluz