Wzmocnienie szafki pod akwarium 575l
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Andrzej
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Poznań
Wzmocnienie szafki pod akwarium 575l
Witajcie
Zrobiłem sobie remont w pokoju gościnnym i teraz przyszedł czas na budowę akwarium. Szukałem kompletu mebli, które by spełniła moje oczekiwania. Dzięki małżonce takie meble znaleźliśmy. W rezultacie zakupiliśmy zestaw mebli pasujących do siebie stylem.
Teraz zadaniem moim było wzmocnić szafkę tak, aby utrzymała wagę akwarium i nie stosować spawarki. Szafka ma dł. 200cm i szerokość 48cm. Na niej stanie akwarium 200x48x60. Poszperałem w piwnicy i znalazłem takie elementy systemowe, których montaż odbywa się przy pomocy śrub. Przyciąłem profile i skręciłem. Efekty poniżej.
Zrobiłem sobie remont w pokoju gościnnym i teraz przyszedł czas na budowę akwarium. Szukałem kompletu mebli, które by spełniła moje oczekiwania. Dzięki małżonce takie meble znaleźliśmy. W rezultacie zakupiliśmy zestaw mebli pasujących do siebie stylem.
Teraz zadaniem moim było wzmocnić szafkę tak, aby utrzymała wagę akwarium i nie stosować spawarki. Szafka ma dł. 200cm i szerokość 48cm. Na niej stanie akwarium 200x48x60. Poszperałem w piwnicy i znalazłem takie elementy systemowe, których montaż odbywa się przy pomocy śrub. Przyciąłem profile i skręciłem. Efekty poniżej.
- Załączniki
-
- Elementy systemowe: Profil (fragment), śruby, elemety łączące
- Elementy.jpg (91.46 KiB) Przejrzano 9236 razy
-
- Po przycięciu profili to mniewiecej tak wygląda.
- Próbne dopasowanie.jpg (58.5 KiB) Przejrzano 9236 razy
-
- Troche bliżej.
- Zbliżenie.jpg (74.91 KiB) Przejrzano 9236 razy
-
- senior
Z doświadczenia - gdyż stosujemy je często na budowach jako konstrukcje wsporcze to wytrzyma sporo (obliczeń nie mam ale intuicyjnie kilka ton). Śruba nawet, gdyby się poluzowała nie jest wstanie profil obsunąć z kilku powodów:
1. W pionie są zawsze 2 śruby na każdej złączce
2. Profil poziomy leży na profilu pionowym
3. Śruby są systemowe i posiadają zęby które wchodzą w zęby będące na profilu (tak jak 2 koła zębate)
4. Złączki grubości 4mm
5. Profile grubości 2mm (są tak uformowane że ugięcie ich z dowolnej strony jest b. trudne.
6. Dodatkowo płyta wiórowa. A widziałem szafki tylko z płyty wiórowej i tam się zastanawiałem czy to utrzyma i jakoś utrzymywało.
1. W pionie są zawsze 2 śruby na każdej złączce
2. Profil poziomy leży na profilu pionowym
3. Śruby są systemowe i posiadają zęby które wchodzą w zęby będące na profilu (tak jak 2 koła zębate)
4. Złączki grubości 4mm
5. Profile grubości 2mm (są tak uformowane że ugięcie ich z dowolnej strony jest b. trudne.
6. Dodatkowo płyta wiórowa. A widziałem szafki tylko z płyty wiórowej i tam się zastanawiałem czy to utrzyma i jakoś utrzymywało.
- Załączniki
-
- Zęby śruba i profil
- Sruba i profiol.jpg (62.54 KiB) Przejrzano 9224 razy
-
- senior
Młody1919: Nie zapomnę
. Wytnę otwór niebawem.
Postanowiłem idąc za głosem TURYSTY sprawdzić jak się maja zastosowane profile do wytrzymałości. Mówiąc szczerze nie bardzo znam się na wytrzymałości więc wziąłem karty katalogowe profili i próbowałem zinterpretować wytrzymałość na " chłopski rozum" i tak mi wyszło (nie wie czy poprawnie, ale jeśli moje wyliczenia są poprawne to wyniki są bardzo zadawalające. Jeśli ktoś potrafi się do tego ustosunkować to bardzo proszę.
Mianowicie na podstawie strony 1(zał.) wyszło, że każda noga z profila MQ41 może przenieść max obciążenie : 175N/mm2*245mm2=42875N = 4287,5kg
a nóg jest 8 czyli jakieś 34,3 tony (kurcze czy to możliwe?)
Na podstawie strony 2 (zał.) wyszło, że gdybym na środku każdej belki (max długość mam ok. 60 cm) punktowo przyłożył bym siłę 3kN czyli 300kg o to by profil ugiął by się max 1,2 mm.
Odcinków mam 10
10 x 300kg = 3 tony (zaznaczam punktowo czyli tak jakby 3 tony stały na 10 kamyszkach i każdy w najgorszym punkcie czyli na środku belki).
Na moje przyszłe akwarium 575L, którego ciężar (może jakieś 850kg) jest rozłożony równomiernie na całej powierzchni i dodatku jest jeszcze warstwa styropianu i pośrednio jeszcze płyta wiórowa - nie jest wstanie spowodować większych naprężeń.
Taka jest interpretacja laika od strony mechaniki.
Proszę o komentarze fachowców

Postanowiłem idąc za głosem TURYSTY sprawdzić jak się maja zastosowane profile do wytrzymałości. Mówiąc szczerze nie bardzo znam się na wytrzymałości więc wziąłem karty katalogowe profili i próbowałem zinterpretować wytrzymałość na " chłopski rozum" i tak mi wyszło (nie wie czy poprawnie, ale jeśli moje wyliczenia są poprawne to wyniki są bardzo zadawalające. Jeśli ktoś potrafi się do tego ustosunkować to bardzo proszę.
Mianowicie na podstawie strony 1(zał.) wyszło, że każda noga z profila MQ41 może przenieść max obciążenie : 175N/mm2*245mm2=42875N = 4287,5kg
a nóg jest 8 czyli jakieś 34,3 tony (kurcze czy to możliwe?)
Na podstawie strony 2 (zał.) wyszło, że gdybym na środku każdej belki (max długość mam ok. 60 cm) punktowo przyłożył bym siłę 3kN czyli 300kg o to by profil ugiął by się max 1,2 mm.
Odcinków mam 10
10 x 300kg = 3 tony (zaznaczam punktowo czyli tak jakby 3 tony stały na 10 kamyszkach i każdy w najgorszym punkcie czyli na środku belki).
Na moje przyszłe akwarium 575L, którego ciężar (może jakieś 850kg) jest rozłożony równomiernie na całej powierzchni i dodatku jest jeszcze warstwa styropianu i pośrednio jeszcze płyta wiórowa - nie jest wstanie spowodować większych naprężeń.
Taka jest interpretacja laika od strony mechaniki.
Proszę o komentarze fachowców
- Załączniki
-
- Strona 2 katalogowa
- Profil MQ41 strona 2.JPG (62.56 KiB) Przejrzano 9164 razy
-
- Strona 1 katalogowa
- Profil MQ41 strona 1.JPG (55.03 KiB) Przejrzano 9164 razy
Ostatnio zmieniony 04 sty 2009, 22:53 przez Andrew72, łącznie zmieniany 2 razy.
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
- Kontaktowanie:
Dobre rozwiązanie i widać precyzyjne wykonanie. Poza tym widać, że pomyślałeś o tym, żeby nie zepsuć wyglądu szafki od zewnątrz.
Trochę utrudni to zamocowanie czegokolwiek na płeskim boku wewnętrznym szafki, lub wsunięcie czegoś wysokiego po wcześniej równym i płaskim dnie szafki, ale rozmiary szafki i akwa są duże, więc pewnie sobie poradzisz. Zapowiada się ładny, dobrze przemyślany zbiornik. Kontynuuj i o postępach informuj nas na bieżąco wraz z fotkami. Ciekawi mnie efekt końcowy.
Trochę utrudni to zamocowanie czegokolwiek na płeskim boku wewnętrznym szafki, lub wsunięcie czegoś wysokiego po wcześniej równym i płaskim dnie szafki, ale rozmiary szafki i akwa są duże, więc pewnie sobie poradzisz. Zapowiada się ładny, dobrze przemyślany zbiornik. Kontynuuj i o postępach informuj nas na bieżąco wraz z fotkami. Ciekawi mnie efekt końcowy.
- darek-dorado
- entuzjasta
Ja mam akwa 450 l. na szafce bez żadnych wzmocnień ( sama płyta wiórowa) i trzyma jak cholera. Ta Twoja szafka wytrzyma pewnie dwa lub trzy takie zbiorniki jakie chcesz tam postawić. Pomysł i wykonanie super. Podoba mi się. Gdy będę wkrótce zmieniał akwarium na większe, to chętnie skorzystam z Twojego pomysłu.
- buldozer1978
- senior
- Imie i Nazwisko: Mariusz Nawara
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Strawczyn
-
- senior
Dla zainteresowanych tym sposobem:
Byłem u kolegi ma trochę pojęcia o wytrzymałości i powiedział ze aby wyliczyć ciężar przenoszony przez nogi max można przyjąć 50kg/mm2 a ze mam 245 mm2 i 8 nóg to wychodzi : 50*245*8= oj sporo kg, więc przyjmę 10 razy mniej -czyli 5kg/mm2 (to na wypadek gdybym źle usłyszał ). No i po moich korektach wychodzi 9,8 Tony. Tak więc pacząc na konstrukcje w dowolny sposób i tak wytrzyma ona ze 3 akwaria i jeszcze zapas będzie miała.
Akwarium będą kleić w najbliższym tygodniu u mnie (jak urlop dostanę)
Byłem u kolegi ma trochę pojęcia o wytrzymałości i powiedział ze aby wyliczyć ciężar przenoszony przez nogi max można przyjąć 50kg/mm2 a ze mam 245 mm2 i 8 nóg to wychodzi : 50*245*8= oj sporo kg, więc przyjmę 10 razy mniej -czyli 5kg/mm2 (to na wypadek gdybym źle usłyszał ). No i po moich korektach wychodzi 9,8 Tony. Tak więc pacząc na konstrukcje w dowolny sposób i tak wytrzyma ona ze 3 akwaria i jeszcze zapas będzie miała.
Akwarium będą kleić w najbliższym tygodniu u mnie (jak urlop dostanę)
- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Re: Wzmocnienie szafki pod akwarium 575l
Powiem Ci, że Twoja szafka bez problemu wytrzymała by bez profili obciążenie 600 litrowego akwarium. Z Twojego rozwiązania na pewno skorzystają inni forumowicze. Pamiętaj o piankowej lub styropianowej podkładce pod dnem akwarium (bardzo ważne przy dwumetrowym zbiorniku).kaloryfer102 pisze: Teraz zadaniem moim było wzmocnić szafkę tak, aby utrzymała wagę akwarium i nie stosować spawarki. Szafka ma dł. 200cm i szerokość 48cm. Na niej stanie akwarium 200x48x60.