Czy mam za slaba filtracje?Posiadam tylko jeden filtr z beczki 60 L zasypanej keramzytem i gąbką.Wode pompuje pompa Atmana 306.Gdzie przyczyna?Co robic?
Mam no2
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- vega1
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
Mam no2
Czy mam za slaba filtracje?Posiadam tylko jeden filtr z beczki 60 L zasypanej keramzytem i gąbką.Wode pompuje pompa Atmana 306.Gdzie przyczyna?Co robic?
Skoro podmieniasz często wodę, przyczyny szukał bym w filtrze. Oczywiście nie ze względu na jego wydajność, bo na pewno ma sporą, ale napisz kiedy do niego ostatnio zaglądałeś. Może czas na jego czyszczenie. NO2 jest produktem rozkładających się materii organicznych, ale pojawia się po zauważeniu większych wartości NO3. Podmieniasz często wodę, więc czystość w akwa jest ok (chyba, że nie odmulasz) . Mój strzał to FILTR.
Pozdrawiam
Kordian
Pozdrawiam
Kordian
- vega1
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
Owszem do filta nie zagladalem 5 miesiecy,ale czytalem ze mozna i rok ciagnac bez czyszczenia a jest to nawet z pozytkiem.Chyba ze u mnie jest inaczej,bo wloty wody w akwarium ktore zasysaja wode do filtra sa "puste" tj niczym nie osloniete i filtr zasysa wszystko co plywa... Czy jest mozliwe za duze nagromadzenie sie "blota" w filtrze?
- DISPAR
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
Ważne jest jak wysoko od dna masz te wloty fitra. Jeśli są dość nisko to zasysają do kubełka resztki niezjedzonego pokarmu, który zalega tam i gnije powodując przy okazji znaczny spadek ph. Wloty swoich fitrów mam w połowie akwa - wyczytałem to na tym forum i bardzo dobrze spełnia to swoją rolę. Nadmiar NO2 najczęściej bierze się ze żle działających fitrów biologicznych, przerybienia akwarium, gnijących resztek pokarmu lub roslin.
Re: Mam no2
Przede wszystkim tloczyc do tej beczki wode DOBRZE NATLENIONA.vega1 pisze:no wlasnie.Sprawdzilem dzis no2 i wyszlo ze mam 0,2..Mam pytanie a wiec: dlaczego???
Jezeli to nie pomoze to najwyrazniej bakterie wyzdychaly, a przyczyn takiego faktu moze byc kilka.
J-23
PS. Jest jeszcze trzecia mozliwosc. Jezeli PRAWDZIWA wydajnosc pompy jest mniejsza niz 0.5 objetosci zbiornika na godzine to jednak masz za slaba filtracje
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Właściwie J23 mnie wyprzedził, to jest oprócz pojemności materiałów filtracyjnych, bardzo ważna rzecz, nie mniejsze ma znaczenie przepustowość i ilość filtrowanej wody przez te materiały ...
Może wlot mimo, że wysoko wciągnęły się neonki, krewecie lub zielska kawałki i bakterie tego w beczce przerobić nie dają rady.
Albo filtr albo testy, szybko dojdziesz co jest grane.
Może wlot mimo, że wysoko wciągnęły się neonki, krewecie lub zielska kawałki i bakterie tego w beczce przerobić nie dają rady.
Albo filtr albo testy, szybko dojdziesz co jest grane.