Proszę o radę

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

.AT

Proszę o radę

Post autor: .AT » 08 sty 2009, 09:49

Kupiłem 7 dni wsześniej ryby tzw Stendkery 11-12cm . Ryby zostały wpuszczone do 240litrowego akwarium bez podłoża i roślin .
Filtracja biologiczna
temperatura wody 30-31st C
ph 7.2 ( jak rybki kupiłem w worku ph było na poziomie zbliżonym do 8 (powoli ph zbiję do poziomu 6.5-6.8) )
no3 - 10-15 mg/l
no2 - 0
Wymiana wody 20 litrów codziennie

- rybki dość słabo jedzą ( mix Stendkera )
- czasami się ocierają o gąbki

podejrzewam lokatorów na gapę w skrzelach ( mam mikroskop to sobie zdiagnozuję )

Pytanie do forumowiczów ( z doświadczeniem ) czy można w w/w akwarium z włączona filtracją biologiczną przeprowadzić kurację odrobaczania .

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 08 sty 2009, 16:23

Myślę że można ale w dawkach zalecanych przez producenta większe dawki mogą zniszczyć florę bakteryjną w filtrach ,jeśli możesz to napisz jakie gratisy posiadają te rybki ,niektóre leki mozna podawać w większym stężeniu nie robiąc szkody w filtrach ale wszystko ma się od tego jakie pasożyty musimy usunąć z rybek

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 08 sty 2009, 18:44

Jeżeli nic wielkiego się nie dzieje to daj im się zaaklimatyzować. W tym czasie zrób badania mikroskopowe i obserwuj ryby. Po badaniach będziesz wiedział co robić dalej. To, że się ocierają to może być kwestia transportu, zmiany wody itp.

.AT

Post autor: .AT » 13 sty 2009, 14:36

W skrzelach odkryłem Daktylogyrusa ( wygląda jak dactylogyrus ale co kilka sekund potrafi sie ponad dwukrotnie wydłużyć (takiego jeszcze nie widziałem) ) . Prośba do forumowiczów mam lek o nazwie PANACUR zawierajacy 250mg FEBENDAZOL , czy dawka na 100litrów 50mg będzie wystarczająca . Przewiduję kąpiel 3- cykliczną(JEDNAK BEZ WŁĄCZONEGO FILTRA BIOLOGICZNEGO) : trzydniowa kąpiel podmiana wody 50% przerwa 3 dni i od początku .

bingant
senior
senior
Imie i Nazwisko: Robert
Miejsce zamieszkania/miasto/: wiocha

Post autor: bingant » 13 sty 2009, 16:50

dlaczego bez filtra?

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”