Trochę techniki, czyli pstryczek elektryczek
- jociak
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Paweł Joć
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
- Kontaktowanie:
Witam
Mam problem. Mój nowy skalarek zaczął delikatnie świrować. Mówię jak jest:
W zbiorniku z przygotowywaną wodą do której już 3 dni nic nie dodawałem (mówię o HCL-u), zanurzona jest sonda. Zamiast pokazywać stały pomiar, skacze jak "normalnie nie wiem". Wcześniej skoki pomiaru były bardzo małe, tzn np. 6.21 6.23 6.20. Teraz jest zupełnie coś innego 6.20 6.55 6.8 i tak w ciągu minuty kilka razy. Nie mówię tu o konkretnych wartościach tylko o rozpiętości skoków. Czy ktoś z Was się z takim czymś spotkał, może jest potrzeba coś zaprogramować od nowa? Za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuję.
Paweł
Mam problem. Mój nowy skalarek zaczął delikatnie świrować. Mówię jak jest:
W zbiorniku z przygotowywaną wodą do której już 3 dni nic nie dodawałem (mówię o HCL-u), zanurzona jest sonda. Zamiast pokazywać stały pomiar, skacze jak "normalnie nie wiem". Wcześniej skoki pomiaru były bardzo małe, tzn np. 6.21 6.23 6.20. Teraz jest zupełnie coś innego 6.20 6.55 6.8 i tak w ciągu minuty kilka razy. Nie mówię tu o konkretnych wartościach tylko o rozpiętości skoków. Czy ktoś z Was się z takim czymś spotkał, może jest potrzeba coś zaprogramować od nowa? Za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuję.
Paweł
- jociak
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Paweł Joć
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
- Kontaktowanie:
No właśnie wstyd się przyznać ale spadła mi cała do zbiornika i jak mówisz pewnie się zalała. Nie jest przyklejona przyssawką do szyby tylko na haczyku wisi nad zbiornikiem, lekko zanurzona. Przekładam ją do 3 zbiorników bo w 3 przygotowuję wodę do podmian i raz po prostu mi się ześliznęłastanpiter pisze:Zobacz jak jest zanurzona sonda

- stanpiter
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Każda sonda ma instrukcję obsługi, jak również ma dziurkę - a wszystkie dziurki są po to by coś w nie wkładaćjociak pisze: Co mam teraz zrobić, chyba sonda się całkiem nie z psuła?

Nim zaczniesz operację skalibruj ją, może pomoże
- loccutus
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
- Kontaktowanie:
Odświeżam temat - jeśli kogoś interesują "losy" Skalara - zapraszam na nowy portal:
http://skalar.akwamaniak.pl
- stanpiter
- członek PKMD
Jak odświeżasz to ja teżloccutus pisze:Odświeżam temat - jeśli kogoś interesują "losy" Skalara - zapraszam na nowy portal:

- Załączniki
-
- Skalar 1P.jpg (54.36 KiB) Przejrzano 6649 razy
- stanpiter
- członek PKMD
Wszystkie potrzebne części, nie licząc tych z lokalnego sklepu znajdziesz pod tym linkiem (ceny z dnia dzisiejszego): http://www.seguro.pl/sklep/krawiecm pisze:czy może ktoś zna aktualną cenę za kpl części do skalara. Z tego co widzę po histori to cena w tym poście jest z 2007 roku.
Ile bedą kosztowały wszystkie dodatkowe części(sądaPh, itp)
Pozdrowienia KiM
Jedno taniej inne drożej, kombinuj.
Elektroda od 80pln do 150pln, zależy jaką, jak i gdzie się uśmiechasz.
Jeśli chodzi o "itp" - wszystko zależy od tego co ci się us.. wymyśli, np. ciekawa paletka do skalara średnio 200pln, termometr klejony na szybkę (super bajer) 4pln. malutki wór żwirku 3pln, a tak bez uśmiech na twarzy co to jest Twoim zdaniem "itp".
To jak kolega zrobi już rachunek to niech napisze o ile trzeba sobie odciążyć portfel za części do skalara, a najlepiej za całe "magiczne pudełeczko"krawiecm pisze:czy może ktoś zna aktualną cenę za kpl części do skalara. Z tego co widzę po histori to cena w tym poście jest z 2007 roku.

- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Mam Skalara którego sam wykonałem trochę ponad dwa lata temu. Wszystkie części kupiłem. Moja odpowiedź poparta praktyką jest taka, że będzie kosztowało Cię to wszystko w granicach 500 - 600 zł. Nie można liczyć tylko gołych części, ale by było to ładnie i bezpiecznie oraz trwałe wykonane to dochodzą Ci jeszcze takie elementy jak obudowa, przewody gniazdka, przewody zasilające, dystanse do płytki, płyny do kalibracji itd. Dodam, że cenę podałem z elektrodą.
Jednak wydaje mi się gdy wykonasz poprawnie to urządzenie to cena/możliwości jest celująca. Jakość zależy już od Twoich zdolności manualnych. U mnie sterownik pracuje poprawnie bez szwanku dwa lata i mogę polecić wykonanie tego urządzenia.
Jednak wydaje mi się gdy wykonasz poprawnie to urządzenie to cena/możliwości jest celująca. Jakość zależy już od Twoich zdolności manualnych. U mnie sterownik pracuje poprawnie bez szwanku dwa lata i mogę polecić wykonanie tego urządzenia.