Ja już się trochę gubię, były głosy że tego typu oświetlenie nadaje się dla roślin a teraz znowu inna opinia. Ciekawe jak to jest naprawdę.zjarany pisze:
Oczywiście tego typu oświetlenie nadaje się tylko do akwariów pustynnych
Oswietlenie żarówkami LED
Moderator: Sylwek
- stanpiter
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Znam przypadek gdzie gość zastosował ledy również czerwonego koloru i cieszył się jak diabli że ma pięknie dobrane światełko (pięknie wybarwiało), lecz glony pod tymi ledami cieszyły się jeszcze bardziej.ventix pisze:Ja już się trochę gubię, były głosy że tego typu oświetlenie nadaje się dla roślin a teraz znowu inna opinia. Ciekawe jak to jest naprawdę.zjarany pisze:
Oczywiście tego typu oświetlenie nadaje się tylko do akwariów pustynnych
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Ventix-trochę Ci pomogę.
Światło dla roślin musi mieć odpowiednią barwę temperaturę.
Obecnie LED już też to oferuje. I masz barwę Widmo dzienne czyli światło w zakresie 4000-5000 k HQI tak świeci ale ledy mają większą efektywność.
Można zastosować barwę 6500 k i też rośliny będą rosły dobrze.
To jak kombinacja ze świetlówkami. Popatrz jakie masz odszukaj jej barwy i odpowiednik led do tego.
Jak widzisz zero komplikacji.
Jedynie jak Piotr napisał czerwona w 100% to jak zaproszenie glonów do akwarium. Takiego oświetlenia jako dzienne nie radzę stosować.Barwa czerwona mocno wspomaga glony.
Światło dla roślin musi mieć odpowiednią barwę temperaturę.
Obecnie LED już też to oferuje. I masz barwę Widmo dzienne czyli światło w zakresie 4000-5000 k HQI tak świeci ale ledy mają większą efektywność.
Można zastosować barwę 6500 k i też rośliny będą rosły dobrze.
To jak kombinacja ze świetlówkami. Popatrz jakie masz odszukaj jej barwy i odpowiednik led do tego.
Jak widzisz zero komplikacji.
Jedynie jak Piotr napisał czerwona w 100% to jak zaproszenie glonów do akwarium. Takiego oświetlenia jako dzienne nie radzę stosować.Barwa czerwona mocno wspomaga glony.
- ventix
- junior
- Imie i Nazwisko: Krzysztof Dudko
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzgów
- Kontaktowanie:
Podobają mi się moduły opisywane wyżej:

ale niebardzo wiem skąd dowiedzieć się jakie one mają widmo. Hermetyczne moduły powinny posłużyć, martwi mnie jeszcze jedna sprawa, z racji mozliwego długiego okresu użytkowania napewno okaże się że po pewnym czasie trzeba będzie je wyczyścić i tu chyba nie będzie to tak proste jak z płaskim odbłyśnikiem czy świetlówką. Szkoda by tracić część oświetlenia przez zanieczyszczenia które ciężko będzie usunąć.

ale niebardzo wiem skąd dowiedzieć się jakie one mają widmo. Hermetyczne moduły powinny posłużyć, martwi mnie jeszcze jedna sprawa, z racji mozliwego długiego okresu użytkowania napewno okaże się że po pewnym czasie trzeba będzie je wyczyścić i tu chyba nie będzie to tak proste jak z płaskim odbłyśnikiem czy świetlówką. Szkoda by tracić część oświetlenia przez zanieczyszczenia które ciężko będzie usunąć.
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Czyli z tego co napisaliście wynika, że dla roślin potrzeba diod o wyższej temperaturze barwowej - czyli inaczej mówiąc zimnych.
To dobrze, bo ja pomimo, że nie przewiduję jako tako roślin to w razie czego jakbym chciał te mchy o których pisałem mieć to te diody powinny pomóc bardziej niż gdybym miał diody "ciepłe".
To dobrze, bo ja pomimo, że nie przewiduję jako tako roślin to w razie czego jakbym chciał te mchy o których pisałem mieć to te diody powinny pomóc bardziej niż gdybym miał diody "ciepłe".
-
- entuzjasta
Dziś dostałem wycenę mojego oświetlenia. Aż sobie siadłem i szczęka mi opadła
A wiec po kolei : założenie 180 wat odpowiednik t8 sylwiana grolux, osram biolux,philips aquarell
Listwa LED”LEDIS” 3 XR-E CW
106,00 zł*
12 sztuk
1 272,00 zł
Profil aluminiowy
35,00 zł/mb
6 mb
210,00 zł
Zaślepki
4,50 zł
24 sztuki
108,00 zł
Zasilacz PLN 100-24V
143,00 zł
2 sztuki
286,00 zł
RAZEM
1 876,00 zł + 22 VAT
Zapomnieli dodać że to tak tylko w Polsce kosztuje,dobrze ze nie pytałem o diody RGB pewnie z 5 tyś
dla przypomnienia koszt lampy RGB gotowej do zamontowania ,gdzie samemu ustawia się barwę 720 usd lub w uk 370 funtów.
A wiec po kolei : założenie 180 wat odpowiednik t8 sylwiana grolux, osram biolux,philips aquarell
Listwa LED”LEDIS” 3 XR-E CW
106,00 zł*
12 sztuk
1 272,00 zł
Profil aluminiowy
35,00 zł/mb
6 mb
210,00 zł
Zaślepki
4,50 zł
24 sztuki
108,00 zł
Zasilacz PLN 100-24V
143,00 zł
2 sztuki
286,00 zł
RAZEM
1 876,00 zł + 22 VAT
Zapomnieli dodać że to tak tylko w Polsce kosztuje,dobrze ze nie pytałem o diody RGB pewnie z 5 tyś
dla przypomnienia koszt lampy RGB gotowej do zamontowania ,gdzie samemu ustawia się barwę 720 usd lub w uk 370 funtów.
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Co do cen to się nie targowałem i nie uzgadniałem - przyjąłem na wstępie takie jakie były podane na aukcji. Czyli byłoby 30 x 5,50 zł = 165 zł + do tego 2 zasilacze 12V/1A: 2 x 21,90 zł = 43,80 zł. (zasilacze 2 bo chciałbym na programatorach regulować stopień załączenia poszczególnych diod w określonych godzinach).
Płatność allegro na kwotę: 208,80 zł i przesyłka gratis.
Jeszcze ich nie zamówiłem - szukam potwierdzenia na forum, że będą ok i śledzę wątek. Jakby ktoś napisał, że będą ok (zimne) dla akwarium z piaskiem i korzeniami (+ mchy) to od ręki kupuję. No i oczywiście, czy przy użyciu tych diod akwarium nie będzie wyglądało jakoś tak blado ? (w końcu temperatura barwowa diod zimnych jest zbliżona do światła dziennego/słonecznego).
Jeszcze ich nie zamówiłem - szukam potwierdzenia na forum, że będą ok i śledzę wątek. Jakby ktoś napisał, że będą ok (zimne) dla akwarium z piaskiem i korzeniami (+ mchy) to od ręki kupuję. No i oczywiście, czy przy użyciu tych diod akwarium nie będzie wyglądało jakoś tak blado ? (w końcu temperatura barwowa diod zimnych jest zbliżona do światła dziennego/słonecznego).
Ja na twoim miejscy kupiłbym próbki. I sprawdził jak to będzie u ciebie wyglądać. Ja stwierdziłem ze samo zimnie mi się nie podoba i dlatego zrobiłem 1:1.birdas pisze:Co do cen to się nie targowałem i nie uzgadniałem - przyjąłem na wstępie takie jakie były podane na aukcji. Czyli byłoby 30 x 5,50 zł = 165 zł + do tego 2 zasilacze 12V/1A: 2 x 21,90 zł = 43,80 zł. (zasilacze 2 bo chciałbym na programatorach regulować stopień załączenia poszczególnych diod w określonych godzinach).
-
- entuzjasta
Znalazłem na allegro coś takiego http://www.allegro.pl/item530378449_akw ... eskie.html
Są w trakcie wyceny paneli dziennych led barwa 4000-5000 i 6500 o mocy 180 wat.
A to też ciekawe
http://www.allegro.pl/item527628694_lam ... 0v_4w.html
A to jest to czego szukamy
http://www.allegro.pl/item533028982_98c ... iepla.html
Są w trakcie wyceny paneli dziennych led barwa 4000-5000 i 6500 o mocy 180 wat.
A to też ciekawe
http://www.allegro.pl/item527628694_lam ... 0v_4w.html
A to jest to czego szukamy
http://www.allegro.pl/item533028982_98c ... iepla.html