Oswietlenie żarówkami LED

Moderator: Sylwek

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 23 sty 2009, 09:44

Z tym mniejszym kątem to popieram. Cokolwiek co świeci mocno na boki w pewnym momencie zacznie się praktycznie w 100% odbijać od powierzchni wody po przekroczeniu tzw. kąta połysku. Tyle, że możemy niechcący otrzymać taki efekt, że w akwarium będziemy widzieli przy powierzchni kilkanaście czy kilkadziesiąt wyraźnie oddzielnych od siebie smug światła.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Post autor: TURYSTA » 23 sty 2009, 09:54

Tak na marginesie przykładowo
Akwarium 70 l
2x 30 wat t8 2x1820 lumen barwa 10.000 rośliny rośną ok
kąt świecenia 360 stopni więc może do dna docierać około 60 % tego lub mniej
1x70 wat HQI 5200 lumenów w akwarium pogrom (rośliny szaleją)
kąt świecenia 360 stopni + ukierunkowanie
odliczając odbicia zejdzie do dna około 60 % lumenów
Wzrost lumenów (efektywności światłą zmiany w akwarium )
Teraz to samo na LED i tu właśnie pytanie ile lumenów wpuścić z ukierunkowanym światem ,straty mniejsze lepsze przenikanie. Od właśnie cały experyment.
Może się okazać że 1820 lumen załatwi sprawę.

Awatar użytkownika
spider72
junior
junior

Post autor: spider72 » 23 sty 2009, 10:38

No i co Wy znowu z tymi lumenami? Amerykanie przeliczyli to w lumenach, jednak mieli na myśli określony typ diod o określonym widmie. Jak pisałem wcześniej lumen jest bezużyteczną jednostką jeżeli chodzi o rośliny. Lumeny są mierzone w widmie zielonym zupełnie bezużytecznym dla roślin, dlatego ironicznie może się okazać, że dioda o tej samej mocy mająca mniej lumenów jest lepsza bo emituje więcej światła w widmach czerwonym i niebieskim, czyli widmach ważnych dla fotosyntezy. Z drugiej strony nie można wyciągać pochopnie wniosku, że im mniej lumenów tym lepiej, najużyteczniejszy jest w tym wypadku wykres widma określonego źródła światła, albo po prostu eksperymentowanie.
Producenci lampy Solaris http://poshreef.com/Solaris_LED.html użyli w swoim produkcie w większości diod niebieskich, gdyż jest to widmo o wysokim PAR jednak o niskiej jasności dla ludzkiego oka (mało lumenów), diody białe zostały tam umieszczone, aby widmo światła wyglądało bardziej naturalnie dla ludzkiego wzroku. Lampa ta daje PAR jak 400 watowa lampa HQI i zużywa 40% mniej energii. Jednak gdyby zmierzyć lumeny w porównaniu do HQI to zapewne wyglądało by to nędznie.
Moze dla wizualizacji kilka wykresów:

Wykresy pochodzą z posta o wpływie światła na fotosyntezę http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... hesis.html

Edit: Jak widać z wykresów, człowiek jest prawie ślepy w widmach najbardziej efektywnych dla fotosyntezy.
Załączniki
visiblespectrum.gif
spektrum swiatla
visiblespectrum.gif (13.48 KiB) Przejrzano 7018 razy
chlorophyll.jpg
widma użyteczne dla fotosyntezy
chlorophyll.jpg (16.99 KiB) Przejrzano 7018 razy
HumanEyeSensitivity.jpg
czulosc ludzkiego oka w okreslonych widmach
HumanEyeSensitivity.jpg (24.9 KiB) Przejrzano 7018 razy
Ostatnio zmieniony 23 sty 2009, 10:51 przez spider72, łącznie zmieniany 1 raz.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 23 sty 2009, 10:39

Spider podałem do przykładu :)
Ostatnio zmieniony 23 sty 2009, 10:49 przez TURYSTA, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
spider72
junior
junior

Post autor: spider72 » 23 sty 2009, 10:44

To nie była uwaga do Ciebie Mariusz, tylko dalsze rozjaśnianie sprawy, że dioda diodzie nie równa i że przeliczanie zapotrzebowania na światło w watach czy lumenach na potrzeby roślin może być zdradliwe jeżeli nie znamy wykresu widma. Najlepszym rozwiązaniem pod kątem roślin była by gradacja dioid w PAR, jednak żaden producent tego nie robi, bo cały biznes oświetleniowy kręci się wokół ludzkiego oka. Zatem zostają nam metody pośrednie.

MikołajCz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 23 sty 2009, 19:23

A czy ktoś napisze co na to ryby ????
Wszyscy piszą o roślinach jak na www.holenderskie.pl
:shock:

Awatar użytkownika
Szpak
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Szpak » 23 sty 2009, 22:46

rybom to raczej nie robi różnicy, bo ich wzrost nie zależy od światła, a paletki to raczej nie lubią zbyt jasno oświetlonych akwariów. Tylko ich kolory mogą być gorzej widoczne jak światło będzie nie odpowiednie.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 24 sty 2009, 22:50

W związku z tym, że poziom dyskusji przekroczył chyba poziom percepcji przeciętnego człowieka i czym więcej piszecie tym coraz więcej jest niejasności i wątpliwości (dla mnie) to postanowiłem zrobić tak jak napisałem wcześniej. Trzeba zaryzykować i zobaczyć co z tego wyjdzie. Przed chwilą zakupiłem 2 zasilacze i 30 kompletów po 5 diod FLEX. 23 komplety barwy białej - zimnej i 7 kompletów barwy niebieskiej. Barwą niebieską chcę zrobić lekki kontrast do tego co będzie przy użyciu barwy białej. Ilość użytych kompletów diod dobiorę eksperymentalnie.
Nie wiem kiedy je przetestuję (pewnie nieprędko) ... ale jak już to zrobię to opublikuję fotki.

Awatar użytkownika
spider72
junior
junior

Post autor: spider72 » 28 sty 2009, 15:49

MikołajCz pisze:A czy ktoś napisze co na to ryby ????
Wszyscy piszą o roślinach jak na www.holenderskie.pl
:shock:
Jak to mówią, ryby głosu nie mają :wink:
A tak na poważnie, to powyższe rozważania mają sens jedynie w kontekscie akwarium roślinnego, a podane nateżenia LED w lumenach stosowane są dla akwariów hi-tech, czyli takich gdzie stosujemy dozowanie CO2 i nawożenie słupa wody. Jeżeli mamy akwarium z roślinami bez suplementacji CO2, to lepiej nie wychodzić ponad 0.5W/Litr dla świetlówek, albo 12 lumenów/litr dla diod mocy (wskazanych wcześniej) o szerokim kącie świecenia.

Jeżeli w ogóle nie przejmujemy się roslinami, to najlepiej dobierać diody dobre dla naszego oka, czyli kierować się ilością lumenów, a temperaturę barwową dobrać do naszego gustu. W tym przypadku, moim zdaniem, można również wstępnie kierować się mocą. Myślę, że można by na początku przyjąc, że 1W świetlówki = 0.3 - 0.4W diody i ewentualnie skorygować w górę (dołożyć więcej) gdyby było za ciemno.
Jednak zależy to od rodzaju diod jakie chcemy użyć. Amerykanie twierdzą, że nie powinno się do oświetlenia stosować diod używanych w elektronice, czyli takich do 5mm średnicy, gdyż mają one małą moc i trzeba by ich używać w setkach, oraz mają duży kąt świecenia dochodzący do 270 stopni.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 31 sty 2009, 15:39

Niki wkleił byś jakieś fotki roślin które rosną pod ledami !!!!

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 31 sty 2009, 18:10

Niki wkleił byś jakieś fotki roślin które rosną pod ledami !!!!
Napewno wkleję Mariusz.Generalnie roślinki mają się nie żle.Zrobiłem porządek tylko z kabombą,i czekam aż "zaskoczy" .Acha i jeszcze jedno.Od wczoraj w moim akwa pływają heckle.Długo dochodziły do siebie ale doszły.Zdjecia postaram sie wkleić w moim starym wątku "Dzikusy nikiego".Narazie podmieniam im wodę daję im jeść i staram się ich nie stresować .Co do tego wątku ,to naprawdę nie wiedziałem że rozpętam tak burzliwą i konkretną ,a czasami kontrowersyjną dyskusję

niki 28

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 31 sty 2009, 19:55

niki 28 pisze: nie wiedziałem że rozpętam tak burzliwą i konkretną ,a czasami kontrowersyjną dyskusję
niki 28
I dobrze zrobiłeś, a teraz nie marudź tylko fotki dzikich dawaj

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD

Post autor: niki 28 » 31 sty 2009, 20:16

I dobrze zrobiłeś, a teraz nie marudź tylko fotki dzikich dawaj
Powoli ,powoli Piotruś. :) Ciąg dalszy opiszę w wątku "Dzikusy nikiego"

niki 28

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 31 sty 2009, 20:17

Jacek o ledach pisz tu jaj sobie nie rób !
Wszystko będzie razem więc i pogląd lepszy :)

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD

Post autor: niki 28 » 31 sty 2009, 20:30

Jacek o ledach pisz tu jaj sobie nie rób !
Jeśli chodzi o moje heckle to przy ośw led czują się super. Bynajmniej to ośw im nie przeszkadza.Resztę opiszę w moim wątku "Dzikusy nikiego"

niki 28

Odpowiedz

Wróć do „Oświetlenie”