Tremazol czy może inny specyfik
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- bohen21
- senior
- Imie i Nazwisko: Norbert Bochański
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
Tremazol czy może inny specyfik
witam, przygode z paletkami zacząłem ponad poł roku temu ale do tej pory oprócz ospy to mi nie chorowały. Przeczytałem kilka podobnych wątków na forum i nie jestem pewien co podać. Objawami jest pociemnienie 2 z 8 paletek(diamondów) jedna z nich w dodatku płtwa troche bokiem i często jedną płetwe przykleja do tłowia. oprócz tego reszta oddycha szybciej a niektóre oddychają często tylko jednym skrzelem
Mam akwarium roślinne i wiem że jak będe musiał zapodać tremazol to będe musiał wyciągnąć wszystkie rośliny, to mnie też troche boli, ale jakoś bym to przeżył.
2 dni temu podałem Capitox na te skrzela bo akurat tylko to miałem w domu
Zbiornik ma 240 litrów ph 6-6,5 Tww 3 two 8 codziennie podmieniałem 30 do 60 litrów wody
Proszę o pomoc odnośnie specyfiku, bo jeśli nie trzeba nie chciałbym ich katować tremazolem
Mam akwarium roślinne i wiem że jak będe musiał zapodać tremazol to będe musiał wyciągnąć wszystkie rośliny, to mnie też troche boli, ale jakoś bym to przeżył.
2 dni temu podałem Capitox na te skrzela bo akurat tylko to miałem w domu
Zbiornik ma 240 litrów ph 6-6,5 Tww 3 two 8 codziennie podmieniałem 30 do 60 litrów wody
Proszę o pomoc odnośnie specyfiku, bo jeśli nie trzeba nie chciałbym ich katować tremazolem
- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Jak chcesz zastosować Tremazol to nie kupuj drogiego specyfiku SERY tylko kup Capitox-P ZOOLEKA, jest to to samo, co drogi Tremazol SERY. Czytając o objawach o których piszesz, wybrałeś dobry lek, ale stu procentowa diagnoza może być jedynie poparta badaniem mikroskopowym śluzu skóry i skrzeli. Roślin nie musisz wyciągać, lecz poczytaj dokładnie jak postępować podczas kuracji praziquantelem (substancja czynna Capitoxu-P i Tremazolu), bo inaczej możesz pozbyć się ryb, jest na tym forum to na pewno opisane. poczytaj dział choroby i zobacz posty w których mowa jest o lekarstwach Meneol i Tremazol i samej substancji czynnej praziquantel.
- bohen21
- senior
ja leczyłem wcześniej capitoxem ale tym bez p, a on zawiera tylko lewanizol i fiolet metylowy, nie wiem czy na noc im znowu nie zapodać capitoxu, bo nie mam ani tremazolu ani capitoxu-p, a tremazol będe miał dopiero jutro i to ten ze sery, bo u mnie w gnieźnie na stanie nie mają żadnego specyfiku z praziquantelem, a tremazolem poratuje mnie kolega. a i leczenie będe musiał zastosować w ogulnym, jedynie wyciągne rośliny
- CraNcH^MS
- entuzjasta
Levamisol to substancja czynna Capitoxu lub Capitoxu-S. Pamiętaj ,że o leczeniu ryb (w tym przypadku dyskowców) trzeba wiedzieć coś więcej. Capitox na te dolegliwości o których piszesz też powinien Ci pomóc, ale kuracja powinna trwać dwa tygodnie i w nieco większych dawkach niż jest napisane na opakowaniu. Jak chcesz hodować dyskowce to polecam kupić klasyki i kanony lektur dyskomaniaków "Zdrowe dyskowce" Tom 1 i Tom 2 A. Sieniawski oraz "Choroby ryb akwariowych" J. Antychowicz
Leczenie Capitoxem:
0,5 g substancji czynnej (levamisolu) na 100 l wody (ph wody poniżej7)
- po czwartym dniu podmiana 50% oczywiście uzupełnienie lekarstwa
- po piątym i szóstym dniu podmiana 50% i uzupełnienie lekarstwa.
W drugim tygodniu powtórka.
Temperatura wody w zakresie 28-30 stopni.
Gdy zastosujesz jednorazową dawkę możesz uzyskać chwilową poprawę a następnie szybki nawrót choroby.
Leczenie Capitoxem:
0,5 g substancji czynnej (levamisolu) na 100 l wody (ph wody poniżej7)
- po czwartym dniu podmiana 50% oczywiście uzupełnienie lekarstwa
- po piątym i szóstym dniu podmiana 50% i uzupełnienie lekarstwa.
W drugim tygodniu powtórka.
Temperatura wody w zakresie 28-30 stopni.
Gdy zastosujesz jednorazową dawkę możesz uzyskać chwilową poprawę a następnie szybki nawrót choroby.
- CraNcH^MS
- entuzjasta
Nie niszczy roślin, ale powoduje wzrost flory bakteryjnej. Koniecznie mocne natlenianie wody i dostosowanie się do instrukcji stosowania specyfiku (patrz ulotka).bohen21 pisze:a nie orientujecie się czy tremazol niszczy rośliny?? bo kuracja odbędzie się w akwa ogólnym, i nie wiem czy musze wyciągać wsystkie rośliny
-
- junior
- Kontaktowanie:
Wal tremazol i niczym się nie przejmuj. Ja zastosowałem tremazol według producenta tylko, że nie podmieniałem odrazu wody a dopiero po 2 dniach. Po czterech dniach od pierwszej dawki znowu ta sama dawka i po następnych 2 dniach po podmiance znowu. Wszystko w ogólnym baniaku i bez wyjmowania roślin. Nikomu nie zaszodziło i rybki mają się świetnie.
- bohen21
- senior
powiem tak, ja wlałem na 240 litrów dwie fiolki capitoxu i nie było żadnej poprawy jedynie woda mi zmętniała, moim zdaniem to capitox na nicienie to sie nadaje bo zawiera levanizol ale na przywry się nie spisał przynajmniej w moim przypadku. Ja zastosowałem narazie jednorazową kurację tremazolem i od prawie 4 dni nie mam problemów, a jeżeli chodzi o tremazol to polecam tak jak mi wcześniej powiedział kolega tomekk iśc do weterynarza po recepte i zrobią w aptece, mnie 100 ml czystego tremazolu kosztowało niecałe 40 zł, a 25 ml sery prawie 50 więc jest spora różnica