Obserwuje swoje prawie 2 m-czne dyski i niepokoi mnie ich szybki dynamiczny oddech, nie wiem jak powinny młode oddychać (to moje pierwsze młode), wychodzę z założenia że im wieksza ryba tym wolniejszy spokojniejszy oddech (w akwa bez pasożytów) moje natomiast zipią jak małe lokomotywki, a jak są po karmieniu to już jak expresy mają oddech, dodam jeszcze że niektóre raczej sporadycznie ocierają się skrzelami o przedmioty,wieczorem wrzuce link do filmiku aby mogł ktos o ocenić.
Rodzice były odrobaczane z 1,5 roku temu środkiem Sery o nazwie "oodinopur" skład- siarczan miedzi, chlorek miedzi oraz niedawno 3 mce temu miały kuracje Metronidazolem.
Poproszę o ocene objawów.
akwa sterylne 100L
temp 28
filtr delfin + kostka napowietrzająca
podmiany 20% dzennie
obsada 17 szt
woda ph-6,8 kh-2 gh-4 um-144
SZYBKI ODDECH - Przywry ?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Mariusz Ostrowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gostynin
Wszystko ok tylko powiedz jak z parametrami chodzi o NO2 i NO3, powiedz jak z podmianami wody u Ciebie. U mnie np ryby od zakupu maja przyspieszony oddech jak kazda młoda ryba. Gdy widze ze stały sie płochliwe wiem ze jest wysokie No2. A po jedzeniu to normalka ze szybciej beda oddychac, nie raz gdy ryby pływają dłuższy czas w wodzie z wysokim No2 następuje poaprzenie skrzeli i tak już może pozostać. Więc dobrze gdybyś znał NO2 i NO3.
Pozdrawiam Mariusz
Pozdrawiam Mariusz