chora paletka

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

carlos_pl

chora paletka

Post autor: carlos_pl » 01 sty 2009, 20:33

witam na forum i od razu z problemem :-( [paletki hoduję po raz pierwszy ]
moim problemem jest śmierc paletki.
od początku:
1.start aqwa 21.września
2.wprowadzenie paletek ok. miesiąc od startu 5szt
3.ok tydzień temu zauważyłem że jedna z paletek dominująca zmieniła swe zachowanie tzn. nie tak jak do tej pory pływała z pozostałymi i chętnie przyjmowała pokarm, lecz zajmowała konkretne miejsce w aqwa tzn zacienione 'schowana'.
jej kolor zmieniał się na wręcz czarny.
z czasem przestała przyjmowac pokarm i zaczęła szybko oddychac.
kolejnym objawem choroby było opuchnięcie okolic żołądka ryby
kolejny objaw to pojawienie się białych [na tle czarnego ubarwienia] kropek w okolicach głowy i skrzeli oraz jak by to opisac białych obszarów w okolicach głowy ale w sumie to niewiele tego było.
kolejne dziwne zach. ryby to podpływanie do powierzchni wody i takie lewitowanie pod kątem 45st czasami kładła się na boku.
niestety nie zwróciłem uwagi na kał, ale w sumie jak już pisałem nie przyjmowała już dośc długo pokarmu.
pojawił się duży problem bo powoli zaczynają się tak zachowywac pozostałe palety [są bardzo płochliwe i przybierają kolor czarny 3xturkusy oprócz 1xred melon] jak narazie chętnie pobierają pokarm [granulat + spirulina płatki + od czasu do czasu s.wołowe].
teraz już jestem prawie że wyposażony w zb. do kwarantanny więc będę walczył.
proszę o jakieś porady.

parametry wody na dzień 23.12 [aktualizacja 03.01.2009]:
ph=6.0-6.5
po4=0,25-0,5
fe= wg testu ok. 0,05
no2=0
kh=4
gh=8
podmiana co tygodniowa 30l

Awatar użytkownika
Cristiano
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Cristiano » 03 sty 2009, 20:14

A powiedz mi czy na tamtej rybie wydzielał się nadmiernie śluz i ciągną za rybą? czy raczej skóra(oprócz kropek) była ok? Podejrzewam Oodinozę ale martwi mnie to ciemnienie barw... narazie podaj Metronidazol(u weterynarza dostaniesz receptę- powiesz, że na wiciowce) w dawce 1g/100l po zgaszeniu światła w akwarium, na drugi dzień podmień 1/3 wody i podaj połowę dawki, tj, 0,5g/100l, na trzeci dzień podmień 1/3 wody i na czwarty dzień też. Potem cykl powinno się powtórzyć jeszcze raz. Przy stosowaniu Metronidazolu lepiej odłów z akwarium Zbrojniki(glonojad). Dodatkowo dodaj Błękit metylowy w proporcji 1g/100l czyli 10ml/100l, po trzech dniach zrób to samo. Aha gdy będziesz podmieniał tą wodę przy użyciu Metronidazolu to uzupełnij dawkę Błękitu. i ie zapomnij Podnieść temp. wody do ok 32*C.

Awatar użytkownika
shady_01
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Patryk Szadujko

Post autor: shady_01 » 29 sty 2009, 10:05

Witam mam podobny problem z Paletką we wtorek tzn. 27.01.09 było z nia wszystko ok lecz na drugi dzień poczerniała i zaczeła sie kłaść. Pozostałe ryby nie wykazują tych objawów. Star akwarium był w listopadzie zeszłego roku, w grudniu zakupiłem dwie pierwsze ryby a nastepne dwie na początku stycznia tego roku i wszystko było ok aż do feralnego wtorku.co może byc nie tak?? wodę utrzymuję na stałym poziomie tj: ph-7-7.2 , tww ok 8 two ok 6 no2 -0 no3 -0 temp. 28 podawane pokarmy to granulat, spirulina, szpinak+serca wołowe, ohcotka oczywiście mrożone. pomóżcie szybko co z reszta obsady?? w akwa ma jeszcze dwa duchy amazońskie i 5 szt. rodostomusów, ora 1 ślimaka z gatunku neritina natalensis "zebra"

Awatar użytkownika
nowik21
junior
junior

Post autor: nowik21 » 30 sty 2009, 08:14

Miałem podobnie z 1 szt (cała ciemna ) lecz bez tych białych plam .Ja osobiście podmieniłem wodę około 50 % i podwyższyłem Tem do 34C , po 1 dniu rybka wróciła do swoich kolorków . Może jakieś problemy trawienne po mrożonkach , temperatura czyni cuda tylko uważaj na inne rybki przy takiej temperaturze

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”