Piasek kwarcowy a ph
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Andrzej
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Poznań
Totalna załamka
Byłem w markecie wziąłem próbkę KREISEL "pisaku kwarcowego"
zalałem kwasem i pieni się jak głupie, po wypuczeniu nowej próbki wodą tez się pieni jak głupie. Wniosek - NIE NADAJE SIĘ
Po drodze byłem w firmie co filtrację wody robi tez wziąłem próbkę pojawiały się tylko pojedyncze bąbelki - ale ziarno 1,2mm (trochę grube)
Wniosek NIE NADAJE SIĘ
Licze jeszcze że moze się uda z piaskiem kwarcowym SOPO lub SIKA o granulacie 0,1-0,5
A czy ten z Osiecznicy się pieni?
I jestem w kropce
Chyba że można liczyć na pomoc kogoś z forumowiczów, który mieszka blisko Osiecznicy mógłby zakupić 100kg-120kg piasku a ja w weekend bym odebrał. (Osiecznica nie prowadzi handlu w soboty)

Byłem w markecie wziąłem próbkę KREISEL "pisaku kwarcowego"
zalałem kwasem i pieni się jak głupie, po wypuczeniu nowej próbki wodą tez się pieni jak głupie. Wniosek - NIE NADAJE SIĘ
Po drodze byłem w firmie co filtrację wody robi tez wziąłem próbkę pojawiały się tylko pojedyncze bąbelki - ale ziarno 1,2mm (trochę grube)
Wniosek NIE NADAJE SIĘ
Licze jeszcze że moze się uda z piaskiem kwarcowym SOPO lub SIKA o granulacie 0,1-0,5
A czy ten z Osiecznicy się pieni?
I jestem w kropce
Chyba że można liczyć na pomoc kogoś z forumowiczów, który mieszka blisko Osiecznicy mógłby zakupić 100kg-120kg piasku a ja w weekend bym odebrał. (Osiecznica nie prowadzi handlu w soboty)
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Andrzej nie chcę Ci martwić ale już pisaliśmy o tym piasku.I odpowiedź była adekwatna nie nadaje się.
przesyłam Ci linka na pw
przesyłam Ci linka na pw
Ostatnio zmieniony 07 lut 2009, 20:49 przez TURYSTA, łącznie zmieniany 1 raz.
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Bardzo sympatycznie wspominam opowieść Irka jak to kupił piasek, podwieźli mu go w okolice autka i kazali mu go sobie przeładować.

Nie jest lekko - sprzedają w workach po 50 kg. Ja tego nie dźwigałem bo miałem tyle szczęścia, że pewnego dnia zobaczyłem piasek już u siebie (w zasadzie to u ojca) w garażu (ma się tych żuczków do transportu
). Próbowałem podnieść taki worek i szczerze mówiąc szybko dałem sobie spokój i leży do dzisiaj tak jak go ktoś położył.

Nie jest lekko - sprzedają w workach po 50 kg. Ja tego nie dźwigałem bo miałem tyle szczęścia, że pewnego dnia zobaczyłem piasek już u siebie (w zasadzie to u ojca) w garażu (ma się tych żuczków do transportu

- birdas
- entuzjasta
Jeszcze niedawno to do 160 by było bliżej z wagą niż wzrostem ... .Iwek_22 pisze: Słyszałem, słyszałem, że Ty taki cieniasek jesteś (podobno 160 w kapeluszu)

Albo inaczej: jeśli do mojej niedawnej wagi dodałbyś "x" to uzyskałbyś 160 (waga w kg). Jeśli do 160 dodałbyś ten sam "x" to uzyskałbyś wzrost (w cm). Tak więc dzięki temu można ocenić moje proporcje

Teraz już są lekko zachwiane ...

-
- senior
Właśnie wróciłem z kopalni Osiecznicy i jestem juz szczęśliwym posiadaczem piasku. Na szczęście worki mi przywieźli pod samą bryczkę. Dałem radę jakoś załadować 350kg. Ale w domu przy rozładunku tylko udało mi się rozładować 1/2 - Normalnie wysiadłem
. Granulacje przywiozłem 0.1-0.5 i 0.2-0.8. W sumie fajna wycieczka 

-
- senior
Dokładnie:klaus pisze:rozumiem, że te granulacje kupiłeś o najwyższej czystości
0.1-0.5 Pierwsza klasa (k.I) czystości 0,01%
0.2-0.8 W tej granulacji nie ma wyboru w czystości jest tylko 0,03% czyli k.III
Tak jak z pierwszego pisaku można wyrabiać kryształy to z drugiego wyjdzie szkło szklankowe (chyba,to aż takiego znaczenia wielkiego nie będzie miało). Zresztą mam go na tyle dużo że mogę dać w 100% pierwszy. Osiecznica głównie jest wdobywcą piasku kwarcowego dla branży szklarskiej pozostałe branze to tak przy okazji.

PS.
Zrobiłem Test kwasem dla obydu granulacji wynik bardzo dobry.
Żadnego bąbelka, ani dymku ani żadnej innej reakcji - poprostu super.
- birdas
- entuzjasta
Pewnie będziesz piasek zalewał prędzej niż ja i na pewno nie będziesz go płukał. Napisz o klarowności wody po zalaniu akwa ... ja będę musiał zalać ten piasek i jeszcze tego samego dnia wpuścić ryby. Jestem ciekaw na jakim poziomie będzie czystość wody.kaloryfer102 pisze: Dokładnie:
0.1-0.5 Pierwsza klasa (k.I) czystości 0,01%
0.2-0.8 W tej granulacji nie ma wyboru w czystości jest tylko 0,03% czyli k.III