Oswietlenie żarówkami LED
Moderator: Sylwek
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Coś tu ucichło.
To ja się podzielę kilkoma informacjami.
Mój panel z założenia maił być roślinny z uzupełnieniem światła dziennego i tak pozostaje. Jednak jak się okazało zastosowanie diody barwy 6500 i 4000-5000 stworzyło problem. O ile światło dla oka było ok dla roślin nie za wiele z widma zostało.
Zostało wprowadzonych kilka diod czerwonych i niebieskich. Efekt widmo się gwałtownie zmieniło nastąpił pik w kierunku niebieskiego i czerwonego światłą
)))
Niestety info technicznym się na razie nie podzielę wciąż trwa dobór diod do osiągnięcia maximum widma. A na to trochę pomiarów i czasu trzeba. Wszystko idzie w dobrym kierunku ..
To ja się podzielę kilkoma informacjami.
Mój panel z założenia maił być roślinny z uzupełnieniem światła dziennego i tak pozostaje. Jednak jak się okazało zastosowanie diody barwy 6500 i 4000-5000 stworzyło problem. O ile światło dla oka było ok dla roślin nie za wiele z widma zostało.
Zostało wprowadzonych kilka diod czerwonych i niebieskich. Efekt widmo się gwałtownie zmieniło nastąpił pik w kierunku niebieskiego i czerwonego światłą

Niestety info technicznym się na razie nie podzielę wciąż trwa dobór diod do osiągnięcia maximum widma. A na to trochę pomiarów i czasu trzeba. Wszystko idzie w dobrym kierunku ..
- marcinxcom
- senior
- Imie i Nazwisko: Marcin Janowicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Internet Stargard
- Kontaktowanie:
wtam tak dla ciekawosci odpalilem zbiornik po lewej stronie zastosowałem oswietlenie na zwykłych halogenach 20W 220V po prawej na 42LED 120-stopni kont rozświetlenia 2,5W 220V (kolor Ciepły biały )
-jak widać na zdjęciach a w naturze jeszcze bardziej LED i tak ma bardziej zimną barwę, mniej punktowo świeci. da się przyzwyczaić oko. Pokombinuje z dorzuceniem pomarańczowych lub żułtych dla bardziej cherbacianego efektu.
http://pkmd.pl/index.php?name=PNphpBB2& ... 5288#65288
-jak widać na zdjęciach a w naturze jeszcze bardziej LED i tak ma bardziej zimną barwę, mniej punktowo świeci. da się przyzwyczaić oko. Pokombinuje z dorzuceniem pomarańczowych lub żułtych dla bardziej cherbacianego efektu.
http://pkmd.pl/index.php?name=PNphpBB2& ... 5288#65288
Ja praktycznie skończyłem moją lampę LED, czekam tylko na sterownik, który Royal Mail zagubiła w akcji. Moja lampa będzie używać 14 diod mocy Luxeon Star LED's firmy Philips x 1W każda nad 35 litrowym zbiornikiem roślinnym. Swoje diody udało mi się kupić za 63 pensy za sztukę, podczas gdy normalna cena to około 2.50 funta za sztukę, nawet z Chin nie jest tak tanio. Jak ktoś zainteresowany ich zakupem to podaję linka http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... 0302227030 wysyłają na cały świat, 10 funtów za 16 szt + koszt wysyłki.
Zanim skończę swoją lampę i umieszcze zdjęcia, to dostałem pozwolenie od kolegi z brytyjskiego forum, na umieszczenie zdjęć jego lampy, która działa od ponad miesiąca. W swojej konstrukcji użył on 15 diod mocy Luxeon Star LED's, jednak o mocy 3W każda.

Zanim skończę swoją lampę i umieszcze zdjęcia, to dostałem pozwolenie od kolegi z brytyjskiego forum, na umieszczenie zdjęć jego lampy, która działa od ponad miesiąca. W swojej konstrukcji użył on 15 diod mocy Luxeon Star LED's, jednak o mocy 3W każda.

Pojemność zbiornika 125 litrów, wszystkie diody o temp. barwowej 5500K.
Gościu trochę przesadził, przedtem miał taką samą moc w świetlówkach T5, a teraz musi dawkować 50% więcej CO2 i nawozów, pomimo że podniósł światło do góry i wszystkie diody świecą tylko przez 2 godz. Na ostatnim zdjęciu w poprzednim moim poście widać, że świeca tylko dwa rzędy z pięciu.
Edit: Tak to wygląda, gdy świeci wszystko:

Gościu trochę przesadził, przedtem miał taką samą moc w świetlówkach T5, a teraz musi dawkować 50% więcej CO2 i nawozów, pomimo że podniósł światło do góry i wszystkie diody świecą tylko przez 2 godz. Na ostatnim zdjęciu w poprzednim moim poście widać, że świeca tylko dwa rzędy z pięciu.
Edit: Tak to wygląda, gdy świeci wszystko:

Na ebay-u zawsze płacę przez PayPal, koszt wysyłki na terenie UK wyniósł mnie 1.75 funta. Przesyłka do Polski kosztuje 2,50 funta. Na dole strony jest kalkulator, wybierz kraj i wciśnij update. Na razie chyba się te diody skończyły, bo w quantity jest 0 available.Hypno pisze: A mogę zapytać w jaki sposób dokonywałeś wpłaty za te diody i ile koszt przesyłki wynosi?
Właściciel twierdzi, że pomimo podniesienia lampy w stosunku do T5 jasność "na oko" wydaje się być większa o 40%, wydajnosć fotosyntetyczną ocenia na o wiele więcej, ale nie ma jej czym zmierzyć jak tylko zwiększonym dawkowaniem CO2 i nawozów. Lampa nie używa na razie optyki i diody mają kąt świecenia 120 stopni. Soczewka na jedna diodę kosztuje około 1 funta.TURYSTA pisze:45 wat + sprawność świetlna 20 % zrobiła swoje.
Jeszce dodając do tego optykę to efekt z twojej drugiej fotki.