Skuteczne obniżenie pH kwasem solnym
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Maciek Rusiecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Chojnów
- Kontaktowanie:
Skuteczne obniżenie pH kwasem solnym
Akwarium 200l, woda Two - 10, Tww nie znam, Ph w granicach 6,5. Chciałbym zejść z pH powiedzmy do 4,5 lub 5. Czy rośliny to wytrzymają?Jeśli nie to nie szkodzi. Czy kwasem solnym uda mi się uzyskać żądane wartości?Woda jaką leję do akwarium to 60l wody osmotycznej oraz 30 kranowej(woda do podmian).Jeśli będę miał już przygotowaną wodę do podmian i doleję do niej odpowiednią ilość HCL to jak długo muszę odczekać zanim wleję całość do zbiornika?Nie interesuje mnie kwas ortofosforowy - złe wspomnienia akwarium było całe zielone.
- buldozer1978
- senior
- Imie i Nazwisko: Mariusz Nawara
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Strawczyn
Kwasem możesz zejść do takiego poziomu PH, ale... zbijając go zbijesz również TWW i odczyn jaki otrzymasz może być niestabilny z powodu braku bufora jakim właśnie jest TWW. Jeśli chodzi o PH to rośliny raczej tego nie wytrzymają.
Woda zakwaszana powinna stać min. 24h aby Ph ustabilizowało się. Powinna w tym czasie być intensywnie napowietrzana.
Woda zakwaszana powinna stać min. 24h aby Ph ustabilizowało się. Powinna w tym czasie być intensywnie napowietrzana.
- buldozer1978
- senior
- Imie i Nazwisko: Mariusz Nawara
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Strawczyn
Sean napisał:
Nikt nie jest w stanie na tym forum tego Ci napisać. Dawkę kwasu przy zakwaszaniu musisz dobrać sam. Ilość kwasu będzie zależna od TWW twojej wody jakiej używasz. Nie wiemy jaka jest u Ciebie TWW wody, być możę bliska zeru wtedy kwasu będziesz potrzebował kilka ml na całe akwa, a może być wysokie - nie wyrobisz na ten kwas (Wyjście osmoza)
Kolego czy zdajesz sobie sprawę o co pytasz...Chce zakwasić wode HCL, posiadam akwarium 575 litrów, jakie proporcje i ile tego HCL muszę zakupić???

Kup jeden litr, będziesz miał na parę miesięcy.
Rozcieńcz go dodając 1 litr wody, w ten sposób będziesz miał kwas 18% i już nie będzie "dymił" i będzie w miarę bezpieczny, ale i tak trzeba zachować dużą ostrożność!
Dawkowanie musisz dostosować doświadczalnie, no i oczywiście nie lej bezpośrednio do akwarium, ale do zbiornika do podmian.
Rozcieńcz go dodając 1 litr wody, w ten sposób będziesz miał kwas 18% i już nie będzie "dymił" i będzie w miarę bezpieczny, ale i tak trzeba zachować dużą ostrożność!
Dawkowanie musisz dostosować doświadczalnie, no i oczywiście nie lej bezpośrednio do akwarium, ale do zbiornika do podmian.
-
- senior
- Kontaktowanie:
Czy rzeczywiście przy HCL minimum na przeżarcie się kwasu to 24h i max napowietrzanie. Powiedzmy, że już dopasuję na moją 80l beczę przypada 5ml kwasu HCL wlewam go i woda zaczyna zmieniać parametry. Po 24h będę miał efekt końcowy. Natomiast co stanie się gdy np. wlewam te 5ml (znając już efekt końcowy) i po krótkim czasie wlewam to do akwarium?Jest taka możliwość?
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Mirosław Góra
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Marek81
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
- Kontaktowanie:
Maćku jeśli zapewnisz dobry ruch wody w beczce poprzez turbinkę i kawałek wężyka,
tak by ssała z dna i podawała do góry to czas możesz skrócić do 8h.
Obserwuj kranówkę czy masz zawsze taka sama.
Moja Warszawska woda zmienia swe parametry 2 razy w roku, i wtedy leję inną ilość kwasu.
osobiście jeśli była taka potrzeba podmieniałem szybciej wodę niż przed upływem 8h.
Pozdrawiam Marek
tak by ssała z dna i podawała do góry to czas możesz skrócić do 8h.
Obserwuj kranówkę czy masz zawsze taka sama.
Moja Warszawska woda zmienia swe parametry 2 razy w roku, i wtedy leję inną ilość kwasu.
osobiście jeśli była taka potrzeba podmieniałem szybciej wodę niż przed upływem 8h.
Pozdrawiam Marek
-
- senior
- Kontaktowanie:
Parametry wody mam raczej stabilne. Normalnie robię podmianę następująco. Szykuję sobie ok 60l wody osmotycznej. Do tego dolewam wodę prosto z kranu ale wrzącą. Ustawiam junkers na 80 stopni i dolewam. Potem odpowiednia dawka safe water i po 20 minutach transportuję wodę do akwarium. Mam zatem gotową i ciepłą wodę do podmiany. Często robię to na 2 beczki więc mam na raz do podmiany 140l wody. Niecała godzina i woda podmieniona a akwarium czyste.
Jeśli zastosuję HCL to do ciepłej wody dodam kwasu i ustawię w środku filtr aby cyrkulował wodą, dodatkowo podłączę grzałkę aby utrzymać temperaturę wody. Czy to będzie odpowiednie?Dokupię może na allegro Ph metr aby dokładnie sprawdzić kwasowość wody. Jeśli to nie wypali to wrócę do zakwaszania poprzez co2 choć to będzie znów wydatek ponad 500zł (lajon i cała reszta).
Jeśli zastosuję HCL to do ciepłej wody dodam kwasu i ustawię w środku filtr aby cyrkulował wodą, dodatkowo podłączę grzałkę aby utrzymać temperaturę wody. Czy to będzie odpowiednie?Dokupię może na allegro Ph metr aby dokładnie sprawdzić kwasowość wody. Jeśli to nie wypali to wrócę do zakwaszania poprzez co2 choć to będzie znów wydatek ponad 500zł (lajon i cała reszta).
-
- senior
- Kontaktowanie:
Do października jeszcze pomieszkam z rodzicami, potem wesele i idę na swoje. Dlatego już konstruowałem oświetlenie led i inne rzeczy, abym od razu mógł przenieść moje podopieczne do nowego mieszkania. Niestety przesiadka z 250l na 200l (brak miejsca). Ale lepsze 200 jak pozbyć się ryb.
Musze teraz tylko poważnie przemyśleć czy co2 czy kwas solny.
Musze teraz tylko poważnie przemyśleć czy co2 czy kwas solny.