Instalacja Wodna w 575l

Pomysły na modernizację akwarium

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
przynenta
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
Kontaktowanie:

Post autor: przynenta » 13 mar 2009, 21:18

Marek81 pisze:Dzięki Michale ale coś mi nie chodzi ten link ;(
A zarejestrować się to nie łaska :wink:

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 13 mar 2009, 22:02

Fakt trzeba być zalogowany by móc pobierać materiały z tej strony. Wpadka.

Andrew72
senior
senior
Imie i Nazwisko: Andrzej
Miejsce zamieszkania/miasto/: Poznań

Post autor: Andrew72 » 14 mar 2009, 10:42

Marek81 pisze:Inna koncepcja to kranówa i RO dolewana na czas (stara przeleje się do ścieku bo będę miał dziurę w sumpie) i po jakimś sterowniku elektronicznym poziomu odparowanej wody (zamiast pływaka) co prawda jeszcze nie wiem jakim, ale morze ktoś mi pomoże go wykonać .
Ja snuję takie plany.
Ja będę miał 2 czujniki : jeden na pływaku jak niżej na zdjęciu i drugi elektroniczny którego zrobię dopiero, funkcje on będzie pełnić tylko jako rezerwowy ponieważ nie chciałem żeby jakiekolwiek nawet znikome prądy były w wodzie dlatego elektrody będą powyżej lustra wody ale w przypadku jakiejkolwiek awarii za funkcjonują.
Załączniki
czujnik.jpg
czujnik.jpg (131.91 KiB) Przejrzano 3692 razy

Andrew72
senior
senior
Imie i Nazwisko: Andrzej
Miejsce zamieszkania/miasto/: Poznań

Post autor: Andrew72 » 14 mar 2009, 11:05

Czy ktoś wie co to znaczy ? To fabliczka z elektrozaworu pralkowego.
Domyślam się z niej że:
3-5 minuty pracy przy temp wody 90C , ale ile czasu pracy przy 25C bo tego oznacznia 100%ED nie kumam :? .

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Post autor: TURYSTA » 14 mar 2009, 11:06

Chyba że może działać non stop.Woda będzie działać jak chłodziwo.

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 14 mar 2009, 11:39

kaloryfer102 pisze:Czy ktoś wie co to znaczy ? To fabliczka z elektrozaworu pralkowego.
Domyślam się z niej że:
3-5 minuty pracy przy temp wody 90C , ale ile czasu pracy przy 25C bo tego oznacznia 100%ED nie kumam :? .
Nie umiem odczytać tych oznaczeń.

Powiem Ci daj sobie definitywnie spokój z zaworem z pralki, nie jest on przeznaczony do pracy S1 (ciągłej). Woda nie będzie go chłodziła, grzeje się przecież cewka a ta nie ma bezpośredniego kontaktu z wodą.

Ja obecnie też jestem w trakcie podobnej roboty, miałem dość już zalanej/podlanej piwnicy i też robię tzw. "stację do filtrowania wody" i podłączony filtr osmotyczny poprzez elektrozawór, zastosowałem elektrozawór FACH-Cieszyn ZE-10, ma on różne przyłącza, ja mam gwinty 3/8". Zawór kupiłem na Allegro za 40 zł, także kupiłem w TME takie czujniki jakie Ty posiadasz. Są szybkozłączki do osmozy na gwint 3/8" i problem mam rozwiązany z połączeniem tego wszystkiego razem. Mam już ukończoną elektronikę do tego, nic wielkiego, trafo, układ gretza, kondensator 470u/50v, stabilizator 7524,oraz przekaźnik na 24V który będzie załączał elektrozawór, jeszcze to muszę wsadzić w obudowę.

Tu masz dane tych elektrozaworów. Oczywiście można użyć innych, tylko aby były do pracy ciągłej. Mnie do ich kupna przekonała cena. Są trochę duże, ale będę miał je w piwnicy więc........

http://www.fach.pl/index.php?page=stron ... _strony=23

http://www.fach.pl/upload_files/File/Ka ... e/ZE10.pdf

Awatar użytkownika
moeneo
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: moeneo » 15 mar 2009, 18:03

kaloryfer102 pisze:Czy ktoś wie co to znaczy ? To fabliczka z elektrozaworu pralkowego.
Domyślam się z niej że:
Dobrze się domyślasz 3-5 minuty pracy przy temp wody 90C
25C 100%ED oznacza ciągła prace, jeżeli woda będzie miała 25C :lol:

jeżeli już koledzy tak chcą elr.zawory, to nie bawiłbym się w elektromagnetyczne, które siorbią prąd by tylko coś otworzyć, tylko zastosował bym elektryczne, w których jest silniczek elektryczny do otwierana przepustnicy
wiec bierze prąd tylko przy otwieraniu i zamykaniu, a nie jak elektromagnetyczny przez cały czas kiedy jest otwarty, przy czym zamienia energie w cieplo i ele.magnes bezsensu :lol: :lol: :lol:

coś w ten deseń

http://www.allegro.pl/item570960558_pro ... elson.html

Odpowiedz

Wróć do „Zrób to sam”