Co wy na to ?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Co wy na to ?
Witam
Mam pytanie co sądzicie o filtach do wody typu nn. BRITA itp. oczywiscie w zastosowaniu w akwarystyce .
Mam pytanie co sądzicie o filtach do wody typu nn. BRITA itp. oczywiscie w zastosowaniu w akwarystyce .
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Re: Co wy na to ?
ja myślę, że sie nie nadają ze względu na wydajność głównie.Łysy_NH pisze:Witam
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Biorąc właśnie pod uwagę wydajność tego filtra nie zrobisz z jego pomocą nawet jednej podmiany żeby zachować jego skuteczność, to po pierwsze. Po drugie ten filtr używa wymieniaczy jonowych więc tak na prawdę nie zmiękcza wody poprzez usunięcie z niej związków wapnia i magnezu tylko zmienia im jonowość przez co woda zachowuje się jakby była miękka. Do zbiornika 300l to już zdecydowanie RO polecam. Jakkolwiek by to nie zabrzmiało, to będzie najtańsze rozwiązanie.
- Tomek_80
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
Witam .Szczerze to nie polecam. Wiem bo w początkach sam próbowałem ale to nic nie daje, tylko namęczysz się czekaniem na przefiltrowanie a po wlaniu do baniaka nic się nie zmieni.Proponuje zakupić filtr RO do tego namówili mnie koledzy z forum,to wygodniejsze i pewniejsze rozwiązanie.Dobrze żebys podał jaką masz wodę to może coś by się wymyśliło.