Podmiana wody

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
kukabana
junior
junior
Kontaktowanie:

Podmiana wody

Post autor: kukabana » 09 paź 2005, 08:57

Czy podmiana wody co 2 lub 3 dni po ok 20% w 112 litrowym zbiorniku to duzo??

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 09 paź 2005, 09:39

wbrew pozorom to cholernie trudne i złożone pytanie

może ja zapytam a Ty zanim przeczytasz dalej odpowiesz mi czy liczba 256 to dużo czy mało

Akwarium to nie problem matematyczny to problem wyczucia ja w swoim zbiorniku zmieniam wodę w zależności od poczynionych obserwacji i bywa że zmieniam 20% tygodniowo a zdarzają się tygodnie że woda jest zmieniana w ilości 300% . Nie próbujmy powoływać się na naturę bo jeszcze bardziej zamiesza naw w głowie - leniwe dopływy amazonki płyną z szybkością 2-3 km/h jak wstawisz tam akwarium z siatki o wielkości 1 metra to z przerażeniem stwierdzisz że woda jest zmieniana do 3000 razy na godzinę . Przyjmując wielkie jeziora z małym dopływem okaże się że tam kwitnie bujne życie a zmiana wody to 1 % miesięcznie .
W jednym akwarium będzie to zdecydowanie za dużo a w innym zdecydowanie za mało .

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 09 paź 2005, 09:59

Dokladnie.Musisz kontrolowac parametry wody i wymieniac jej tyle zeby byly w normie.Gdyby w tym 112 l zbiorniku zyla np 1,2 lub 3 ryby to wydaje mi sie ze byloby ok.Jednak juz ten sam zbiornik z np 10-oma rybkami tych podmian bedzie potrzebowal wiecej.A tak juz na marginesie powiem,ze warto podmieniac wode mozliwie jak najczesciej,gdyz paletki wybitnie lubia swieza wode.
:wink:

Awatar użytkownika
kukabana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kukabana » 09 paź 2005, 11:52

no obecnie mam 4 paletki 2 maja po 3-4cm i 2 po 7-9cm 8 neonkow 3 kiryski i malego glonojada wiec doradzcie jesli mozecie ile razy warto waszym zdaniem podmieniac chce tez uwzglednic ze podmiana jest mi potrzebna do uzyskania odpowiednich waronkow wody.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 09 paź 2005, 14:53

a jak to obliczyć nie biorąc pod uwagę , filtracji ,dojrzałości zbiornika oraz ilości roślin . Nie biorąc poprawki na sposób żywienia . Szukasz tu geniusza ??
Daremny trud i próżne żale taki nie przychodzi tu wcale .
My radzimy sobie inaczej - lepiej więcej niż mniej . Każdy stosuje własną technikę w zależności od tego jaką ma wodę . Jedni mogą lać z kranu inni sięgają po uzdatniane RO a jeszcze inni szukają ratunku z sezonowaniem wody ( woda odstana lub ozonowana ) . Ja postawiłem na wskaźniki roślinne - dbam o rośliny świeżej wody - jak one rosną to jest super . Każde zachwianie tego wskaźnika to sygnał że woda się starzeje . Kto się tego nie nauczy musi sięgać po akwarystyczne testy a nie po tabelkę ile wody mam zmienić . Uważam że nie chce się Tobie mysleć czekasz na gotowe rozwiązania - ktoś z internetu napisze - robisz ok inny że nie i pewnie obydwoje będą mieli rację ale ich rada opiera się na ich zbiornikach a nie na Twoim . Azjaci na to pytanie odpowiedzą 200 % dziennie . Stendker dobra filtracja i 10% dziennie , a Fred a ja nie zmieniam wcale więc i Ty nie zmieniaj .
Znam akwarystów którzy nawet na torturach powiedzą że jedyna dobra metoda to 10 litrów codziennie w 240 litrowym akwarium . Najgorsze że też mają rację .
Nie oczekuj że tabelka załatwi sprawę . Kiedyś wpadłem w przerażenie jak przeczytałem że akwarium holenderskie z minimalną obsadą ryb to wymiana 30% wody tygodniowo minimum .. Akwarystyka to hobby ludzi cierpliwych i myślących . To nie powielanie wzorców .
Obojętnie jaką dostaniesz odpowiedź nie zrobi cudów w Twoim akwarium . Odpowiedz sobie sam czy właściwa jest wymiana 50 % tygodniowo kiedy w akwarium jest filtr biologiczny "ciągle głodny" albo czy to za dużo jak nie zdaje on żadnego egzaminu bo potrafi tylko mieszać wodę . Paletki nie potrzebują świeżej wody one potrzebują biologicznie i chemicznie czystej wody . Więc pewnie odchorują każdą wymianę która dostarczy im surową wodę z kranu - dla Ciebie świeżą dla nich jako świeżą truciznę . Czy nie rozumiesz że woda nawet w jednej dzielnicy może mieć inne właściwości . Jak ma doradzić Tobie ktoś kto wie że wlanie wody z kranu to zabójstwo a jak ten co może lać i wpuszczać za 5 minut ryby . Obudź się i zastanów się nad pytaniami bo one nigdzie nie prowadzą . Gdyby życie było tak proste jak Ty chcesz je zrobić to forum nie miałoby sensu . Mielibyśmy jedną książkę akwarystyczną z tabelkami co kiedy i po sprawie . Następna sprawa - małe paletki potrzebują więcej jedzenia niż duże w przeliczeniu na wielkość . Znów wracamy że nie można policzyć . Musisz sam opracować własny wzorzec postępowania poprzez obserwacje akwarium a nie przez zakreśleniu w kalendarzu - poniedziałek czyszczę , wtorek 15 litrów wody środa ...............
Kontrolując parametry sam wymyslisz najlepszy sposób aby nad nimi panować . Później bez sięgania po testy rzucisz okiem na akwarium i już wiesz co robić - to się nazywa praktyka .
Teoretycznie można mieć wszystko obcykane ale przekonasz się że im więcej wiesz tym jesteś bardziej głupi w tych sprawach .

garstka
junior
junior

Post autor: garstka » 09 paź 2005, 15:52

I to jest właśnie "esencja" wiedzy akwarystyczej!
Musisz po prostu nabrać doświadczenia w obserwowaniu swojego akwarium i, niestety, wymaga to trochę czasu, i żadne rady nie są nigdy przeznaczone dokładnie dla Twojego akwarium. Tyle rad, ile akwarystów, a każdy w swoim mniemaniu jest najmądrzejszy :D .

Awatar użytkownika
jerzol_kominiarz
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jerzol_kominiarz » 12 lut 2006, 22:48

Na pewno „Kukabana” nabrał zachęty do FORUM i rad starszych „KOLEGÓW” po odpowiedzi „cocoloco” ale to już chyba standard :oops:

Ben
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Ben » 05 sty 2007, 09:54

Na pewno to co napisał cocoloko jest odzwierciadleniem twojej wiedzy jak miałwm mały zbiornik to orałem jak osioł, czym więcej będziesz cztał tym więcej będziesz g.....im
ale to nie znaczy że masz poprzestać na chłonięciu wiedzt pozdrawiam

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 05 sty 2007, 10:41

Bez względu ile i jakiej wody będzie lał w ten 112 litrowy zbiornik brutto, pewnie ze żwirkiem, roślinami, korzeniami i może nawet z tłem 3d nie utrzyma tego w ładzie przy 4 paletkach i skromnej reszcie obsady. Jak mu się to uda odszczekam, pod warunkiem, że paletki nie będą niedokarmionymi szczurkami. Problem NO2, NO3, glonów jest tylko kwestią czasu, obym był w błędzie ...

Odpowiedz

Wróć do „Woda”