Co z wodą?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Sylweriusz Bonisławski
Co z wodą?
Na wstępnie Wszystkich Serdecznie Witam jestem nowy na forum.Do rzeczy dzisiaj zalałem zbiornik wodą kranową podłączyłem filtry i tu ku mojemu zdziwieniu filtr zewnętrzny zaczął przeciekać, na szczęście był jeszcze na gwarancji. I tu moje pytanie,czy nie stanie się nic z wodą bo chodzi teraz tylko wewnętrzny Circulator 1100+RF?
Zewnętrzny będę miał za około 14dni.A jeszcze zbiornik 375l
Zewnętrzny będę miał za około 14dni.A jeszcze zbiornik 375l
Spróbuj posmarować uszczelkę wazeliną i pewno pomoże.Powinno się za każdym razem smarować jak się zdejmuje pokrywę. w tedy uszczelka robi się elastyczniejsza i dobrze uszczelnia.Nie wiem czy na uszczelkę można reklamować.Następna sprawa to taka że podobno nowsze tetry tak maja że po załączeniu lubią na początku cieknąć.Potem wszystko jest dobrze.Sam się przekonałem na swoim EX 700
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Sylweriusz Bonisławski
Tego nie wiedziałem że trzeba smarować za każdym razem uszczelkę
Filtr oddany zobaczymy powiedziałem że chcę nowy niby to uwzględnili zobaczymy?.A tak przy okazji reklamowałem pompkę napowietrzającą tetry APS400 i to już drugi raz.Za pierwszym razem otrzymałem nową teraz niby też ma być nowa,a przyczyna awarii to pękają gumki a co z tym idzie spada wydajność.Nie wiem ale myślę że jakieś zleżałe te gumki ze tak pękają.
Pozdrawiam

Filtr oddany zobaczymy powiedziałem że chcę nowy niby to uwzględnili zobaczymy?.A tak przy okazji reklamowałem pompkę napowietrzającą tetry APS400 i to już drugi raz.Za pierwszym razem otrzymałem nową teraz niby też ma być nowa,a przyczyna awarii to pękają gumki a co z tym idzie spada wydajność.Nie wiem ale myślę że jakieś zleżałe te gumki ze tak pękają.
Pozdrawiam
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
Mam nadzieję ze nie zaczną produkcji innych gumekBercik pisze:Nie wiem ale myślę że jakieś zleżałe te gumki ze tak pękają.
Pozdrawiam

To by dopiero był wyż demograficzny

A wracając do tematu, jak ja się cieszę że dałem się przekonać J23 i z kubełkami się pożegnałem. Nachodzi mnie ta refleksja za każdym razem jak czytam jakiś wątek o awariach i zalewaniu spowodowanych tymi filtrami. Nachodzi mnie więc dość często

-
- junior
- Imie i Nazwisko: Jacek Skrudlik
Re:
czy to filtr projektu diy czy też filtr który można bez problemu zakupic?Bercik pisze:Łukaszu na początku nie zrozumiałem co masz na myśli? filtr wewnętrzny przepływowy fajna sprawa.Jak kiedyś zmienię na większy zbiornik to też coś takiego zrobię.Pozdrawiam
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
Re: Co z wodą?
Tu masz linka do tematu gdzie prezentowałem moje akwarium i są też zdjęcia filtra
http://www.pkmd.pl/pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=1514
http://www.pkmd.pl/pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=1514
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Andrzej Ansilewski
Re: Co z wodą?
Kiedyś używałem wazeliny do smarowania uszczelek, ale teraz stosuję smar silikonowy. Wystarczy znikoma ilość, tak aby tylko poślizg miało, bardzo dobrze przylega do gumy i plastiku. Nie jest tak "wymywany" przez wodę jak wazelina. Praktycznie smarowanie przeprowadzam ze 2 razy w roku - dokładnie nie liczę - a wyznacznikiem do tej czynności jest wiekszy opór przy składaniu filtra. To samo dotyczy uszczelnienia zaworów odcinających - mam kubełek Fluvala - na wazwlinie trzeba to było częściej robić.
Używam już tego smaru ze 3 lata, bardzo polecam.
Używam już tego smaru ze 3 lata, bardzo polecam.