paletki / rozpoznawanie płci / walki paletek
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
paletki / rozpoznawanie płci / walki paletek
witam moderatorów i wszystkicj użytkownikow forum,
półtora miesiąca temu założyłem zbiornik 300l, urządziłem go roślinami, zamontowałe filtry i czekalem az dojrzeje, po 3 tygodniach wpuściłem 10 kirysków i 10 otosków a wczoraj wpuściłem pierwsze dwie paletki (docelowo ma być ich 6). Przez pierwsze 24h nie włączałem światła a dziś kiedy włączyłem zaniepokoiły mnie dwie sprawy. Pierwsza z nich to przyspieszony oddech ryb (oddychaja na oba skrzela ale mimo wszystko IMO za szybko), druga to to że gdy zbliżą się do siebie...walczą. Nie zawsze ale zaobserwowalem już kilka takich starć. Ryby są zdrowe, pięknie wybarwione.
Drugie moje pytanie wiąże się ze sprawą rozpoznawania płci u paletek, jest na to jakiś sprawdzony sposób?
Parametry wody:
ph - 6,4
no2 - 0,0
no3 - 20
nh3 - 0,0
gh - 2
kh - 1
temp. wody - 27 stopni
Podaję co2 w ilości 1 bąbelek na sekunde 24h/dobę.
filtracja : zew- eheim profesional 3 2075, wew- glowica aqua clear 70 z gabka, dwie grzalki jager po 250w.
i jeszcze jedno krótkie pytanie, czy powinienem stosować jakieś dodatkowe napowietrzanie?
może pytanie sa proste ale to moje pierwsze paletki i chce dla nich jak najlepiej.
pozdrawiam
półtora miesiąca temu założyłem zbiornik 300l, urządziłem go roślinami, zamontowałe filtry i czekalem az dojrzeje, po 3 tygodniach wpuściłem 10 kirysków i 10 otosków a wczoraj wpuściłem pierwsze dwie paletki (docelowo ma być ich 6). Przez pierwsze 24h nie włączałem światła a dziś kiedy włączyłem zaniepokoiły mnie dwie sprawy. Pierwsza z nich to przyspieszony oddech ryb (oddychaja na oba skrzela ale mimo wszystko IMO za szybko), druga to to że gdy zbliżą się do siebie...walczą. Nie zawsze ale zaobserwowalem już kilka takich starć. Ryby są zdrowe, pięknie wybarwione.
Drugie moje pytanie wiąże się ze sprawą rozpoznawania płci u paletek, jest na to jakiś sprawdzony sposób?
Parametry wody:
ph - 6,4
no2 - 0,0
no3 - 20
nh3 - 0,0
gh - 2
kh - 1
temp. wody - 27 stopni
Podaję co2 w ilości 1 bąbelek na sekunde 24h/dobę.
filtracja : zew- eheim profesional 3 2075, wew- glowica aqua clear 70 z gabka, dwie grzalki jager po 250w.
i jeszcze jedno krótkie pytanie, czy powinienem stosować jakieś dodatkowe napowietrzanie?
może pytanie sa proste ale to moje pierwsze paletki i chce dla nich jak najlepiej.
pozdrawiam
Gratulacje . Akwarium roślinne + co2 - brak kwarantanny = wizyta w dziale choroby . Pewnie nie długo zaczniesz je leczyć na przywary skrzelowe.
A tak na poważnie nie wróżę ci rybek wielkości minimum 15cm .
Powinieneś zacząć od czystego szkła bez podłoż rybek towarzyszących i roślin . Na początku powinieneś kupić stado minimum 10 sztuk do akwarium 300 litrowego .
Dopiero po osiągnięciu wielkości przez ryby 15 cm powinieneś spróbować delikatnie się przestawić na roślinne (nieumiejętne stosowanie co2 = pH w dół , dyski nie znoszą nawozów roślinnych )
A tak na poważnie nie wróżę ci rybek wielkości minimum 15cm .
Powinieneś zacząć od czystego szkła bez podłoż rybek towarzyszących i roślin . Na początku powinieneś kupić stado minimum 10 sztuk do akwarium 300 litrowego .
Dopiero po osiągnięciu wielkości przez ryby 15 cm powinieneś spróbować delikatnie się przestawić na roślinne (nieumiejętne stosowanie co2 = pH w dół , dyski nie znoszą nawozów roślinnych )
Zdaję sobie sprawę, że dołożenie 4 dysków może być kosztowne, ale poszukaj ewentualnie jakichś tańszych (można nawet za 20 zł dostać), tylko po to aby ryby miały stado. Wtedy się nie siedzą po kątach i żerują znacznie, znacznie lepiej. To nie jest tylko takie teoretyczne stwierdzenie, że to ryba stadna. Zauważysz naprawdę kolosalną różnicę w ich zachowaniu. Inaczej te 2 rybki zaczną mniej jeść i "zeszczurzeją", niedokarmione chorują itd. A wraz z przypływem kasy pokupujesz sobie ładniejsze, a gorsze bedziesz mógł oddać. To naprawdę ważne w tej wielkości akwarium. Co do napowietrzania: ja mam napowietrzanie oprócz tego deszczownia też tak ustawiona, aby napowietrzała. Wydatek na brzęczyk niewielki, a raczej nie zaszkodzi mieć. Nie zauważyłem, żeby ryby to denerwowało - raczej nie zwracają na to uwagi, a pewnie oddycha im się lepiej. Porównaj sobie efekt pracy napowietrzacza z wydajnością napowietrzania z Twojego filtra gąbkowego i zobaczysz, czy trzeba coś dodać, czy jest dobrze jak jest.
witam,
co do kwarantanny to wybaczcie ale nie uważam żeby wpuszczając dwie pierwsze ryby z pewnej hodowli od znanego mi człowieka jej wymagały. Niechce na ten temat tutaj polemizować bo jest to temat rzeka ale nie wszyscy hodowcy stosuja kwarantanne i nie maja problemow z rybami. AT, mam nadzieje że nie każdej osobie stawiającej na tym forum pierwsze kroki życzysz samych nieprzyjemnych rzeczy. Zbiorniki sterylne nie przypadaja mi do gustu, wiem ze sa latwiejsze do utrzymania ale mam nadzieje ze z moim jakos sobie poradzę. Jeśli chodzi o podloze to jest to ADA Amazonia, z poczatku troche problemowe ale teraz z cala pewnoscia stwierdzam ze warto. Na 39m2 mam już ponad 500 litrów wody (i duzo i malo), jakies pojecie o akwarystyce mam ale zwyczajnie nie mam już miejsca na ponad 100litrowy zbiornik kwarantannowy. Na temat palet wiem zapewne sporo mniej od was, jestem teorytykiem bo wiedze czerpałem tylko z net'u i ksiażek A.Sieniawskiego jednak mam nadzieje ze z czasem nabędę wiedzy praktycznej.
Dozowanie co2 ustawilem na 10h dziennie, pompe napowietrzajaco mimo wszystko mam zamiar zakupić, nie jest to wielki wydatek a lepiej zapobiegać niż leczyć.
Palety sie chyba uspokoiły, pływają cały czas razem, chętnie pobierają pokarm.
pozdrawiam
co do kwarantanny to wybaczcie ale nie uważam żeby wpuszczając dwie pierwsze ryby z pewnej hodowli od znanego mi człowieka jej wymagały. Niechce na ten temat tutaj polemizować bo jest to temat rzeka ale nie wszyscy hodowcy stosuja kwarantanne i nie maja problemow z rybami. AT, mam nadzieje że nie każdej osobie stawiającej na tym forum pierwsze kroki życzysz samych nieprzyjemnych rzeczy. Zbiorniki sterylne nie przypadaja mi do gustu, wiem ze sa latwiejsze do utrzymania ale mam nadzieje ze z moim jakos sobie poradzę. Jeśli chodzi o podloze to jest to ADA Amazonia, z poczatku troche problemowe ale teraz z cala pewnoscia stwierdzam ze warto. Na 39m2 mam już ponad 500 litrów wody (i duzo i malo), jakies pojecie o akwarystyce mam ale zwyczajnie nie mam już miejsca na ponad 100litrowy zbiornik kwarantannowy. Na temat palet wiem zapewne sporo mniej od was, jestem teorytykiem bo wiedze czerpałem tylko z net'u i ksiażek A.Sieniawskiego jednak mam nadzieje ze z czasem nabędę wiedzy praktycznej.
Dozowanie co2 ustawilem na 10h dziennie, pompe napowietrzajaco mimo wszystko mam zamiar zakupić, nie jest to wielki wydatek a lepiej zapobiegać niż leczyć.
Palety sie chyba uspokoiły, pływają cały czas razem, chętnie pobierają pokarm.
pozdrawiam
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: ania ohirko
- Miejsce zamieszkania/miasto/: poznań
zaczynasz przygodę z paletami, pytasz o radę a potem się obrażasz że ktoś Ci powiedział że źle zrobiłeś - troszkę konsekwencji. Paletki to nie kiryski i neonki i nawet przy dużym doświadczeniu akwarystycznym do paletek trzeba nabyć nowego, więc nie mów ludziom którzy hodują palety że kwarantanna nie jest potrzebna jak sam masz dwie małe paletki i pytasz jak u nich rozpoznać płeć - to trochę śmieszne. W miarę możliwości dokup rybcie, podnieś temperaturę i wszystko się uspokoi i przede wszystkim korzystaj z rad Ci przekazywanych - bo to stały syndrom, że każdy chce żeby mówiono do niego "mistrzu" nie trenując ani chwili
pozdrawiam

zupełnie źle mnie zrozumiałaś koleżanko
nie miałem na celu nikogo obrażać ani Boże broń siebie wynosić na piedestały, wrecz przeciwnie wydaje mi sie ze okazalem pokore przed ludzmi z wieksza wiedza na temat palet, nie rozumiem po co to całe spięcie na moją osobę
w tym temacie mam wiedze tylko teoretyczną, praktyke dopiero zaczynam wiec pozwolcie "leszczowi" na drobne gafy na początku 
co do kwarantanny to czy jest jakaś alternatywa? Zwyczajnie nie mam miejsca na odpowiedni zbiornik
pzdr

co do kwarantanny to czy jest jakaś alternatywa? Zwyczajnie nie mam miejsca na odpowiedni zbiornik

pzdr
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: ania ohirko
- Miejsce zamieszkania/miasto/: poznań
alternatywy do kwarantanny nie ma, każdy ma prawo do drobnych gaf
poważnie mówiąc to daj Boże żebyś rzeczywiście kupił zdrowe rybki i kolejne jakie kupisz żeby też były zdrowe, bo bez kwarantanny w razie co masz całe stado chore i wtedy robi się problem. Wiem że czasem trudno wygospodarować akwarium czy miejsce na nie, ale warto się postarać bo w przypadku jeżeli jedna Ci zachoruje poważnie to będziesz musiał ją gdzieś leczyć bo czasem w ogólnym szczególnie z roślinami nie masz szans.

- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
W sumie w tym wątku rozpętała się burza w szklance wody i nie potrzebnie .Moje zdanie jest takie że w swojej sytuacji gringo nie musiał robić kwarantanny ,wpuszczając dwa dyskowce na akwa 300 l z kirysami i otoskami.To poprostu nie miało sensu.Co innego jakby miał już kilka palet z jednego źródła dodąjac kilka z innego.Po drugie widzę że chłopak ma w akwa parametry ok tym samym ryby nie powinny wykazywać jakiś oznak choroby,przynajmniej na początku.A tłuką się czasem no bo właśnie są tylko dwie.Kupi jeszcze kilka sztuk ,{z tym że teraz bez kwarantanny ani rusz} w akwa ustalą sobie hierarchię ,i będzie dobrze.Co do napowietrzania ,to ja wyznaję zasadę że akwa obsadzone roślinami ,czy też roślinne w dzień ,nie powinno być napowietrzane.Wystarczy że filtry będą pracować i min mieszac wodę .W nocy natomiast wodę w akwa trzeba koniecznie napowietrzać.
niki 28
niki 28
- krzysztof0579
- junior
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2009, 09:34 przez krzysztof0579, łącznie zmieniany 2 razy.
witam,
zakupilem pompę napowietrzającą eheim air pomp 400, tak jak kolega poradził będzie pracowała w nocy. Pytanko mam z tym związane ona koniecznie musi być ponad lustrem wody?
Co do palet i kwarantanny, musze sie zastanowić na ten temat, palety będę brał z jednego źródła ale mimo wszystko chciałbym ją kolejnym nabytkom zapewnić. Na 6 paletach przygoda się skończy, jestem biedny pracujący student a tak naprawde żeby wyposażyć zbiornik 112l. potrzeba te min. 500pln. Postaram się znaleźć troche miejsca, zbiornik sterylny 112litrów z jednym filtrem wewnętrznym wystarczy na czas kwarantanny dla 4 palet?
pozdrawiam
zakupilem pompę napowietrzającą eheim air pomp 400, tak jak kolega poradził będzie pracowała w nocy. Pytanko mam z tym związane ona koniecznie musi być ponad lustrem wody?
Co do palet i kwarantanny, musze sie zastanowić na ten temat, palety będę brał z jednego źródła ale mimo wszystko chciałbym ją kolejnym nabytkom zapewnić. Na 6 paletach przygoda się skończy, jestem biedny pracujący student a tak naprawde żeby wyposażyć zbiornik 112l. potrzeba te min. 500pln. Postaram się znaleźć troche miejsca, zbiornik sterylny 112litrów z jednym filtrem wewnętrznym wystarczy na czas kwarantanny dla 4 palet?
pozdrawiam