Kwas solny i jego oddziaływanie
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
sierocki
- senior

- Imie i Nazwisko: Maciek Rusiecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Chojnów
- Kontaktowanie:
Ponad połowa beczki jest już podmieniona. Jutro dokończę dzieła. Narazie nie badam pH w akwarium, ale obserwuję ryby. Nie zauważyłem żadnych zmian. Jedzą chętnie, żerują. Jutro na całe szczęście wraca mój eheim 2227 z reklamacji i biologia ruszy na 100%. O rezultatach w zbiorniku poinformuję pojutrze kiedy wszystko się ustabilizuje.
-
sierocki
- senior

- Kontaktowanie:
Wiem że z dyskami pośpiech do droga do nikąd. Dziś już skończyłem podmieniać pierwsze 90l wody. I klops zmierzyłem pH w akwarium i wygląda to na około 7,5 - ręce opadają. W beczce dziś było nadal 6 przed ostatnią podmianą. Żwir mam akwarystyczny nie zmieniający parametrów, tło również plus dwa korzenie (czyżby one mogły podnosić pH?). Dziś już nastawiłem osmozę na koleją beczę i od soboty zacznę kolejne podmiany oczywiście nadal w takim tempie jak poprzednio. W filtrze keramzyt ogrodniczy, który po polaniu kwasem nie pieni się a więc nie zmienia parametrów wody+eheim substrat pro. Drugi kubełek wata plus pochłaniacz azotanów nie zmieniający parametrów wody. Ryby jak gdyby nigdy nic.
- marcinxcom
- senior

- Imie i Nazwisko: Marcin Janowicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Internet Stargard
- Kontaktowanie:
-
sierocki
- senior

- Kontaktowanie:
Zgodzę się że stabilność pH uzyskuje się po 24h przy samy napowietrzaniu. U mnie w pojemniku od podmian chodziła pompa mieszająca wodę 2500l/h przez 9h i pompka napowietrzająca przez 12h plus woda stała jeszcze kiklka godzinek. Uważam że po takim czasie Ph się ustabilizowało. A co do sprawdzania ph co kilka godzin to w celu upewnienia się na jakim poziomie jest pH i czy nie jest to wartość zbyt wysoka.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
sierocki
- senior

- Kontaktowanie:
Żadnych doniczek. 2 korzenie żwirek+tło no i kokos. Jak sprawdzić tło polać kwasem i sprawdzić czy się nie pieni?(polałem i nie), żwirek również tak sprawdziłem i nic zero reakcji, rurki od filtra również ok. Ph w akwarium test 6:8 pokazuje 8,0 natomiast 4,5-9 pokazuje 7,5. Ryby bez zmian jakby bardziej głodne.
-
sierocki
- senior

- Kontaktowanie:
W akwarium ciągle to samo pH. Mam już przygotowaną kolejną beczkę z wodą do podmiany 90l. Jutro rano będzie woda gotowa. Nie wiem co robić czy podmieniać dalej czy się wstrzymać. Nie mam pojęcia co mogłoby podnosić pH. Może ten keramzyt w filtrze ale nie pieni się po polaniu kwasem hmm. Dziwne jest to co najmniej dlatego że jak kiedyś miałem zestaw do nawożenia co2 (lajon plus butla) to pH mogłem utrzymać dzięki co2 na stałym poziomie.
- birdas
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Ja z PH mam podobny objaw co Ty. Wlewam w podmianach wodę o PH ok. 5,0-5,5 a w akwa wiecznie mam PH=7,0 lub nawet więcej. Też sprawdziłem wszystko i nie wiem co jest przyczyną. Objaw ten mam już prawie 3 lata, ale za 2 miesiące zmiana wizji akwarium i może wtedy będzie już ok, chociaż z drugiej strony jak PH nie będzie rosło do w/w poziomu to krewetki mi wyginą ...
-
sierocki
- senior

- Kontaktowanie:
A czym kwasisz wodę też solnym?Jestem podłamany, ale jest dobra perspektywa bo za 3 miesiące zalewam nowy baniak w którym już mam przygotowane plenum wg Tom`a i będą tam tylko 2 korzenie. Może tam się uda, choć jak znam siebie to wyciągnę z tego akwarium wszystko po kolei ale dowiem się co powoduje wzrost pH. Od jutra podmienię kolejne 90l i potem znów 90 jeśli to nic nie da to wyciągam wszystko po kolei.
- birdas
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Tak, ale to nie ma znaczenia. Mnóstwo osób używa kwasu solnego i nie mają takich objawów jak my. Poza tym w tej samej wodzie w akwa sterylnym już PH nie podnosi się. To na 100% jest coś z dekoracji akwarium ... ale nie wiem co. U siebie podejrzewałem keramzyt, ale to też nie on. Żwirek wymieniłem na nowy - bazalt + kwarc i też nie.sierocki pisze: A czym kwasisz wodę też solnym?
- marcinxcom
- senior

- Kontaktowanie:
witam- panowie ale podajcie jakie macie TWO -jesli zapewne macie kolo 10stopni i wiecej co autoamtycznie musicie zwiekszyc sterzenie kwasu co stworzy wam bombe biologicznom, Pechametr nadal bedzie pokazywal wam kwasnosc zasadowom a ryby beda w najlepszym przypadku mialy popalone pletwy lub poszarpana. Po drugie jak "przelamiecie bufor" to pH nawet po dodaniu bardzo malej ilosci kwasu poleci na leb-na-szyje.
- marcinxcom
- senior

- Kontaktowanie: